Matberedare bäst i test – 5 bästa matberedarna

Tycker du det är svårt att hacka lök eller skära ner andra ingredienser? Med hjälp av en matberedare kan du både snabba upp processen med hacka olika ingredienser och slippa tårarna i ögonen. Att köpa en matberedare kan kännas som en onödig. Samtidigt kommer det vara en maskin som du kommer kunna ha med dig resten av ditt liv och använda till flera olika moment. Flera köksmaskiner idag har även flera tillbehör vilket låter dig användare din matberedare till fler saker än dess primära uppgift.

I vårt sammanställda test, matberedare bäst i test 2023, sammanställer vi det du behöver veta innan du köper din matberedare. Vi har gått igenom olika matberedare test, listar recensioner på matberedare och utifrån detta utsett bästa matberedaren.

Vi har valt ut ett urval av matberedare vilket vi anser är vinnare i vårt test; matberedare bäst i test 2023.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

BILD

EGENSKAPER

PRIS

Bäst i test Bosch MCM3501M

Matberedare bäst i test

Bosch MCM3501M

Positivt: Stark motor, Flera tillbehör, Sugfötter under,
Egenskaper: Säkerhetsspärr, 2.3 liter bunke, 1 liter mixer, 1300 Watt motor

Bästa premium Magimix CS Matberedare 5200 XL1

bra matberedare

Magimix CS XL

Positivt: Klarar göra bröddegar, intelligent motor som styr hastigheten själv
Egenskaper: Stort inmatningsrör, 950 Watt motor, Lösa delar tål diskmaskin

Bästa budget KitchenAid 5KFC3516EER1

Bästa liten matberedare

KitchenAid 5KFC3516EER

Positivt: Tar liten plats i köket, Klarar enklare uppgifter som att hacka och riva
Egenskaper: 0.8 liter behållare, Tillverkad i rostfritt stål

Philips HR751011

Bästa budget matberedare

Philips HR7510/10

Positivt: Liten matberedare, Tillräckligt stark motor för att klarar det mesta
Egenskaper: 1000 Watt motor, 2 olika behållare

Sage The Kitchen Wizz Pro1

Bästa premium matberedare

Sage The Kitchen Wizz Pro

Positivt: 24st skär och skivinställningar, många tillbehör, maskindisksäker
Egenskaper: 2000 Watt motor, 3.7 liter behållare

Topplista bästa matberedaren 2023

I vår sammanställning, matberedare bäst i test 2023, har vi gått igenom olika matberedare och utsett bästa matberedaren. Genom egna erfarenheter av matberedare, produktrecensioner och tester har vi ställt de olika köksmaskinerna mot varandra över kvalité, pris och funktioner. På så sätt har vi kunnat utse en den matberedare vi rekommenderar.

I vårt test av matberedare har vi även skrivit om vad du bör tänka på när du köper din nya matberedare, vad skiljer de billigare mot dyrare matberedare och vilka olika tillbehör det finns till matberedarna.

Att använda en matberedare har flera användbara funktioner i köket så som att skriva, riva och mixa dina ingredienser. Vill du istället knåda deg och blanda ingredienser rekommenderar vi att du väljer en köksassistent. Vi har skrivit en omfattande artikel om bästa köksassistenten i testet; köksassistent bäst i test 2023.

1. Bosch Matberedare

Matberedare bäst i test

Matberedare bäst i test

Egenskaper

 • 87/100 hos brittiska Good Housekeeping
 • 4.5 av 5 stjärnor hos Trustedreivew
 • Sugfötter och säkerhetsspärr i locket
 • Enkel att använda
 • Stor lagringskapacitet

Bosch matberedare är vinnare i vårt test, bästa matberedaren 2023!

Bosch matberedare har en av de starkaste motorerna på marknaden. Den är enkel att montera och rengöra. Samt att alla tillbehör går att köra i diskmaskinen. I lite svårare uppgifter som att göra kakdeg eller vispa grädde fick den kämpa lite. Behållaren är även monterad till höger, vilket kan påverka hur den upplevs för vänsterhänta.

Bosch MCM3501M kommer med en 800W stark motor för att klara de flesta utmaningarna i köket. Med två hastigheter och pulsfunktion kan du kontrollera hela processen. Köksmaskinen kommer även med en rad olika tillbehör för att kunna göra allt ifrån att riva, mala, vispa och knåda deg.

Tack vare sugfötterna i gummi står matberedaren stadigt fast under hela användningsprocessen. Dessutom sitter en säkerhetsspärr i locket, vilket gör att maskinen inte går att starta om inte locket sitter fast. Bosch har helt klart tänkt igenom säkerheten på denna maskin så alla i familjen kan känna sig säkra och trygga vid användning.

En mycket älskad och väldigt välanvänd matberedare gick sönder, och behövde en ersättare. Jag kontrollerade noga vilka maskiner som skulle kunna komma i fråga, känner mig bra kräsen där. Fastnade för denna, som fullt ut och lite till motsvarar mina förväntningar. Är supernöjd!

Kund hos Bagaren och Kocken

I en recension av Trustedreivew där man testade att göra en bröddeg enligt de instruktioner som kommer med matberedaren, upplevdes det som att maskinen fick kämpa lite. Även ifall maskinen har sugkroppar under sig gjorde den lätta vikten av själva matberedaren så att den flyttade sig på köksbänken. Så vid brödbak bör man inte lämna matberedaren ensam.

Med denna maskin kommer bland annat tillbehör som en 2.3 liter bunke, en mixer på 1 liter, rörskiva, degkrok, minihackare och mycket mer. Detta gör att ihop med alla tillbehör klarar maskinen 50 olika moment eller funktioner. Att använda sig av en matberedare kan vara en fantastisk hjälp i köket för att laga mat eller baka. Du kan även vara trygg med att samtliga produkter till matberedaren är BPA-fria. Denna maskin är en värdig vinnare av bästa matberedaren.

Teknisk data

Motor effekt1300 Watt
Behållare1.8 liter
Hastigheter4 st
Inbyggda funktioner4 st
Antal färger4 st – Vit, Svart, Rostfri, Röd
Tål maskindiskJa, löstagbara delarna

2. Magimix CS 4200 Matberedare

Bästa matberedaren för bakning

Bra alternativ Magimix CS Matberedare 5200 XL1

Egenskaper

 • 4.3/5 hos AlaTest.se
 • 92/100 hos Good Housekeeping
 • 30 år motorgaranti
 • Klarar allt
 • Endast en hastighet

Gillar du att baka, så är Magimix alternativet för att baka med din matberedare. Magimax CS Matberedare 4200 har fått fulla poäng i nästan alla deg och bakverks tester. En riktigt premium matberedare.

Magimix medföljande skålar kan ställas i varandra för att ta mindre plats i köket.

Flera användare är imponerade av tärnignstillbehöret som kan skära gärningar av grönsakerna gång på gång på gång.

Maskinen kommer med en motoreffekt på 950W. Det här gör att den kommer arbeta sig igenom allting du lägger i någon av de tre medföljande skålarna, utan problem.

Helt fantastisk maskin. Otroligt stark och robust. Några tryck på pulse-knappen och grejerna är klara. Ska man ha den bästa food processorn som finns på marknaden så köper man denna.

Kund hos Prisjakt

Magimix matberedare kommer endast med alternativet med en hastighet. Men denna smarta maskin kan själv reglera hur mycket effekt den behöver använda för att utföra arbetet. Så du behöver endast trycka på ”start”, så kommer maskinen lösa resten åt dig. Detta är också en av de enda nackdelarna som flera kunder upplevt.

Matberedaren kommer med ett stort inmatningsrör vilket gör att du kan mata den med en stor mängd olika ingredienser. Denna maskin passar sig i ett hem som lagar stora kvantiteter och regelbunden användning. Detta gör också att maskinen kan upplevas ta upp en del plats på köksbänken.

Sammanfattningsvis är detta en matberedare som upplevs klara allt. Den river och skär ner dina ingredienser fort och koncist. Köksmaskinen har tillräckligt stark motor för att klara av att göra degar och fungerar därför även vid bakning.

Den enda nackdelen några konsumenter uppger om matberedaren magimix är du behöver ha alla tre skålar i om du vill använda den minsta. Samt att du inte ka styra hastigheten själv.

Med hastigheten i åtanke är matberedaren så smart att den kan själv lista ut hur snabbt maskinen ska arbeta för de olika ingredienserna den får i sig.

Medföljande delar

 • Förvaringslåda till alla tillbehör
 • XL-tratt till stora bitar frukt och grönsaker så att ingredienserna inte behöver skäras i små bitar
 • Kniv för att hacka, krossa och mixa med mera. Sabatier-knivblad av rostfritt stål
 • Degkniv för knådning
 • Mixerring för finare blandningar
 • Visp till äggvitor
 • Slickepott
 • Rivjärn på 2 och 4 mm
 • Snittjärn på 2 och 4 mm

Teknisk data

Motor effekt950 Watt
Behållare1.2 liter och 2.6 liter
Garanti30 år på motor, 3 år på övriga delar
Antal färger2st – Matt, Krom
Tål maskindiskJa, löstagbara delarna
Längd25.5 cm
Bredd21 cm
Höjd38.8 cm

3. KitchenAid Matberedare

Bästa liten matberedare

Bästa budget köksberedare - KitchenAid 5KFC3516EER

Egenskaper

 • 4.7 av 5 stjärnor hos Pricerunner (315 omdömen)
 • Smart lösning för att göra såser
 • Bra på att göra purer
 • Klarar vardagliga hackandet av grönsaker
 • Bland de billigare matberedarna
 • Klarar inte riktigt av degar
 • Svagare motor än konkurrenter

KitchenAid är en stor matberedare i ett litet format som är vår vinnare i bästa liten matberedaren. Denna lilla maskin har inga problem att utföra enklare saker som att hacka, skära eller blanda ihop dina ingredienser. Behållaren är på 830ml och tillräckligt stor för klara av daglig användning. Vilket gör att den kan placeras på köksbänken och bli en del av ditt vardagliga liv.

Köksberedaren kan användas för att göra salsa, vinägretter, såser, hummus och olika dressingar. Genom att använda minihackaren sparar du tid genom att låta maskinen göra arbetet åt dig.

Har du små barn? Maskinen kan utan problem göra puré av kokta frukter och grönsaker. Genom två hastighetsalternativ och pulsinställning kan du själv kontrollera hela processen för hand.

Maskinen kommer även med ett speciellt lock som gör det enkelt att hälla i olja för att enklare göra en majonäs. Locket har ett litet hål vilket låter oljan långsamt rinna ner i behållaren för minska risken att majonäsen skär sig. Behållaren har även en hällpip som gör att du kan hälla eller servera direkt ifrån behållaren.

Delarna i matberedaren är gjorda i rostfritt stål, vilket gör att de tål maskindisk. De olika bladen som kommer med får enkelt plats i skålen för förvaring när du inte använder den. Under maskinen finns en linda för sladden för en smidig förvaring.

Jag beslöt mig för att testa varje hackande produkt jag kunde köpa och fick blandade resultat. Jag beslöt mig för att testa denna matberedaren, mest för hur snygg jag tyckte den var. Men jag blev förvånad hur bra den fungerar. Jag testade hacka nötter till kakor, vilket kontinuerligt gav ett bra resultat. Efter flera andra saker är jag fortfarande förvånad över hur bra denna produkt fungerar och hur enkel den är att rengöra.

Kund hos Amazon

KitchenAid har gjort en perfekt för dig som inte vill kompromissa, eftersom du här får både stil och funktion i ett paket! En snygg matberedare som inte tar mycket plats i köket och klarar av de vardagliga användandet som att hacka grönskare.

Denna matberedaren ifrån KitchenAid har inte riktigt lika stark motor som många av de andra maskinerna på denna sidan har. Därför är det ingen maskin som vi rekommenderar att du hackar is med eller blandar degar med. Risken är att motorn går varm när det blir för tungt, vilket kommer skada maskinen i längden.

I vissa recensioner har man upplevt att vätska ska sippra ut ifrån behållaren om det är för mycket vätska i den.

Teknisk data

Motor effekt240 Watt
Behållare0.83 liter
MaterialPlast och rostfritt stål
Tål maskindiskJa, löstagbara delarna
Längd14.3 cm
Bredd17.8 cm
Höjd22.2 cm

4. Philips HR7510/10 Matberedare

Bästa budget matberedare

Philips HR7510/10

Egenskaper

 • Stark motor på 800W
 • Stor lagringskapacitet på 2.1 liter
 • Klarar hacka grönsaker utan problem
 • Besvär med att vispa grädde och knåda deg
 • Inte så robust i konstruktionen

Philips matberedare är en billig matberedare som kommer att underlätta förberedande inför matlagningen. Med sin allt i ett lösning kan maskinen knåda, hacka blanda och mer. Genom sin 800W starka motor och två olika hastigheter kan du enkelt få matberedaren att göra det du vill. Den kraftfulla motorn kan enkelt hantera olika ingredienser som grönsaker, ost och choklad. Sammanlagt finns det 29 olika funktioner i köksberedaren.

Tyvärr har maskinen ibland haft problem när det kommer till att degar och vispa grädde. Så är det något du tycker är viktigt i din matberedare, rekommenderar vi att du kollar på andra alternativ.

Köksmaskinen har en framtagen funktion vilket Philips valt att kalla ”PowerChop-teknik”. Det är en kombination av formen på bladen, skärvinkeln och innerskålen vilket förenklar att hacka hårdare ingredienser. Tekniken fungerar även utmärkt för att göra allt ifrån puréer till kaksmetar.

Vad kan jag säga? Vad kan denna maskin inte göra? Allt ifrån kött till vegitariskt. Den hackar och skär allt. Vi har även använt den till att göra bröd och kakor. Så många tillbehör och så enkel att använda. […]

Kund hos Mediamarkt

Till maskinen kommer en 2.1 liter stor skål som du kan förvara flera av tillbehören i när maskinen inte används. Maskinen är dessutom en av de mindre modellerna, vilket gör att det är enklare att få plats med den på köksbänken när du inte använder den.

Teknisk data

Motor effekt1000 Watt
Behållare0.35 liter och 1.8 liter
Hastigheter8 st
Tål maskindiskJa, löstagbara delarna
Längd22 cm
Bredd23 cm
Höjd22 cm
TillbehörBlender
Metallvisp
Degkniv
Snittskiva
Knivblad

5. Sage The Kitchen Wizz Pro Matberedare

Bästa premium matberedare

Sage The Kitchen Wizz Pro

Egenskaper

 • Klarar knåda deg
 • 3.7 liter behållare
 • Klarar skala grönsaker
 • Hackar och skär utan problem
 • 94/100 hos brittiska Good Housekeeping
 • Endast en hastighet

Oavsett om uppgiften är att knåda, hacka grönsaker eller strimla, kommer matberedaren ifrån Sage utföra uppgiften.

The Kitchen Wizz Pro är en stabil och säker maskin med 24 skär-/skivinställningar för att ge dig ultimat kontroll. Du kan enkelt ställa in om du vill skiva sakerna ifrån 0,5mm, upp till 8,0mm. Delarna är enkla att rengöra och kan enkelt förvaras i medföljande förvaringslåda direkt efter användning.

Fördelar med matberedare Sage

 • Kraftig motor
 • Enkel att förvara
 • Flera accessoarer

Nackdelar med matberedare Sage

 • Upplevs högljudd
 • Alla lösa delar är inte daskmaskin säkra
 • Högt pris

Tack var de långa påfyllnadsröret ger den dig möjligheten att tillsätta längre tillbehör. Till matberedaren kommer även en förvaringsbox där du kan förvara alla de stålknivar och skärskivor som kommer med maskinen.

Jag är fantastiskt nöjd med alla olika blad som kan skiva, hacka och strimla. Fina och jämna skivor på ett ögonblick, vilket sparar tid i köket. Lökhackande är ett minne blott. Rekommenderas varmt!!

Kund hos Elgiganten

I en brittisk undersökning rankar Sage the Kitchen Wizz Pro som en av de bästa matberedarna. Maskinen kunde skiva ner fyra morötter på hela tre sekunder. I den stora 3,7 liter behållaren kunde den även hantera att mala ner kött eller knåda deg utan problem.

Till maskinen kommer även ett tillbehör vilket kan hjälpa till att skala. Sage kunde skala flera potatisar samtidigt utan några som helst problem. Skriva grönsaker gjorde den också på bara några få sekunder.

Tyvärr finns det bara en hastighetskontroll på den. Men de är också den enda nackdelen den har.

Hos Trustedreview beskriver de om hur matberedaren ser ut som vilken matberedare som helst. Men det som skiljer är vad som finns i själva maskinen. I deras recension visar dom hur de använder den för att göra majonäs, pizzadegar, skiva ner potatis m.m. Alla sakerna kommer ut med ovanligt bra resultat, vilket gör att denna matberedare är något för dig som vill ha det bästa av det bästa i ditt kök.

Teknisk data

Motor effekt2000 Watt
Behållare3.7 liter och 1.0 liter
Hastigheter1 st
PulsfunktionJa
Tål maskindiskJa, löstagbara delarna
Längd46 cm
Bredd26 cm
Höjd46 cm

Hur matberedarna valdes ut

Våra val av matberedare är utifrån sammanställningar ifrån flera andra tester. Maskinerna är i olika prisklasser för att du ska kunna hitta en matberedare som passar din prisklass. Genom att vi har slagit ihop resultaten ifrån flera tester, blir det enklare att hitta de populäraste matberedarna på marknaden och hjälpa dig hitta den bästa för dig.

Vårt mål är att lyfta fram de kundomdömen som ger dig en ärlig uppfattning om produkten. Vi gör det genom att lyfta både de positiva och negativa med de olika matberedarna. Skulle något vara för negativt om produkten, kommer inte produkten vara med i samanställning av matberedare bäst i test.

När vi hänvisar till de köksberedare som har vunnit bäst i test är det utifrån vad andra konsumenter har gillar, vad större testsidor rekommenderar och vad vi själva gillar med produkten när vi har läst om den.

Kunder på olika konsumentsidor är generellt duktiga på att rapportera problem och åsikter på sina köp. Därför sker ett regelbundet arbete med att följa upp de olika kommentarerna och kundomdömen för att se om produkten fortsätter att vara rekommenderad.

Välj rätt matberedare

Vid köp av nya köksmaskiner är det inte lätt att veta vad man ska köpa och välja. Kanske är du uppvuxen med att någon i hemmet använt matberedaren för att hacka exempelvis lök eller att göra en pajdeg. Kanske är du uppvuxen med en mer påkostad matberedare som gjort allt ifrån att smoothies, till pajer till kakdegar.

Matberedare bäst i test

Oavsett vilken erfarenhet du har av matberedare beskrivs är fyra utgångspunkter att tänka på vid köp av din matberedare:

 • Är ni en stor familj och kommer använda matberedaren till det mesta? Fundera då på en matberedare med en stor skål och en som kommer med extra skålar. Då kommer du ha ett urval av skålar att välja mellan och behöver inte rengöra behållaren vid varje användning om du tänkt använda den till flera moment.
 • Har du tänkt att använda din matberedare till hårda ingredienser så som potatis, morötter eller göra degar. Då tycker vi att du ska kolla motorns effekt. Motorns styrka kommer att underlätta för skära och riva sönder hårda ingredienserna.
 • Har du tänkt att använda din matberedare till flera olika moment i köket? Då rekommenderar vi att du väljer en maskin som kommer med flera tillbehör eller kan köpa till extra.
 • Går det att diska delarna i diskmaskin? Flera av tillbehören som följer med matberedaren är rostfria. Vilket gör att de går att köra i diskmaskinen. Läs gärna mer om de olika matberedarna för att se vilka tillbehör som går att diska i maskin.

I guiden Köpguide matberedare, går vi igenom ännu djupare på varför du ska köpa en matberedare och vad du bör tänka på.

Varför ska du ha en matberedare?

En matberedare kan vara en riktig hjälpreda i köket. Här är några av matberedarens funktioner:

 • Hacka maten snabbare och effektivare
 • Strimla frukt och grönsaker
 • Blanda och knåda degar
 • Göra dipp och såser

Fördelarna med att använda en matberedare i stället för att hacka, skiva, riva och mala för hand. En matberedare är en elektronisk maskin som kan underlätta i köket genom att automatiskt strimla, skära, riva och mala olika typer av råvaror. Detta kan spara både tid och ansträngning jämfört med att göra dessa saker för hand med en kniv eller manuella verktyg. En matberedare är även en mångsidig maskin som kan hjälpa till med fler uppgifter i köket, som att knåda degar och göra såser.

Hur rengör du en matberedare?

De flesta moderna matberedarna har lösa delar som går att köra i din diskmaskin. Läs dock noga i instruktionerna för att se så dina delar går att köra i maskinen. Vill du hålla knivar och blad vassa längre, rekommenderar vi att diskar dessa för hand med vanligt diskmedel och vatten. Själva maskinen ska aldrig utsättas för vatten. Det här kan ta sönder motorn. I instruktionerna medföljer alltid skötselråd om hur du tar hand om din maskin. Följer du dessa kommer din maskin förhoppningsvis hålla länge och vara din medhjälpare i köket flera år framöver. Du kan även läsa vår guide; Ta hand om din matberedare, om du vill veta mer.

Vad är skillnaden på en matberedare och en köksassistent?

Det är inte ovanligt att en matberedare ibland blandas ihop med en köksassistent, vilket inte är fullt försåtligt. Bägge maskinerna har fler likheter och klarar idag göra fler uppgifter i köket än vad de kunde för några år sedan.

Matberedare bäst i test

Matberedare idag har flera funktioner som att riva, hacka, mixa och blanda. De har till och med kommit så långt att flera matberedare klarar att blanda deg. Köksassistenter skulle kunna ses som en enklare version av matberedare, men är mer anpassad för bakning. Idag kan dessutom flera köksassister har extra tillbehör för att mala kött och pressa juice. Men assistentens främst uppgifter är att röra ihop ingredienser och blanda degar.

Matberedaren har också flera av dessa egenskaper. Dessutom kan denna smarta maskin hjälpa till att skära, krossa och hacka ingredienser, vilket köksassistenten inte klarar. Generellt kan priset variera ganska mycket på matberedaren om du vill ha fler funktioner på den. Dessutom kan de matberedare med lite större behållare kosta lika mycket som en bra köksassistent.

Är det det så att du vill ha mångsidighet i köket och en maskin som klarar flera olika uppgifter, så rekommenderar vi att du kollar på att köpa en matberedare. Köksassistenten är som sagt primärt framtagen för att blanda ihop ingredienser, vilket flera av de bättre matberedarna klarar idag utan problem.

Vad är skillnaden på en matberedare och en blender?

Matberedaren och en blender kan uppfattas att vara lika och ha liknande uppgifter. Även ifall så är fallet, finns det en del skillnader.

Blendern är generellt sätt en stående design med en hög behållare för att främst hantera vätska. Blendern kan ibland också kallas för mixer, vilket förklarar mer om vad köksmaskinen faktiskt gör, nämligen mixar ingredienser med varandra.

En matberedaren är oftast längre och främst tillverkad för att hantera torra råvaror. Många matberedare klarar att skiva och strimla hårda ingredienser som grönsaker eller att göra pajdeg. Det här tack vare behållarens platta botten där exempelvis skärskivan till matberedaren är monterad högt upp så att de skivade ingredienserna hamnar under kniven.

I en blender sitter knivarna längst ner i behållaren och mixar sönder det som kommer i kontakt. Men om inte allt kan komma ner till botten på behållaren kan maskinen få problem att mixa sönder råvarorna. Det här är en av anledningarna till att just blendern är bättre på att hantera vätskor. Vätskor gör det enklare för maskinen att mixa sönder råvarorna så att allt kan sjunka ner till botten.

Många matberedare idag som exempelvis Bosch, har en blender som kan monteras ovanpå som ett medföljande extra tillbehör. Det här gör att du även kan använda din matberedare

Så innan du ska köpa din matberedare kan det vara bra att fundera på ditt behov av maskinen. Vill du göra mycket smoothies eller måltider baserade på vätska, som exempelvis soppa, är en blender något för dig. Men vill du istället underlätta arbetet med att skära, hacka, riva och mycket annat, är matberedaren köksmaskinen för dig. Tack vare att flera matberedare kommer med flera tillbehör, kan du även använda samma maskin och samma behållare till flera saker. Allt du behöver att göra är att byta kniv eller skärskiva.

Knåda deg i matberedaren

Visste du att du kan använda din matberedare till att knåda deg?

Matberedaren är främst förknippad med att användas för att skära och strimla saker i ditt kök. Men de lite starkare köksmaskinerna klarar även att göra enklare degar så som pajdegar och pastadegar. De mer påkostade matberedarna med starkare motor klarar till och med göra bröddegar, även ifall det inte är helt rekommenderat för det.

Vi rekommenderar att du kör din matberedare på ett lågt varvtal för att bearbeta glutentrådarna i degen. I en köksassistent bör du knåda degen mellan 5 till 10 minuter. Men i en matberedare kan du behöva köra den på ett långsamt varv upp till 15 minuter.

Knådar du längre än såhär riskerar du att skada de gluten som byggts upp. Det här gör att degen inte kommer jäsa riktigt lika bra. Här gäller motsatsen också att om inga glutentrådar skapats, kommer inte degen heller att jäsa.

Så det går absolut att knåda och göra degar med din matberedare, även ifall vi rekommenderar att du använder en köksassistent till detta. En matberedare är mycket bättre till andra saker som att skära, riva och strimla.

Köpråd Matberedare

Storlek: Storleken på din matberedare kan vara värt att tänka på. Har du plats i köket för att alltid ha din matberedare framme? Eller behöver du ställa undan matberedaren varje gång?

Beroende på om du bor i en liten lägenhet eller i en stor villa med massa plats i ditt kök, kan storleken på matberedaren vara en viktig aspekt. Detta är också i förhållande till hur ofta du har tänkt att använda köksmaskinen. Flera modeller på marknaden är idag ganska stora och kommer därför ta en del plats. Samtidigt som matberedare som exempelvis KitchenAid är av mindre modell och enklare att ha framme.

Storleken kan också vara avgörande hur många som finns i hushållet. Ska du laga mat till flera personer kan du ha ett behov av en med större behållare än de med mindre variant. Det här är även i förhållande till vad du tänkt använda den till. Vill du exmpelvis främst använda den för att hacka lök kan en mindre variant vara bra att ha. Men tänker du baka bröd eller göra flera olika saker, kan en av de lite mer påkostade maskinerna som Sage och Maximix vara bra alternativ.

Tillbehör: Matberedaren har över åren blivit en mer och mer utvecklad maskin. Flera matberedare idag kommer med en rad olika tillbehör som tillåter dig göra flera saker med din maskin.

Beroende på vad du vill använda din matberedare till, kan det vara värt att undersöka vilka tillbehör du vill ha till den. Ska du exempelvis använda din matberedare för att vispa grädde, behöver du ha en speciell skiva som tillåter dig slå runt grädden och skapa luft i behållaren. De flesta matberedare kommer dock med antingen kniv eller skärskiva för enklare uppgifter som att skära, hacka och skiva ingredienser. Längre ner kommer en rubrik som beskriver vad matberedarens olika tillbehör kan användas till.

Påfyllningsrör tillåter dig att mata ner ingredienser i behållaren under tiden locket sitter på. Röret gör att du exempelvis kan mata ner potatis i den roterande kniven under tiden att matberedaren är igång. Vissa maskiner kommer med två olika storlekar på matningsrör till matberedaren.

Behållaren är där dina råvaror samlas upp efter att matberedaren har behandlat ingredienserna. En del matberedare kommer med två olika storlekar vilket låter dig som använder köksmaskinen att variera storlekarna beroende på vad du tänkt använda den till för stunden.

Rengörning av din matberedare kan också vara en viktig faktor när det kommer till valet om vilken matberedare du ska köpa. Flera matberedaren har idag lösa delar som är maskindisksäkra. Du kan även enkelt rengöra din matberedare med hjälp av att köra lite vatten ihop med diskmedel i den.

Garanti kan vara något som är väldigt viktigt att hålla koll på. Olika matberedare kommer med olika garanti och på olika längd. Vissa matberedare kommer med garanti på maskinen medan andra även kommer med garanti på tillbehören.

Generellt sätt så är det 20 års garanti på många matberedares motor, när tillbehören ibland har 2 till 3 års garanti. En lång garanti på matberedaren är också ett sätt för tillverkaren att signalera att deras produkter håller hög garanti och de vågar därför ge en lång garanti på sin matberedare.

Vill du veta mer information om vad du kan tänka på vid köp av en matberedare kan du läsa vår artikel; Köpguider för matberedare.

Kända märken på matberedare

Som med så många andra produkter finns det varumärken som utmärker sig mer på marknaden. Bland köksmaskiner och matberedare är det ingen skillnad. Vi går igenom några av de mest omnämnda märkena på marknaden;

Magimix: uppfanns av Pierre Verdun 1963. Det började som en cylindrisk skål med en roterande metallskiva vilket roterade tätt intill skålens insida och botten. Här gick företagets startskott på tillverkningen av matberedare av mycket hög kvalitet som används i flera professionella kök idag. 1971 anpassades maskinen av Maximix att fungera i det vanliga hushållet. Sedan dess har produkten hela tiden utvecklats men kvalitén på produkten har bibehållits. Maximix har idag utvecklat sin matberedare Magimix CS Matberedare 5200 XL som är vinnare i vår matberedare bäst i test premium.

Bosch: 1886 bildade Robert Bosch ”Verkstad för finmekanik och elektroteknik” i Stuttgart. Här gick startskottet till de globala världskända företag känner till. Från start har företaget präglats av innovativitet och sociala engagemang. Bosch MCM3501M har även skapat den matberedare som är vinnare i vårt matberedare bäst i test.

KitchenAid: bildades 1886 av Joséphine Cochrane när hon revolutionerade matlagningsvärlden. 1886 var året hon patenterade uppfinningen till den diskmaskin som vi känner den idag. Dessa såldes främst till lyxiga hotellkedjor och anpassades senare för hushållsbruk vilket såldes för 350 dollar. Är du intresserad av KitchenAid kan du läsa vår undersökning av deras KitchenAid 5KFC3516EER. En matberedare som även är vinnare i vår matberedare bäst i test budget.

Philips: är känd som en av världens största elektroniktillverkare och sålde under 2010 för mer än 25 miljarder euro. Företaget Philips grundades 1891 av Frederik Philips och Gerard Philips i Nederländerna. De började med tillverkning av glödlampor, vilket senare växte att göra mer avancerade produkter. Idag kan du se flera av deras produkter i våra olika butiker. Deras matberedare Philips HR7510/10 är med i vår undersökning för bästa matberedare. Men nådde tyvärr inte hela vägen upp för att vara bland de bästa.

FAQ Matberedare – Frågor om matberedare

Kan man använda varma ingredienser i en matberedare?

Vi rekommenderar att alla ingredienser i matberedaren är rumstempererade. Detta för att varma ingredienser skulle kunna göra att glaset eller plasten spricker vid användning.

Varför kan jag inte blanda deg med knivblad?

Till flera matberedare på marknaden medföljer ett degblad. Dessa är speciellt framtagna för att knåda degar. Den arbetar och sträcker degen under tiden den knådar den, istället för att skära den. Det går att blanda deg med medföljande knivblad. Men degblandet gör ett bättre jobb och minskar risken för skador på glutentrådarna i degen.

Vilken matberedare ska man köpa?

Vi rekommenderar att du väljer köksmaskinen ifrån Bosch. Denna matberedare har vunnit bäst i test hos oss och kommer vara till stor hjälp i ditt kök.

Vilken matberedare är bäst?

I våran undersökning av matberedare bäst i test anser vi att Bosch matberedare är den bästa matberedaren. Den kommer till en rimlig prisklass , enkel att rengöra och att montera. Den klarar alla de uppgifter en matberedare ska men kan ha lite jobbigt med att göra kakdegar eller vispa grädde.

Hur många watt ska en matberedare ha?

Det här är helt beroende på vad du tänkt att göra med din matberedare. Kortfattat är det fördelaktigt att ha en stark motor till sin maskin. Men har du främst tänkt att hacka lök eller slå såser, så har du inte något större behov av en stark motor. Men har du tänkt strimla eller skära rotfrukter, kan en stark motor vara till stor fördel. Är du intresserad av att veta mer vad du ska kolla efter när du köper en ny matberedare, läs gärna vår guide; Köpguide matberedare.

Vilken matberedare är bäst i test?

I vårt utförliga test för matberedare bäst i test tycker vi att Bosch är den bästa matberedaren. Den kommer med en stark motor, flera tillbehör och klarar av de mesta uppgifter. Den har även en rimlig prisklass utan att behöva lägga en större summa på en större mer påkostad maskin.


Källor Matberedare Bäst i test

Independent.co.uk

I den brittiska tidningen independent.co.uk gjorde test på 11 olika matberedare. Produkterna betygsattes efter kriterier som ljudnivå, kvalité och förmåga att hacka. I deras test är matberedaren Sage the Kitchen Wizz Pro vinnaren. Du kan läsa deras test här.

Goodhousekeeping.com

Engelska Goodhousekeeping.com har i sitt test undersökt 10 matberedare för varje budget. De testar produkterna genom att göra majonäs, skiva gurka, blanda deg, hacka grönsaker med mera. I deras undersökning går de igenom maskinerna Magimix CS Matberedare 5200 XL, Bosch MCM3501M, Kenwood MultiPro Classic och Sage The Kitchen Wizz Pro. Du kan läsa hela testet här.

Kockhuset.se

Kockhuset.se har samlat de 5 bästa matberedarna i sin undersökning. De har testat maskiner som Magimix CS Matberedare 5200XL och Sage the Kitchen Wizz Pro. Du kan läsa hela testat här.

Övriga källor

Philips HR7510/10

Produktinformation hos Philips
Produktinformation hos Tretti
Kundrecension hos Mediamarkt

Bosch MCM3501M

Kundrecension hos Mediamarkt
Produktinformation hos Bagaren och kocken
Trustedreivew.com – Bosch MultiTalent 3 MCM3501MGB food processor Review

KitchenAid 5KFC3516EER

Kundrecension hos Amazon
Produktinformation ifrån KitchenAid
Produktinformation ifrån Kökskollen

Sage The Kitchen Wizz Pro

Kund hos Elgiganten
Produktinformation hos Sage
Brittiska Qualityreview
Trustedreview.com – Sage The Kitchen Wizz Pro 2.7L Review

Magimix CS Matberedare 5200 XL

Prisjakt.se
AlaTest.se
goodhousekeeping.com – 10 best food processors to buy in 2022

Köpguide matberedare bärst i test

Bagen och kocken – MATBEREDARE TEST: HITTA DEN BÄSTA MATBEREDAREN

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.