Allt om mjöl

Mjöl är en substans som framställs av någon form utav råvara. Mjölet förknippas oftast med malen säd i formen av vetemjöl eller rågmjöl. Vi går i igenom allt om mjöl som du behöver att veta.

Det är sedan denna mjöl vi använder för att baka, göra redning och stuvningar.

Mjöl är till största delen bestående av stärkelser. Mjöl är även en av de råvaror som vi kan förvara i årtal utan att det blir dåligt. Detta så länge mjölet hålls torrt.

Allt om mjöl

Mjöl är också den viktigaste ingrediensen för bröd, pasta, pannkakor m.m.

I denna artikel kommer vi att gå igenom allt om mjöl, vilka mjölksorter som finns. Finns det något mjöl som är bättre än annan? Vad skiljer mjölksorter ifrån annat mjöl?

Vad är mjöl?

Mjöl är i grunden att själva kärnan i tex vete som är nedmalet till ett fint pulver. Det är sedan detta pulver som används och benämns som mjöl.

Den vanligaste mjölet som används i våra hem vid exempelvis baka bullar eller bröd är vetemjöl. Det vill säga fröet på vete som är nedmalet till ett väldigt fint vitt pulver.

Relaterande artiklar

Det finns även andra mjölsorter som vi kommer att gå igenom mer här under.

Det som gör att mjöl är användbart vid bakning är vete. Det här är för att detta har en hög proteinhalt och en låg fukthalt. Den höga proteinhalten är nödvändig för att olika degar med jäst i. Det är under knådningen av degar som gör att glutentrådar utvecklas, vilket gör att själva degen blir elastisk.

Under jäsningen av degen så stängs gaser in i den elastiska degen. Det är det här som gör att degen sväller under jäsning och gör den mer töjbar.

Det här är en av anledningarna till att vissa pizzadegar behöver vikas för att få lågan glutentrådar. Samt att de kan behöva jäsa en längre tid för att kunna bli så tunna som möjligt utan att degen går sönder.

Vad finns det för mjölsorter?

Vetemjöl

Vetemjöl är den vanligaste mjölsorten vi använder. Den används främst till att baka matbröd, baka kakor och vid matlagning så som redning.

Vetemjöl blandas även ofta med olika grövre mjölsorter för att få bättre bakegenskaper. Exempel på sådana mjölsorter är så kallad mjöltillbehör (skapa länk):

Kärnvetemjöl

Kärnvetemjöl är lite av en allround produkt. Den kan användas både som vetemjöl och andra mjölsorter. Men är i praktiken mer eller mindre samma sak som vetemjöl.

Grahamsmjöl

Grahamsmjöl är ett fullkornmjöl som framför allt passar till grövre brödtyper så som skorpor och knäckebröd.

Mjölet kan göra att brödet blir lite för kompakt och grovt. Vill du göra det lite fluffigare när du bakar kan du blanda detta med vanligt vetemjöl.

Relaterande artiklar

Bra köksassistenter till ditt hem

Idealmjöl

Det som skiljer idealmjöl ifrån andra mjölsorter är att det framför allt är snabblösligt. Det här gör att mjölet är perfekt för att reda såser, skapa stuvning eller använda i dina grytor.

Mjölet löser sig bra i både varm och kall vätska utan att skapa klumpar.

Du kan även använda detta mjöl för att skapa en pannkaksmix fri ifrån klumpar eller en god pajdeg.

Durumvetemjöl

Durumvetemjöl är gjort på durumvete vilket är ett hårt veteslag med extra starkt protein i.

Durumvetemjöl används främst för bakning av färskpasta eller inbladningsmjöl vid matbröd.

Mjölet skapar ett gott gult smakrikt bröd med skorpa och används främst till italienska brödsorter så som Focaccia och Ciabatta.

Rågmjöl

Mjölet är av typen fullkornmjöl och ger en tydlig smak av råd. Något som passar till de flesta mörkare matbröd.

Mjölet är också lämpligt för så kallad skållning, vilket ger saftigare bröd eller för att börja att sätta en egen surdeg.

Du kan välja att blanda rågmjöl ihop med vetemjöl för att skapa ett mörkt men finkornigt matbröd.

Mjöltillbehör

Mjöltillbehör är något du kan använda ihop till din bakning. Tillbehör är något du kan använda för att blanda ut ditt mjöl för att exempelvis tillföra mer fibrer, vitaminer och mineraler.

Vetekli

Vetekli är en restprodukt ifrån det som blir över när man gör vetemjöl. Vetekli är i grunden vetekornets skalskikt.

Skalskiktet på vete består till en stor del av cellulosa och kolhydrater, s.k. kostfibrer. Detta är något som kroppen inte kan tillgodogöra sig. Även ifall kostfibrer inte är smältbara för kroppen, spelar de stor koll för vår kost. Vetekli är bland annat viktigt för vår tarmverksamhet och har en direkt påverkan på näringsupptaget.

Vetekross

Vetekross är hela vetekornet i mindre delar. Saker som innehåller vetekross tenderar att ha en grövre konsistens, tuggmotstånd och fyllig smak.

Rågkross

Rågkross är precis samma sak som vetekross, fast beståndsdelen är råg.

Havrekli

Havrekli är havre som man har skalat och malt ner. Där efter skiktar man havret för att få fram det så kallade kliet.

Havrekli är lättsmält för kroppen och innehåller en hög halt av betaglukaner, vilket är ett slags vattenlösligt fibrer.

Havre är av de olika sädesslagen, det som innehåller mest fett. Det här gör att havrekli passa väldigt bra till gröt eller att strö över sin fil eller blanda i sin müsli.

Kruskakli

Kruskakli är ett extra grovt vetekli som kommer ifrån att använda det tunna hölje som omger vetekornets kräna.

Kruskakli är väldigt rikt på fiber, B-vitaminer, mineraler, magnesium, järn och zink.

Genom att använda detta när du bakar bröd kan du höja fiberhalten i ditt matbröd.

Källor – Allt om mjöl

Ankarsrum
Ankarsrum
Kungsörnen
Wikipedia

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.

Lämna en kommentar