Hur du väljer köksassistent

Köksassistenter är ett riktigt arbetsredskap i köket. Eftersom en köksassistent kan vara ganska påkostade, vill man gärna köpa en pålitlig köksmaskin som man vet håller länge. Vi hjälper dig med hur du väljer köksassistent.

Köksassistenten är en köksmaskin som primärt förknippas med att knåda degar. Men idag erbjuder köksassistenter som Ankarsrum och KitchenAid extra tillbehör som låter dig använda dessa för att mala kött, skiva grönsaker, vispa och mycket mer.

I denna artikel går vi igenom några av de saker du behöver tänka på när du köper en köksassistent.

Hur du väljer köksassistent och vad du ska tänka på

Köksassistent Major och Chef

Köksassistenterna kan primärt delas in i två olika kategorier, Major och Chef. Kanske har du trillat över dessa termer i ditt sökande aven ny köksassistent.

Major är de köksmasskiner som primärt har lite större skålar och främst används hemma hos de som bakar i stora mängder eller de som används i mindre professionella kök. En populär köksassistent som tillhör Major kategorin är Kenwood XL. En bakmaskin som enligt oss är en väldigt bra hushållsassistent.

Chef är generellt lite mindre och den som främst används i våra hushåll idag. Har du inte behov av att baka degar på över 6 liter klarar du dig utmärkt med köksassistenter inom kategorin Chef. I våran undersökning av köksassistent bäst i test är Ankarsrum köksmaskin den vi väljer som bästa valet för dig som söker en ny maskin till ditt hem.

Välj rätt Watt på din köksmaskin

Förenklat sett är motorns styrka kopplat till hur många watt den har.

Styrkan på motorn kommer att ha en direkt inverkan på hur enkelt den kan blanda degar eller exempelvis vispa olika ingredienser.

Flera köksassistenter har höga siffror på över 1000 Watt. Men detta behöver inte alltid betyda att de gör ett bättre jobb med degar. En av de bästa köksassistenterna i denna sammanfattningen har endast en motor på 300W.

En starkare motor kommer vara bättre på att blanda trögare degar som exempelvis bröddegar. Men om du väljer en köksassistent ifrån ett pålitligt väl testat märke kommer köksassistenten kunna göra jobbet du ger den.

Att avgöra hur bra en motor är, är svårt utan att ha testat köksassistenten. Därför sammanställer vi information om olika köksassistenter och kunders recensioner om dom i vår artikel; köksassistent bäst i test. Här kan du läsa mer om vilka som är de bästa köksmaskinerna för dig samt vad som skiljer dom åt.

Vad gör en köksassistent?

En köksassistent primära uppgift är att blanda, vispa och knåda degar.

Nu finns även möjligheten att köpa till en rad olika tillbehör till din köksassistent, så som köttkvarn, pastamaskin och glassmaskin.

Fördelar med en köksassistent

Eftersom det finns så många olika tillbehör till köksassistenterna, blir köksassistenten en väldigt mångsidigt verktyg att använda i köket.

Det här gör att en köksassistent med flera tillbehör kan användas till många moment i köket.

För den matintresserade kan du därför använda de till flera moment och exprimentera med olika maträtter.

Utseende på din köksassistent

Flera köksassistenter på marknaden kommer i spännande färger vilket gör att de är snygga att ha framme. Tyvärr är en del av dessa köksmaskiner ganska stora, vilket också gör att de tar stor plats. Samtidigt som vissa är lite mindre och enklare att flytta fram och tillbaka ifrån exempelvis ett skafferi.

Eftersom att flera köksassistenter kommer i flera färger gör det också att assistenten blir en färgklick i ditt hem och något som säger något om dig.

Så börja med att fundera ut en färg du skulle trivas med och tycka vara spännande att kolla på när du plockar fram den. Vem vill ha en tråkig köksassistent när det går att välja de med slående färger?

Storlek på din köksassistent

De flesta köksassistenter har kraftfulla motorer. Motorerna är så pass kraftfulla att de kan både vispa och knåda även de tjockaste degarna.

Men med denna styrka på motorn kommer också problemet med storleken. Starkare motor brukar generellt sätt betyda större köksmaskin.

Så beroende på hur mycket plats du har i ditt kök eller möjlighet att föravara, kommer storleken på köksassistenten vara en viktig faktor inför ditt köp. Så det här kan vara värt att fundera på. Tänk igenom vart du ska ha den på köksbänken när du använder den. Samt vart i din bostad du ska förvara din köksassistent.

Hur du väljer köksassistent

På bilden ovan kan man se en köksassistent med uppvikt arm. Det som inte syns riktigt är att köksassistenten behöver stå så pass långt ut ifrån väggen för att kunna vika upp armen. Annars så går själva armen upp i köksluckorna.

Så det här är en faktor vid ditt köp av en köksassistent. Har du utrymme att kunna vika upp armen och byta skålar? Samt har du möjlighet att förvara din köksassistent på en bra lättåtkomlig plats?

Det här leder in oss på nästa rubrik som går hand i hand med storleken

Vikten på din köksassistent

På samma sätt som stark motor generellt betyder att storleken är större. Betyder också att en starkare motor att maskinen brukar väga mer.’På samma sätt som stark motor generellt betyder att storleken är större. Betyder också att en starkare motor att maskinen brukar väga mer.

Starkare köksassistenter som Ankarsrum kan väga upp mot 10 kilo. Vilket gör att bära den fram och tillbaka regelbundet vara vara jobbigt. Fundera därför vart du kan förvara den för att enkelt lyfta den mellan skafferiet och köksbänken.

Vikten på köksassistenten är även en viktig faktor när du bakar. En tyngre köksassistent kommer att stå stadigre på kökbänken. Vilket gör att den kommer troligen röra sig mindre under tiden du exempelvis knådar en deg.

Hur mycket kostar en köksassistent?

Priset på köksassistenter varierar kraftigt på marknaden. De dyrare bättre köksassistenterna för hemmabruk kan kosta upp emot 10.000 kronor. Samtidigt som de lite billigare köksassistenterna ligger runt 3000 kronor.

Så beroende lite på vilken budget du har att förhålla dig till, samt hur ofta du tänkt att använda den, så kan priset vara en faktor vid ditt köp.

Vad påverkar priset på köksassistenten?

Det finns flera olika egenskaper och faktorer på köksassistenter som påverkar priset på dom. Några av dom är exempelvis:

 • Kapaciteten
 • Motorns styrka
 • Funktioner som kommer med köksassistenten
 • Materiel som köksmaskinen är tillverkad i

Att köpa en bra köksassistent är något som kan hålla upp emot 10 år. Min mamma har haft både sin köksassistent och matberedare runt 20 år. Tar man hand om sina maskiner tenderar dom att hålla.

Vi rekommenderar därför att inte snåla när du väljer att köpa en köksassistent. Spendera gärna lite extra för att få en hållbar köksassistent som är byggt med bra materiel. Billigare och sämre bygda produkter kan bli dyrare i längden.

Funktioner och olika tillbehör till köksassistenten

Det finns flera köksassistenter som idag har möjligheten att ha flera tillbehör. Några tillbehör är bland annat:

 • Pastakvarn
 • Glassmaskin
 • Köttkvarn
 • Krönsaksknivar

Och många fler

Antal funktioner och medföljande tillbehör kommer att ha en stor påverkan på priset på köksassistenten.

En köksassistents primära uppgift är att knåda, blanda och vispa. Så alla köksassistenter på marknaden har denna funktionaliteten.

Eftersom en köksassitent kan ha en mängd olika tillbehör gör det också att köksmaskinen kan vara ett väldigt mångsidigt verktyg i ditt kök. Så gillar du att stå i köket eller att laga mat, kan en köksassistent med flera tillbehör vara ett välinvesterat inköp.

Tyvärr erbjuder inte alla köksassistenter alla typer av tillbehör. De som erbjuder flest tillbehör är märken som KitchenAid och Ankarsrum som även är lite mer påkostade köksassistenter. Men samtidigt väldigt omtyckta av flera konsumenter.

Ljudnivå på din köksassistent

Generellt brukar större och starkare motor låta mer. Så vissa köksmaskiner låter mer än andra. Något som inte går att undvika.

Det kan vara svårt att föra en normal samtalston inärheten av en köksassistent. Så har du ett lyhört och öppet hem kan en köksassistent vara något som är störande för andra.

Flera köksassistenter på marknaden skriver ut hur hög ljudvolym de har.

I vår artikel där vi testar Electrolux köksassistent så upplevs inte denna vara överdrivet högljudd. Under den korta period köksassistenten användes vara det inga problem att ha den inärheten.

Vilken köksassistent är bäst?

Att välja vilken köksassistent som är bäst kan vara väldigt individuellt.

Välj en köksassistent som passar dig och dina behov. Samt en du har utrymme för i ditt kök.

I vår undersökning av köksassistent bäst i test listar vi de mest populära modellerna utifrån konsumentköp.

Köksassistenterna rankas utifrån vad konsumenterna tycker samt utifrån vilka egenskaper de har att erbjuda.

Några av de mest populära köksassistenterna är:

 • Ankarsrum
 • KitchenAid
 • Kenwood XL

Köksassistenterna i artikeln uppdateras varje år. Samtidigt som de mer populära köksassistena är återkommande varje år i vår undersökning av köksmaskin bäst i test.

Källor hur du väljer köksassistent

Bagaren och kocken – Vilken köksassistent ska jag välja?
Elgiganten – Välj rätt köksmaskin

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.