Baka med din matberedare

Kan du baka med din matberedare? När det kommer till bakning kanske din matberedare inte är det första du tänker på att använda. Bakningen är oftast förknippad med att använda sig av sin köksassistent. Men flera matberedare på marknaden är idag så pass bra att de går att baka enklare saker i. Hemma när jag växte upp använde mamma tex matberedaren för att göra pajdegar.

Baka med din matberedare

Kan man baka I en matberedare?

Ja, man kan baka i en matberedare. Matberedaren är en praktiskt köksmaskin många har i sin hem idag. Ett exempel på degar som matberedaren passar sig väldigt bra för är att göra pajdegar. Nu går det även hitta degknivar vilket kan monteras till din matberedare. Degkniven försöker dra ut degen och förlänga glutentrådar utan att skära av dom. På så sätt kan sedan din deg jäsa sig stor och formas enklare.

Det finns alltså flera matberedare på marknaden som tillåter dig göra allt ifrån pajdegar, till kakdegar men även bröddegar.

Extern artikel

Här är ett enkelt recept ifrån ICA på hur du kan göra en pajdeg med din matberedare.

Köksassistenter är generellt sätt bättre konstruerade för att blanda segare degar så som bröddegar. Detta också på grund av att denna typen av köksmaskin brukar ha en starkare motor och framförallt byggd för ändamålet. Men underskatta inte din matberedare. Du kan absolut göra bröddegar i din matberedare. Vi rekommenderar dig dock att vara försiktig när du testar detta. Blir degen för seg och mjuk kommer motorn på maskinen få arbeta ordentligt. Arbetar du degen länge kan det bli så att motorn får gå på högvarv och risken finns att du då bränner eller skadar din motor. Så försök gärna, men var uppmärksam på hur din maskin beter sig.

Det som primärt skiljer en köksassistent emot hur en matberedare knådar degar är att i matberedaren är det en kniv som roterar och drar ut glutentrådar i degen. Risken här är att kniven kan vara lite för vass och istället för att dra ut trådarna så råkar den istället dra av dom. Så börja på långsamma varv och var försiktig med hur degen beter sig.

Baka med din matberedare

Finns det någon matberedare som är lämpad för bakning? Ja och nej är vårt svar på detta. Vi vill fortfarande säga att en köksassistent är det bästa alternativet när det kommer till att baka. Framförallt när du ska hantera sega degar som till bröd. Men är det så att du primärt vill ha en matberedare som du kan tänka dig använda för bakningen ibland, finns det absolut alternativ på marknaden där ute. I våran guide; matberedare bäst i test 2023, nämner vi främst två stycken olika matberedare som har lite högre kraft på motorn.

  1. Magimix CS Matberedare 5200 XL är en matberedare som har en ganska stor behållare och en av de starkaste motorerna på marknaden. Den skulle inte ha några problem att hantera enklare degar vid bakning
  2. Sage The Kitchen Wizz är våran premium maskin för bästa matberedare. Denna supermaskin har en motor på 2000W. Vilket är mer än flera köksassistenter på marknaden. Behållaren är stor och rymlig och skulle därför ha plats för lite mindre degar. Vi vill inte säga att de är en matberedare för deg. Men den skulle klara av deg.

Knåda deg i matberedaren

För att du ska kunna knåda deg i din matberedare behöver först och främst ha en tillräckligt stark motor. Exempel på köksmaskiner som skulle klara detta är de två nämnda ovan.

Sekundärt behöver du börja med ett långsamt varvtal. Det här är för att försiktigt börja blanda ihop vätskan med mjölet för att inledningsvis få ihop en bra smet.

Efter ett tag kan du försiktigt öka hastigheten på matberedaren för att få degen att börja bygga upp glutentrådar. Kör du maskinen på för högt varv är risken att du tar sönder trådarna, vilket kommer att hindra degen ifrån att kunna jäsa.

Med detta sagt så går det absolut att baka med din matberedare för att exempelvis göra paj, bröddegar eller enklare kakor.

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.

Lämna en kommentar