Bosch Köksassistent – Bosch MUM5

Är Bosch Köksassistent den nya bästa budget hushållsassistenten? Bosch är ett välkänt etablerat märke som har en mängd olika köksmaskiner att erbjuda. I denna recension testar vi Bosch MUM5 Köksassistent. I denna recension testar vi hushållsassistenten ifrån Bosch där vi både testar backa julinspirerad glass och kalljästa frallor.

I det två testerna används främst degkroken för att testa hur bra den är på att knåda deg. Samt hur bra ballongvispen är på att vispa grädde för att göra en enkel glass.

Modellen av MUM5 Bosch Köksassistent är äldre modell av de som är ute på marknaden idag. Nyare modeller har inbyggd våg, samt en timer. Något som kan vara väldigt användbart när du bakar.

Bosch MUM5 köksmaskin är ett bra alternativ i budgetklassen. Enkel att montera och tog inte överdrivet mycket plats och har tillräckligt stark motor för göra allt.

I vår artikel köksassistent bäst i test går vi även igenom flera olika köksassistenter.

Första intryck av Bosch Köksassistent

Bosch MUM5 är en mångsidig köksmaskin. Denna modellen av köksassistenen har möjlighet att fungera som köksassistent, matberedare och som blender. Vikten på 2,7kg gör att maskinen är enkel att flytta och sugfötterna under gör att den står bra på köksbänken.

Vid de första intrycket så tyckte jag att maskinen kändes lite plastig. Ser man en mer påkostad köksassistent som KitchenAid är den byggd i mycket hårdare material. Här var själva ”höljet” i plast.

Vredet för att styra hastigheter var väldigt behaglig att använda och gav kvick respons.

Hushållsassistenten har en spännande konstruktion där armen kan vridas i olika lägen beroende på om du vill använda den som köksassistent, matberedare eller blender. Något som var förvånansvärt enkelt att växla emellan.

De olika tillbehören till köksassistenten så som degkrog var enkel att sätta dit. Jag gillade även att tillbehören såg ut att sitta i en vinkel vilket gjorde att degkroken och ballongvispen arbetade i en åtta. Något jag tyckte var en spännande lösning, då inget blir liggande på samma plats hela tiden. Utan köksmaskinen får hela tiden med sig all vätska eller deg. Något du kan se i videon här under.

Assistenten var enkel att använda. Men jag är besviken på den i allmänhet. Tack vare att jag upplever denna lite plastig och degen klättrar på degkroken som saknar skydd ovanpå, gör att jag är lite kluven. Köksassistenten var enkel att använda, enkel att montera och fick ihop de jag ville.

Men i jämfört med exempelvis en mer påkostad köksassistent som KitchenAid känns denna inte riktigt lika bra och pålitlig som köksmaskin.

Upplevelse vid användning

Vid min direkta upplevelse av Bosch MUM5 Köksassistent kände jag att denna maskin skulle vara väldigt bra. Den har en stark motor, flera redskap och var enkel att manövrera och montera.

Skålen till köksassistenten var tjock och stryktålig. Samtidigt som degkroken kändes tanig och liten. Vilket även ballongvispen och medföljande blandare gjorde.

Skålen var enkel att sätta dit och stänkskyddet ovanpå skålen var väldigt användbart då den täckte nästan hela skålen och hade ett stort matningshål på framtiden vilket gjorde det enkelt att tillföra bland annat mer mjöl.

När det kom till att vispa grädde tyckte jag att de tog ganska långt tid att tillföra luft till grädden. Det här kan såklart också bero på att jag i början körde köksassistenten på lite för låg hastighet. Men efter ca 5min började det synas att grädde började sätta sig och bli den konsistens som önskades.

Knåda deg med Bosch köksmaskin

Köksassistenten MUM5 ifrån Bosch kommer med en 1000 Watt stark motor. Det här gör att den har tillräckligt mycket styrka att klara av de flesta sega bröddegar.

Relaterande artiklar

Allt du behöver veta om knåda deg.

I denna recension där jag testade att baka kalljästa frallor. I receptet stod det att degen skulle knådas tills degen började släppa ifrån kanterna på skålen.

Då mina bagar kunskaper inte är de bästa kan jag inte heller nödvändigtvis rädda en deg som antingen fått för lite eller för mycket mjöl. Så tag detta i bemärkelse när du läser resterande recension om bakning med Bosch köksassistent.

Skålen på 3.9 liter gör att i detta receptet knåda 10 dl mjöl ihop med 5 dl vatten inte var några konstigheter att få plats med.

Degkroken gjorde övervägande ett bra jobb med att arbeta ihop degen till en början där starthastigheten var 1 av 7 stycken, för att senare vridas upp till 2a hastigheten.

Efter att köksassistenten hade kört i ca 2 till 3 minuter fick jag pausa assistenten för att peta ner degen. För vad som synes i bilden här under, finns det inget skydd ovanpå degkroken vilket hindrar degen ifrån att klättra upp i maskinen. Så för att undvika en olycka med deg i maskinen, fick den pausas och degen puttas ner.

Det här gjorde också att köksassistenten hela tiden behövdes vara under bevakning för att undvika en olycka med maskinen. Något som jag också upplever som en stor nackdel med köksassistenten.

Efter att köksassistenten hade arbetat i ca 5 minuter hade fortfarande inte glutentrådarna börjat släppa ifrån skålens insidor. Här kan jag ha gjort felet att jag tillhörde lite mer mjöl under knådningen och lät maskinen arbetar i ungefär 3 till 4 minuter till.

Det här gjorde att efter den processerade tiden så var det fortfarande mycket deg som satt fast på insidan av skålen. Om knåda längre eller mer mjöl hade löst detta, kan jag inte svara på. Det kan även vara så att degen skulle vara ganska blöt. Men då det stod att degen skulle knådas till den släppte ifrån insidan på skålen, utgick jag ifrån att degen aldrig riktigt gick ihop sig som den skulle.

Med detta sagt tror jag inte det har något med köksassistenten att göra, utan snarare med degen jag valde att knåda ihop. I receptet stod det att den skulle vara blöt men precis börja släppa ifrån kanterna. Även ifall jag hade i mer mjöl jag skulle till degen, började den aldrig riktigt släppa ifrån kanterna.

Här tröttnade jag på maskinen och valde istället att välta ut degen på bordet där jag började vika den över sig själv ett flertal gånger innan jag satte den i kylen för att jäsa under natten.

Video Bosch Köksassistent

Design MUM5 Hushållsassistent

Designen på köksassistenten var något väldigt tilltalande för mig. Den var kompakt, mångsidig och bröt de generella utseende med andra konkurrerande hushållsassistenter.

Relaterande artiklar

Delarna på Bosch MUM5 var enkla att byta emellan och flera av dom kunde förvaras i den den stora behållaren och hållas inne med stänkskyddet monterat ovanpå. Tyvärr fick inte alla delar plats, utan vissa behövde förvaras bredvid. Något som också gör att alla delar till assistenten kommer ta upp en del plats i köket för dig.

Vred och knappar på assistenten var byggda i bra material och kändes trovärdiga när man tryckte in dessa. Annars tyckte jag själva maskinen kändes plastig i sitt utförande.

Bottenplattan för att gänga fast skålen till hushållsassistenten är gjord i plast. Det här skiljer sig ifrån flera andra konkurrerande köksmaskiner på marknaden där skålen gängas fast via en metallbåtten.

Prestation Bosch Köksassistent

Prestationen av Bosch MUM5 var lite undre förväntan på mig. Först att grädden tog längre tid att få ihop än jag trodde. Samt att jag aldrig riktigt fick ihop bröddegen vid köksassisten. Det här kan så klart bero på att jag gjorde fel när det kom proportioner mellan mjöl och vatten.

Bosch hushållsassistent är en populär köksmaskin som sticker ut i vår undersökning för att hitta den bästa köksassistenten.

Medföljande tillbehör Bosch Köksassistent

Tillbehör till hushållsassistenten

Till köksassisteten kom följande tillbehör med:

 • 1st Lock
 • 1st Skål i metall
 • 1st Degkrok
 • 1st Mixer
 • 1st Ballongvisp

Tillbehör till matberedaren

Till matberedaren kom följande tillbehör med:

 • 1st Vändbar raspskiva
 • 1st Rivskiva mellan
 • 1st Vändbar skärskiva
 • Medföljande förvaringsväska

Tillbehör till blender

Till blendern kom följande tillbehör med:

 • 1st Blender, 1.25 liter
 • 1st Lock till blender

Teknisk information Bosch MUM5

Motor1000 Watt
Skål3.9 Liter
Hastigheter7
Vikt6.3 kg
Höjd28.2 cm
Bredd28.0 cm
Djup27.1 cm
ÖvrigtGummifötter

Sammanfattning Bosch Köksassistent

Bosch hushållsassistent tillhör en av de köksmaskiner som passar i budgetklassen.

Min uppfattning är att assistenten har en stark motor, enkel att montera, har flera bra tillbehör och en smart lösning med att degkroken arbetar i åttor som mönster.

Relaterande artiklar

Överlag är jag lite missnöjd med köksassistenten. Jag tyckte inte att den fick ihop degen på det sätt jag hade förväntat mig. Efter att låtit maskinen arbeta och knåda degen ett tag valde jag istället att lägga ut den på köksbänken själv för att vika degen.

Med det sagt så kan det också vara så att proportionerna när jag gjorde degen blev fel, vilket påverkade degen utkomst. Jag får helt enkelt testa maskinen en gång till för att se om det går bättre den gången.

Sammanfattningsvis tycker jag det är en bra köksassistenten i budgetklassen om du inte sätter höga krav på maskinen och du inte hade tänkt använda den regelbundet.

Källor Bosch Hushållsassistent

Bosch-Home.se – Köksmaskin MUM5

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.

Lämna en kommentar