Skriven av: Carl Jonsson

Matberedare bäst i test 2022

Matberedaren, ett mångsidigt verktyg i köket. Matberedare kan vara en smidig köksmaskin att använda sig av. Att använda sig av en matberedare kan förenkla det manuella arbetet med att hacka grönsaker, skala och knåda. Men vilken matberedare är matberedare är bäst i test?

Att hitta vilken matberedare kan vara svårt på grund av det stora utbudet. Därför tror vi att du kan ha nytta av att följa våra råd och tips. Läs gärna vår guide för att hitta de matberedare som har fått bäst i test.

Köksmaskiner.nu har undersökt flera tester av olika matberedare och sammanställt dessa i vår artikel på matberedare bäst i test 2021. Längst ner på sidan kan du även hitta länkar och källor till de olika testerna.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

BILD

EGENSKAPER

PRIS

Bäst i test Bosch MCM3501M

Matberedare bäst i test

Bosch MCM3501M

Positivt: Bäst i test i flera recensioner, snygg, jämn malning
Egenskaper: 30 malningsgrad, burr grinder

Bästa premium Magimix CS Matberedare 5200 XL1

bra alternativ matberedare

Magimix CS Matberedare XL

Positivt: Rekommenderas av Jeff Hoffman, Lätt att rengöra, höga betyg i flera tester
Egenskaper: Flera malningsgrader, burr grinder, enkel att rengöra

Bästa budget KitchenAid 5KFC3516EER1

Bästa liten matberedare

KitchenAid 5KFC3516EER

Positivt: Tystate kvarnen, storebror till Wilfa Aroma Svart, snygg design, tar lite plats
Egenskaper: 40 malningsgrader, burr grinder, enkel att rengöra

Philips HR751011

Bästa budget matberedare

Philips HR7510/10

Positivt: Kan mala espresso, flest inställningar, bäst malningskvalite, maler både espresso och andra metoder
Egenskaper: Burr grinder, väldigt precis malningsmängd, klarar mala alla bryggmetoder

Sage The Kitchen Wizz Pro1

Bästa premium matberedare

Sage The Kitchen Wizz Pro

Positivt: Billigaste alternativet, kan användas för att mala kryddor
Egenskaper: Knivmalning, 75g behållare

Sammanfattning bästa matberedaren 2022

1. Bosch MCM3501M

Matberedare bäst i test

Bäst i test Bosch MCM3501M

Egenskaper

 • 87/100 hos brittiska Good Housekeeping
 • Sugfötter och säkerhetsspärr i locket
 • Enkel att använda
 • Stor lagringskapacitet
 • Kämpar lite med att göra kakdeg eller vispa grädde

Denna matberedare Bosch är ett bra alternativ för dig som söker din första matberedare. Den är enkel att montera och rengöra. Samt att alla tillbehör går att köra i diskmaskinen. I lite svårare uppgifter som att göra kakdeg eller vispa grädde fick den kämpa lite. Behållaren är även monterad till höger, vilket kan påverka hur den upplevs för vänsterhänta.

Bosch MCM3501M kommer med en 800W stark motor för att klara de flesta utmaningarna i köket. Med två hastigheter och pulsfunktion kan du kontrollera hela processen. Köksmaskinen kommer även med en rad olika tillbehör för att kunna göra allt ifrån att riva, mala, vispa och knåda deg.

Tack vare sugfötterna i gummi står matberedaren stadigt fast under hela användningsprocessen. Dessutom sitter en säkerhetsspärr i locket, vilket gör att maskinen inte går att starta om inte locket sitter fast. Bosch har helt klart tänkt igenom säkerheten på denna maskin så alla i familjen kan känna sig säkra och trygga vid användning.

En mycket älskad och väldigt välanvänd matberedare gick sönder, och behövde en ersättare. Jag kontrollerade noga vilka maskiner som skulle kunna komma i fråga, känner mig bra kräsen där. Fastnade för denna, som fullt ut och lite till motsvarar mina förväntningar. Är supernöjd!

Kund hos Bagaren och Kocken

Med denna maskin kommer bland annat tillbehör som en 2.3 liter bunke, en mixer på 1 liter, rörskiva, degkrok, minihackare och mycket mer. Detta gör att ihop med alla tillbehör klarar maskinen 50 olika moment eller funktioner. Att använda sig av en matberedare kan vara en fantastisk hjälp i köket för att laga mat eller baka. Du kan även vara trygg med att samtliga produkter till matberedaren är BPA-fria.

Tillverkare

Kenwood MultiPro Classic

Motor

1000W

Kapacitet

3.5 liter
1.8 liter

Hastighet

8

Pulsfunktion

Ja

Maskindisk

Ja

Garanti

-

Bredd

23cm

Djup

22cm

Höjd

40cm

Tillbehör

1,5 liters blender
1 x metall visp
1 x degredskap vändbar snittskiva
1 x knivblad

Övrigt

-

Magimix CS Matberedare 5200 XL

bra alternativ matberedare

Bra alternativ Magimix CS Matberedare 5200 XL1

Egenskaper

 • 4.3/5 hos AlaTest.se
 • 92/100 hos Good Housekeeping
 • 30 år motorgaranti
 • Klarar allt
 • Endast en hastighet

Gillar du att baka, så är Magimix alternativet för dig. Magimax CS Matberedare 5200 XL har fått fulla poäng i nästan alla deg och bakverks tester. En riktigt premium maskin i vår bäst i test.

Magimix medföljande skålar kan ställas i varandra för att ta mindre plats i köket. Köper du PRO modellen av denna matberedare får du med extra tillbehör som citrus press, äggvisp och en spartel för att enklare blanda kakdegar.

Flera användare är imponerade av tärnignstillbehöret som kan skära gärningar av grönsakerna gång på gång på gång.

Maskinen kommer med en motoreffekt på 1100W. Det här gör att den kommer arbeta sig igenom allting du lägger i någon av de tre medföljande skålarna, utan problem.

Helt fantastisk maskin. Otroligt stark och robust. Några tryck på pulse-knappen och grejerna är klara. Ska man ha den bästa food processorn som finns på marknaden så köper man denna.

Kund hos Prisjakt

Magimix kommer endast med alternativet med en hastighet. Men denna smarta maskin kan själv reglera hur mycket effekt den behöver använda för att utföra arbetet. Så du behöver endast trycka på ”start”, så kommer maskinen lösa resten åt dig.

Matberedaren kommer med ett stort inmatningsrör vilket gör att du kan mata den med en stor mängd olika ingredienser. Denna maskin passar sig i ett hem som lagar stora kvantiteter och regelbunden användning. Detta gör också att maskinen kan upplevas ta upp en del plats på köksbänken.

Tillverkare

Kenwood MultiPro Classic

Motor

1000W

Kapacitet

3.5 liter
1.8 liter

Hastighet

8

Pulsfunktion

Ja

Maskindisk

Ja

Garanti

-

Bredd

23cm

Djup

22cm

Höjd

40cm

Tillbehör

1,5 liters blender
1 x metall visp
1 x degredskap vändbar snittskiva
1 x knivblad

Övrigt

-

KitchenAid 5KFC3516EER

Bästa liten matberedare

Bästa budget köksberedare - KitchenAid 5KFC3516EER

Egenskaper

 • Smart lösning för att göra såser
 • Bra på att göra purer
 • Klarar vardagliga hackandet av grönsaker
 • Bland de billigare matberedarna
 • Klarar inte riktigt av degar
 • Svagare motor än konkurrenter

KitchenAid är en stor matberedare i ett litet format som är vår vinnare i matberedare bäst i test budget. Denna lilla maskin har inga problem att utföra enklare saker som att hacka, skära eller blanda ihop dina ingredienser. Arbetsskålen är på 830ml och tillräckligt stor för klara av daglig användning. Vilket gör att den kan placeras på köksbänken och bli en del av ditt vardagliga liv.

Köksberedaren kan användas för att göra  salsa, vinägretter, såser, hummus och olika dressingar. Genom att använda minihackaren sparar du tid genom att låta maskinen göra arbetet åt dig.

Har du små barn? Maskinen kan utan problem göra puré av kokta frukter och grönsaker. Genom två hastighetsalternativ och pulsinställning kan du själv kontrollera hela processen för hand.

Beredaren kommer även med ett speciellt lock som gör det enkelt att hälla i olja för att göra en majonäs. Locket har ett litet hål vilket låter oljan långsamt rinna ner i behållaren för minska risken att majonäsen skär sig. Behållaren har även en hällpip som gör att du kan hälla eller servera direkt ifrån behållaren.

Delarna i matberedaren är gjorda i rostfritt stål, vilket gör att de tål maskindisk. De olika bladen som kommer med får enkelt plats i skålen för förvaring när du inte använder den. Under maskinen finns en linda för sladden för en smidig förvaring.

Jag beslöt mig för att testa varje hackande produkt jag kunde köpa och fick blandade resultat. Jag beslöt mig för att testa denna matberedaren, mest för hur snygg jag tyckte den var. Men jag blev förvånad hur bra den fungerar. Jag testade hacka nötter till kakor, vilket kontinuerligt gav ett bra resultat. Efter flera andra saker är jag fortfarande förvånad över hur bra denna produkt fungerar och hur enkel den är att rengöra.

Kund hos Amazon

KitchenAid har gjort en perfekt för dig som inte vill kompromissa, eftersom du här får både stil och funktion i ett paket! En snygg matberedare som inte tar mycket plats i köket och klarar av de vardagliga användandet som att hacka grönskare.

KitchenAid har inte riktigt lika stark motor som många av de andra maskinerna på denna sidan har. Därför är det ingen maskin som vi rekommenderar att du hackar is med eller blandar degar med. Risken är att motorn går varm när det blir för tungt, vilket kommer skada maskinen i längden.

Tillverkare

Kenwood MultiPro Classic

Motor

1000W

Kapacitet

3.5 liter
1.8 liter

Hastighet

8

Pulsfunktion

Ja

Maskindisk

Ja

Garanti

-

Bredd

23cm

Djup

22cm

Höjd

40cm

Tillbehör

1,5 liters blender
1 x metall visp
1 x degredskap vändbar snittskiva
1 x knivblad

Övrigt

-

Philips HR7510/10

Bästa budget matberedare

Philips HR7510/10

Egenskaper

 • Stark motor på 800W
 • Stor lagringskapacitet på 2.1 liter
 • Klarar hacka grönsaker utan problem
 • Besvär med att vispa grädde och knåda deg
 • Inte så robust i konstruktionen

Philips matberedare är en maskin som kommer att underlätta förberedande inför matlagningen. Med sin allt i ett lösning kan maskinen knåda, hacka blanda och mer. Genom sin 800W starka motor och två olika hastigheter kan du enkelt få matberedaren att göra det du vill. Den kraftfulla motorn kan enkelt hantera olika ingredienser som grönsaker, ost och choklad. Sammanlagt finns det 29 olika funktioner i köksberedaren.

Tyvärr har maskinen ibland haft problem när det kommer till att degar och vispa grädde. Så är det något du tycker är viktigt i din matberedare, rekommenderar vi att du kollar på andra alternativ.

Köksmaskinen har en framtagen funktion vilket Philips valt att kalla ”PowerChop-teknik”. Det är en kombination av formen på bladen, skärvinkeln och innerskålen vilket förenklar att hacka hårdare ingredienser. Tekniken fungerar även utmärkt för att göra allt ifrån puréer till kaksmetar.

Vad kan jag säga? Vad kan denna maskin inte göra? Allt ifrån kött till vegitariskt. Den hackar och skär allt. Vi har även använt den till att göra bröd och kakor. Så många tillbehör och så enkel att använda. […]

Kund hos Mediamarkt

Till maskinen kommer en 2.1 liter stor skål som du kan förvara flera av tillbehören i när maskinen inte används. Maskinen är dessutom en av de mindre modellerna, vilket gör att det är enklare att få plats med den på köksbänken när du inte använder den.

Tillverkare

Kenwood MultiPro Classic

Motor

1000W

Kapacitet

3.5 liter
1.8 liter

Hastighet

8

Pulsfunktion

Ja

Maskindisk

Ja

Garanti

-

Bredd

23cm

Djup

22cm

Höjd

40cm

Tillbehör

1,5 liters blender
1 x metall visp
1 x degredskap vändbar snittskiva
1 x knivblad

Övrigt

-

Sage The Kitchen Wizz Pro

Bästa premium matberedare

Sage The Kitchen Wizz Pro

Egenskaper

 • Klarar knåda deg
 • 3.7 liter behållare
 • Klarar skala grönsaker
 • Hackar och skär utan problem
 • 94/100 hos brittiska Good Housekeeping
 • Endast en hastighet

Oavsett om uppgiften är att knåda, hacka grönsaker eller strimla, kommer matberedaren ifrån Sage utföra uppgiften utan problem. The Kitchen Wizz Pro är en stabil och säker maskin med 24 skär-/skivinställningar för att ge dig ultimat kontroll. Du kan enkelt ställa in om du vill skiva sakerna ifrån 0,5mm, upp till 8,0mm. Delarna är enkla att rengöra och kan enkelt förvaras i medföljande förvaringslåda direkt efter användning.

Tack var de långa påfyllnadsröret ger den dig möjligheten att tillsätta längre tillbehör. Till matberedaren kommer även en förvaringsbox där du kan förvara alla de stålknivar och skärskivor som kommer med maskinen.

Jag är fantastiskt nöjd med alla olika blad som kan skiva, hacka och strimla. Fina och jämna skivor på ett ögonblick, vilket sparar tid i köket. Lökhackande är ett minne blott. Rekommenderas varmt!!

Kund hos Elgiganten

I en brittisk undersökning rankar Sage the Kitchen Wizz Pro som en av de bästa matberedarna. Maskinen kunde skiva ner fyra morötter på hela tre sekunder. I den stora 3,7 liter behållaren kunde den även hantera att mala ner kött eller knåda deg utan problem.

Till maskinen kommer även ett tillbehör vilket kan hjälpa till att skala. Sage kunde skala flera potatisar samtidigt utan några som helst problem. Skriva grönsaker gjorde den också på bara några få sekunder.

Tyvärr finns det bara en hastighetskontroll på den. Men de är också den enda nackdelen den har.


Hur matberedarna valdes ut

Våra val av matberedare är utifrån sammanställningar ifrån flera andra tester. Maskinerna är i olika prisklasser för att du ska kunna hitta en matberedare som passar din prisklass. Genom att vi har slagit ihop resultaten ifrån flera tester, blir det enklare att hitta de populäraste matberedarna på marknaden och hjälpa dig hitta den bästa för dig.

Vårt mål är att lyfta fram de kundomdömen som ger dig en ärlig uppfattning om produkten. Vi gör det genom att lyfta både de positiva och negativa med de olika matberedarna. Skulle något vara för negativt om produkten, kommer inte produkten vara med i samanställning av matberedare bäst i test.

När vi hänvisar till de köksberedare som har vunnit bäst i test är det utifrån vad andra konsumenter har gillar, vad större testsidor rekommenderar och vad vi själva gillar med produkten när vi har läst om den.

Kunder på olika konsumentsidor är generellt duktiga på att rapportera problem och åsikter på sina köp. Därför sker ett regelbundet arbete med att följa upp de olika kommentarerna och kundomdömen för att se om produkten fortsätter att vara rekommenderad.

Köpguide

Vad är en matberedare?

En matberedare kan ibland liknas vid en mixer eller blender. Det som får matberedaren att sticka ut är hur mångsidig den är. Maskinen är framtagen för att vara en hjälpreda som underlättar arbetet i köket. De kan göra allt ifrån att hacka, skiva, riva och mycket mer. Hur skönt vore det inte att slippa rinnande ögon när du hackar lök? Det här gör dock att det finns en stor mängd olika matberedare att välja mellan.

Varför ska du köpa matberedare?

När köksberedaren skapades var dess främst uppgift att skiva, riva, hacka och mala. På senare tid har sedan denna matberedare utvecklats för att klara fler saker. Idag kan t.ex. denna köksmaskin även göra saker som en köksassistent kan. Det vill säga att den kan baka degar, vispa och göra såser. Är du på jakt efter en maskin som ska kunna blanda degar, rekommenderar vi att du kollar upp så maskinen klarar av detta. Köper du en matberedare vars motor inte är tillräckligt stark, kan det bli problematiskt att blanda degar. Vilket kan riskera skada motorn.

Att köpa en matberedare, även kallat food processor, kan vara en trolig hjälp i köket. Från att först vara utvecklade till att mala och riva. Till att idag kunna mala kryddor, pressa juice och blanda deg. Många matberedare har idag flera olika tillbehör vilket gör att maskinen kan vara ett vardagligt verktyg för dig i köket. Läs gärna vår undersökning av bästa matberedaren 2021 för att hjälpa dig hitta en maskin som passar dina behov.

Vad ska du tänka på när du köper en matberedare?

 • Kommer du hantera stora mängder när du skalar, hackar och blandar deg? I så fall bör du fundera på hur stor skål matberedaren har och hur många skålar som följer med. Matberedarna i vår undersökning kommer med olika antal skålar i olika storlekar.
 • Kommer du blanda mycket deg eller hårda grönsaker? Kollar gärna på hur stark motorn är. Att blanda en deg med en för svag motor riskera skada den. Så tänker du använda den för bakning, rekommenderar vi att du kollar på en matberedare med lite starkare motor.
 • Många matberedare kommer med flera tillbehör. Fundera på vad du vill göra med din matberedare och se sen vilka tillbehör som följer med matberedaren.
 • Går det att diska delarna i diskmaskin? Flera av tillbehören som följer med matberedaren är rostfria. Vilket gör att de går att köra i diskmaskinen. Läs gärna mer om de olika matberedarna för att se vilka tillbehör som går att diska i maskin.

Varför ska du ha en matberedare?

En matberedare kan vara en riktig hjälpreda i köket. Här är några av sakerna du kan använda den till:

 • Hacka maten snabbare och effektivare
 • Strimla frukt och grönsaker
 • Blanda och knåda degar
 • Göra dipp och såser

Hur stark motor ska du välja?

Matberedarens styrka på motorn visas med hur många Watt den har. Ju högre Watt-tal, ju starkare är motorn. Så planerar du att göra flera tunga uppgifter med maskinen, behöver du välja en kraftigare motor. Så läs på om matberedaren och hur stark motorn är för att klara klara av de tunga uppgifterna.

Att välja en kraftfull maskin är en bra idé, men motorns styrka behöver inte vara någon större prioritet när du väljer matberedare. Att ha en matberedare med en effekt på 1100W är såklart en bra idé. Men har inte modellen några extra finesser som exempelvis pulsfunktion, kommer inte den starka motorn komma till mer nytta än att den är starkare och bättre på skiva och riva ner hårda grönsaker med mera.

Fundera därför på vad du vill kunna göra med din matberedare. Välj gärna en som har en stark motor, men basera inte hela valet endast på hur många watt den är.

Vad är skillnaden på kraft och hastighet?

Det varierar mellan matberedarna när det kommer till hur kraftfulla de är, hur många hastigheter eller om det finns en pulsfunktion. Pulsfunktionen på maskinen gör att det kommer in mer luft, vilket gör att det tillkommer mer kraft.

Tyvärr låter matberedare väldigt mycket. Är det viktigt för dig att de är tysta rekommenderar vi att du läser på noggrant om maskinen och på förpackningen. En idé är också att kika på hur hög effekt den har. Ju högre effekt, ju starkare motor och ju mer klarar den av. Vilket kan innebära att maskinen låter mer.

De flesta maskiner du kan köpa har två olika hastigheter och en pulsfunktion. Det finns även de matberedare som över 12 olika steg. Rekommenderat är att när du strimlar maten ska du ha högre hastighet. Och när du exempelvis blandar degar är det rekommenderat att använda lägre hastighet. Så har du tänkt att använda maskinen mycket till bakning, så bör du kolla på en maskin som kommer med flera hastigheter.

Vilken storlek ska man välja?

Beroende på hur många ni är i hushållet kommer storleken att spela roll. Det kan vara frustrerande att inte kunna laga tillräckligt med mat i enlighet till storleken på ens hushåll. Samtidigt tar större maskiner mer plats i köket. Planerar du på att laga flera stora mängder mat eller planerar du att baka, så bör du satsa på en av de större modellerna. Tänker du att du ska göra mindre uppgifter som att hacka eller göra en smoothie kan du istället fundera på att välja en av de mindre. Några av de lite bättre maskinerna kommer med flera skålar i olika storlekar. Vilket gör att att de större matberedarna kan vara väldigt allsidiga och göra flera olika moment i köket.  

Vad kostar en bra matberedare?

Matberedare kommer i flera prisklasser. Du kan få tag på en bra matberedare för 800 kronor, vilket skulle klara det mesta. Går du upp lite i pris får du generellt sätt mer kvalité och lite mer design på maskinen. Dyrare maskiner kommer också ofta med fler tillbehör och starkare motor. Så en bra matberedare som klarar det mesta i hemmet behöver inte kosta så mycket. Sätter du dock höga krav på dina produkter och vill ha mer mångsidighet, behöver du gå upp i prisklass.

Vilken matberedare är bäst för dig?

Det finns en hel del olika matberedare på marknaden. Detta gör att det kan vara svårt att välja i det stora urvalet. Läser du om matberedarna på den här sidan så kommer flera av maskinerna med olika tillbehör. De kommer med allt ifrån knivar och skivor till extra skålar eller juice press. Har du ett intresse för bakning eller tänkt använda matberedaren till många olika saker, kan det vara en idé att lägga till lite och köpa en av de lite mer exklusiva maskinerna. Har du bara tänkt att använda den för att skicka och hacka grönsaker, kan du fundera på någon av de lite billigare maskinerna.

Hur rengör du en matberedare?

De flesta moderna matberedarna har lösa delar som går att köra i din diskmaskin. Läs dock noga i instruktionerna för att se så dina delar går att köra i maskinen. Vill du hålla knivar och blad vassa längre, rekommenderar vi att diskar dessa för hand med vanligt diskmedel och vatten. Själva maskinen ska aldrig utsättas för vatten. Det här kan ta sönder motorn. I instruktionerna medföljer alltid skötselråd om hur du tar hand om din maskin. Följer du dessa kommer din maskin förhoppningsvis hålla länge och vara din medhjälpare i köket flera år framöver. Du kan även läsa vår guide; Ta hand om din matberedare, om du vill veta mer.

Misstag med matberedare

Matberedaren är ett mångsidigt verktyg som kan hjälpa till med det mesta i köket. Men även ifall denna maskin klarar de flesta utmaningar du ger den, finns det saker du bör tänka på innan du börjar använda dig av din matberedare.

Köra is: Det kan vara så att din matberedare klarar att mixa is. Men läs på om just din maskin innan du kör is i den.
För mycket vätska i: En matberedare är lika kraftfull om inte mer kraftfull än vad en mixer är. Så när du kör maskinen så kan vätska gå upp högt på kanterna ovanför ”max” –linjen. Se till att hålla vätska nedanför denna linje för att inte riskera att det läcker ut.
För stora eller för hårda grönsaker: Även ifall matberedaren är en kraftfull maskin i sig är det inte en dum idé att dela grönsakerna i mindre bitar först. Genom att göra detta sparar du både på skärpan i kniven och på motorn.
Använder varma matvaror: Att använda varma produkter i matberedaren kan skada den.
Glömmer bort pulsknappen: Pulsknappens uppgift är att få maten röra sig i pulserande mönster. Detta får matberedaren att göra en jämna bearbetning av innehållet.

Vad är skillnaden på en matberedare och en köksassistent?

Det är inte ovanligt att en matberedare ibland blandas ihop med en köksassistent, vilket inte är fullt försåtligt. Bägge maskinerna har fler likheter och klarar idag göra fler uppgifter i köket än vad de kunde för några år sedan.

Matberedare idag har flera funktioner som att riva, hacka, mixa och blanda. De har till och med kommit så långt att flera matberedare klarar att blanda deg. Köksassistenter skulle kunna ses som en enklare version av matberedare, men är mer anpassad för bakning. Idag kan dessutom flera köksassister har extra tillbehör för att mala kött och pressa juice. Men assistentens främst uppgifter är att röra ihop ingredienser och blanda degar.

Matberedaren har också flera av dessa egenskaper. Dessutom kan denna smarta maskin hjälpa till att skära, krossa och hacka ingredienser, vilket köksassistenten inte klarar. Generellt kan priset variera ganska mycket på matberedaren om du vill ha fler funktioner på den. Dessutom kan de matberedare med lite större behållare kosta lika mycket som en bra köksassistent.

Är det det så att du vill ha mångsidighet i köket och en maskin som klarar flera olika uppgifter, så rekommenderar vi att du kollar på att köpa en matberedare. Köksassistenten är som sagt primärt framtagen för att blanda ihop ingredienser, vilket flera av de bättre matberedarna klarar idag utan problem.

Har en matberedare några säkerhetsfunktioner?

Idag har mer eller mindre alla matberedare en inbyggd säkerhetsfunktion som gör att maskinen stannar när locket inte är på. Detta hjälper så klart att undvika spill och att det skvätter i köket. Men är det så att dina barn ibland använder matberedaren eller nyfikna små händer är framme, är det ingen fara. Så länge locket är av kan inte maskinen starta och det går inte komma åt de roterande skivorna.

Kända märken på matberedare

Som med så många andra produkter finns det varumärken som utmärker sig mer på marknaden. Bland köksmaskiner och matberedare är det ingen skillnad. Vi går igenom några av de mest omnämnda märkena på marknaden;

Magimix: uppfanns av Pierre Verdun 1963. Det började som en cylindrisk skål med en roterande metallskiva vilket roterade tätt intill skålens insida och botten. Här gick företagets startskott på tillverkningen av matberedare av mycket hög kvalitet som används i flera professionella kök idag. 1971 anpassades maskinen av Maximix att fungera i det vanliga hushållet. Sedan dess har produkten hela tiden utvecklats men kvalitén på produkten har bibehållits. Maximix har idag utvecklat sin matberedare Magimix CS Matberedare 5200 XL som är vinnare i vår matberedare bäst i test premium.

Bosch: 1886 bildade Robert Bosch ”Verkstad för finmekanik och elektroteknik” i Stuttgart. Här gick startskottet till de globala världskända företag känner till. Från start har företaget präglats av innovativitet och sociala engagemang. Bosch MCM3501M har även skapat den matberedare som är vinnare i vårt matberedare bäst i test.

KitchenAid: bildades 1886 av Joséphine Cochrane när hon revolutionerade matlagningsvärlden. 1886 var året hon patenterade uppfinningen till den diskmaskin som vi känner den idag. Dessa såldes främst till lyxiga hotellkedjor och anpassades senare för hushållsbruk vilket såldes för 350 dollar. Är du intresserad av KitchenAid kan du läsa vår undersökning av deras KitchenAid 5KFC3516EER. En matberedare som även är vinnare i vår matberedare bäst i test budget.

Philips: är känd som en av världens största elektroniktillverkare och sålde under 2010 för mer än 25 miljarder euro. Företaget Philips grundades 1891 av Frederik Philips och Gerard Philips i Nederländerna. De började med tillverkning av glödlampor, vilket senare växte att göra mer avancerade produkter. Idag kan du se flera av deras produkter i våra olika butiker. Deras matberedare Philips HR7510/10 är med i vår undersökning för bästa matberedare. Men nådde tyvärr inte hela vägen upp för att vara bland de bästa.

FAQ Matberedare – Vanliga frågor om matberedare

Kan man använda varma ingredienser i en matberedare?

Vi rekommenderar att alla ingredienser i matberedaren är rumstempererade

Varför kan jag inte blanda deg med knivblad?

Till flera matberedare på marknaden medföljer ett degblad. Dessa är speciellt framtagna för att knåda degar. Den arbetar och sträcker degen under tiden den knådar den, istället för att skära den. Det går att blanda deg med medföljande knivblad. Men degblandet gör ett bättre jobb och minskar risken för skador på glutentrådarna i degen.

Varför startar inte min matberedare?

Att matberedaren inte startar kan bero på flera saker. Kontrollera så locket har klickat fast i maskinen för att trycka på den inbyggda säkerhetsmekanismen.

Kan en vispskiva vispa lika bra som en dubbbel visp?

En dubbel visp har fördelen att det är två vispar samtidigt som hela tiden tillför luft i grädden eller smeten, vilket gör att den blir lätt och fluffig. En vispskiva har tyvärr inte samma effektivitet som en dubbel visp har.

Vilken hastighet ska jag använda till de olika tillbehören?

Ska du mixa eller strimla rekommenderar vi att du använder dig av högre hastighet på maskinen. Ska du istället använda exempelvis din citruspress eller blanda deg, rekommenderar vi att du väljer en lägre hastighet.

Vilken matberedare ska man köpa?

Vi rekommenderar att du väljer köksmaskinen ifrån Bosch. Denna matberedare har vunnit bäst i test hos oss och kommer vara till stor hjälp i ditt kök.


Källor

Independent.co.uk

I den brittiska tidningen independent.co.uk gjorde test på 11 olika matberedare. Produkterna betygsattes efter kriterier som ljudnivå, kvalité och förmåga att hacka. I deras test är matberedaren Sage the Kitchen Wizz Pro vinnaren. Du kan läsa deras test här.

Goodhousekeeping.com

Engelska Goodhousekeeping.com har i sitt test undersökt 10 matberedare för varje budget. De testar produkterna genom att göra majonäs, skiva gurka, blanda deg, hacka grönsaker med mera. I deras undersökning går de igenom maskinerna Magimix CS Matberedare 5200 XL, Bosch MCM3501M, Kenwood MultiPro Classic och Sage The Kitchen Wizz Pro. Du kan läsa hela testet här.

Kockhuset.se

Kockhuset.se har samlat de 5 bästa matberedarna i sin undersökning. De har testat maskiner som Magimix CS Matberedare 5200XL och Sage the Kitchen Wizz Pro. Du kan läsa hela testat här.

Övriga källor

Philips HR7510/10

Produktinformation hos Philips
Produktinformation hos Tretti
Kundrecension hos Mediamarkt

Bosch MCM3501M

Kundrecension hos Mediamarkt
Produktinformation hos Bagaren och kocken

KitchenAid 5KFC3516EER

Kundrecension hos Amazon
Produktinformation ifrån KitchenAid
Produktinformation ifrån Kökskollen

Sage The Kitchen Wizz Pro

Kund hos Elgiganten
Produktinformation hos Sage
Brittiska Qualityreview

Magimix CS Matberedare 5200 XL

Prisjakt.se
AlaTest.se