KitchenAid köksassistent – Bästa köksassistenten?

KitchenAid köksassistent – bästa köksassistenten? KitchenAid tillhör en av de mer välkända köksassistenterna på marknaden. I denna recension av KitchenAid köksmaskin går vi igenom vår upplevelse när vi valnötsbröd med den.

Vid denna recension av KitchenAid köksassistent, testas endast förmågan att baka med degkrok. Främsta orsaken för detta var för att just denna gång var jag hemma hos en vän och bakade. De andra momenten som exempelvis ballongvisp och blandaren kan komma att uppdateras senare i artikeln.

Den modell av KitchenAid som testas är den minsta av tre olika storlekar.

KitchenAid köksassistent - Bästa köksassistenten?

Bilderna i denna artikel är tagna under tiden brödet bakades. Så vissa bilder kan se renare ut än andra. Men vad är bakning utan att lite mjöl flyger runt?

Första intryck av KitchenAid hushållsassistent

Köksassistenten ifrån KitchenAid är en ganska behändig liten köksassistent. Med en vikt på 8,3 kg och väldigt baktung så var den lite otymplig att flytta. Men då motorn alltid är placerad bak på köksassistenter, kommer inte detta vara något man kommer ifrån oavsett vilken maskin man köper.

Hushållsassistentens i detta fall var crème färgad med lite glitter i. Just denna modell smälte in bra på köksbänken utan att sticka ut eller vara det första man ser.

I övrigt är designen väldigt snygg och en köksassistent som är snygg att alltid ha framme på sin köksbänk.

KitchenAid köksassistent - Bästa köksassistenten?

Eftersom denna lilla modell inte var överdrivet tung att flytta, är det också en modell man kan lyfta fram ifrån ett köksskåp vid behov.

Köksassistentens arm gör det enkelt att byta mellan medföljande bunkar och montera dit de olika medföljande verktygen.

Skålarna till köksassistenten är stadiga och hårda och kan monteras väldigt enkelt.

Maskinen känns som ett första intryck stadig och rejält byggd.

Upplevelse vid användning KitchenAid

Maskinens skålar känns enkelt att montera i köksassistenten. I botten på maskinen finns en gängning vilket gör att skålarna hålls på plats utan att riskera att lossna.

KitchenAid köksassistent - Bästa köksassistenten?

Haken eller spaken vilket styr hastigheterna var väldigt enkel att byta mellan och det kändes enkelt att sätta köksmaskinen på den hastighet man ville ha.

På motsatt sida av köksmaskinens hastighetsvred sitter haken som låter dig fälla upp själva armen på maskinen. Haspen är enkel att hitta och precis som andra delarna, rejält byggd vilket skapar en trovärdighet till att man kan dra i den utan att något ska hända.

Att byta mellan de olika verktygen till köksassistenten var väldigt enkelt. Allt som behövdes var att trycka in verktyget över haken och vrida. Verktyget hamnade då enkelt på plats och stadigt på hushållsassistenten.

Ovanpå degkroken finns en vit platta. Under tiden jag fyllde på med mjöl under själva knådningen hamnade dock mycket mjöl ovanpå denna vita platta. På just denna köksassistent upplevde jag inte att det var samma problem som när jag testade Electrolux köksassistent, där mycket mjöl hamnade ovanpå plattan.

En sak jag reagerade på med degkroken i stället att den var väldigt långt ner i skålen. Det här gjorde att när degkroken arbetade degen och degen trycktes upp emot kanterna på skålen, hamnade de också högt upp på degkroken. För att skydda köksmaskinen fick jag två gånger under knådningen, stanna maskinen och peta av degen ifrån degkroken.

Knåda deg med KitchenAid köksassistent

Köksasstenten gör sitt jobb när det kommer till att knåda degar. Mer avancerade köksassistenter som exempelvis Ankarsrum gör säkert ett bättre jobb. Men i det stora helar ser jag inte hur det skulle skilja i resultatet vid knådning av olika degar

KitchenAid köksassistent - Bästa köksassistenten?

Under tiden köksassisten arbetade i hastighet tre eller fyra, började armen på köksmaskinen röra sig lite upp och ner. Köksmaskinen stod hela tiden stadigt på köksbänken och flyttade sig inte. Det här tycks vara ett vanligt fenomen som alla hushållsassistenter gör. Den rörde sig dock mycket mindre än Electrolux köksassistent gjorde.

Utkomsten av knådningen av brödet blev dock väldigt bra. Såhär såg brödet ut efter att ha fått jäsa i skålen i 40 minuter.

KitchenAid köksassistent - Bästa köksassistenten?

Ljudvolym

I artikeln bästa köksassitenten upplever vissa konsumenter att hushållsassistenten är lite högljudd. Det här var inget jag upplevde med KitchenAid köksassistent.

Men i videon här under kan man se både hur armen rör sig upp och ner på växel två. Samt hur hög ljudvolym köksassistenten har.

Video KitchenAid Köksassistent

Design KitchenAid

Designen på KitchenAid hushållsassistent är snygg och något du kan lämna framme på köksbänken utan att den ska vara ful eller vara i vägen.

Delar så som spakar, skålar och gängor är byggda gediget och kommer att hålla år efter år så länge du tar hand om din köksassistent.

Den mindre hushållsassistenten ifrån KitchenAid kommer i fem olika färger (Röd, Mattgrå, Mattsvart, Metallicröd och Créme). Större modeller av KitchenAid har över 15 olika färger. Så att hitta en färg som du tycker om kommer inte att vara något svårt.

Prestation KitchenAid

Köksassistenten har presterat enligt mina förväntningar om inte bättre. Degen till bullarna blev bra och spänstiga. Den rymliga bunken gjorde det enkelt att jäsa degen.

Även ifall köksassistenten var lite obehändig att flytta, så ser jag inte att den skulle vara något problem att flytta fram och tillbaka.

Tack vare den lite högre vikten på köksassistenten stod den stadigt på bänken. Även ifall jag vred upp hastigheten till högre hastigheter stod den relativt stilla.

Vissa stunder kunde man dock se att den började skaka och flytta sig lite i sidled. Så ska du använda KitchenAid i högre hastighet rekommenderar jag att du inte lämnar den utan övervakning.

Ska du dock köra assistenten i lägre hastighet kommer du absolut kunna lämna den utan besiktning en kort stund.

OBS! Var försiktig dock att degen inte klättrar upp i maskinen under tiden du lämnar den utan uppsyn.

Armen på köksassistenten rör sig lite upp och ner under tiden den bearbetar degen. Det ser dock inte ut att påverka hushållsassistenten på något sätt.

Medföljande tillbehör till KitchenAid

Om du köper KitchenAid köksmaskin får du följande saker med i köpet:

  • Ballongvisp: En visp med 6 trådar i rostfritt stål. Används för att tillföra luft vid blandning (ej maskindisksäker).
  • 10 hastighetsinställningar: Tio hastighetsinställningar gör små justeringar lättare och ger dig full kontroll över din matberedning.
  • 1200 W stark motor som hjälper dig att ge ett utmärkt resultat. Mixern har ett högt vridmoment utmärkt för att blanda deg.
  • 1 skål: Skål i rostfritt stål rymmer på 3,3 liter. Rymmer ca 680 gram mjöl och 8 äggvitor.
  • Flatblandare: Tillverkad i belagd aluminium och är maskindisksäker.
  • Degkrok: Används för bearbetning och knådning av jäsdegar. Tillverkad i belagd aluminium och är maskindisksäker.

Tekniska data KitchenAid köksassistent

Motoreffekt250 Watt
Bredd19,8 cm
Höjd31,2 cm
Djup31,2 cm
Nettovikt6,5 kg
Garanti5 år

Är KitchenAid bra?

Ja, KitchenAid är bra. Det är en väldigt omtyckt köksassistent av flera konsumenter och många tycker den gör sig snygg i köket.

Den är enkel att montera och kommer i tre olika storlekar. Något som är väldigt bra beroende på hur hur mycket du bakar och hur mycket plats du har i ditt kök.

Sammanfattning KitchenAid köksassistent

Köksassistenten ifrån KitchenAid är verkligen en bra hushållsassistent. Utifrån det som testades hade den inga problem att hantera en deg med motorn på olika hastigheter.

Köksassistenten fick enkelt plats i ett kök, även ifall det fanns överhängande köksluckor, vilket syns i bilden här under.

KitchenAid köksassistent - Bästa köksassistenten?

Maskinen var rejält bygd och ser ut att fungera år efter år efter år.

Köksassistenten ifrån KitchenAid är enligt oss ett bra val för dig vill ha en köksmaskin med premiumkänsla.

Vill du veta om fler köksassistenter kan du läsa om de i vår undersökning av; köksassistenter bäst i test.

Så är KitchenAid den bästa köksassistenten? Nej säger vi.

Det är en väldigt bra köksassistent. Köper du den kommer du absolut inte att ångra dig. Du kommer ha en trogen medhjälpare i köket som kan vara med dig i flera år. Men den är inte den bästa på marknaden. Vilken som är bäst återkommer i en annan recension köksassistent.

I vår artikel för; köpguide köksassistent, går vi igenom flera av de saker som kan vara bra att tänka på.

Källor KitchenAid köksassistent

KitchenAid – KÖKSMASKIN 3,3L – MINI 5KSM3311X

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.

Lämna en kommentar