Rengör din kaffebryggare

Är du en person som regelbundet dricker kaffe? Har du märkt att kaffet inte riktigt smakar som det gjort tidigare? Eller har du någon gång funderat på att även kaffebryggaren behöver rengöras? Kaffebryggaren kommer över tid processa en stod mängd vatten ifrån kranen. Kranvattnet i Sverige är ganska kalkrikt och kan därför efter en längre tid försämra hur vatten rinner igenom din bryggare. Då är det hög tid att rengöra din kaffebryggare.

Avkalka kaffebryggaren med ättika

Ättika är ett populärt husmorsknep för att rengöra olika delar av ditt hem. Ättika vilket är en svag syra är därför också bra på att lösa upp kalk. Så att brygga kaffe med hjälp av ättika kan verkligen hjälpa dig att rengöra kaffemaskinen och lösa upp kalk som sitter i de små rören.

Rengör din kaffebryggare
Bild lånad av Ekotipset

Du behöver:
– Ättika
– Vatten

Gör såhär:
1. Häll i 1 dl ättika 24% i 6dl vatten eller 2dl ättika 12% i 5dl vatten, tillsammans ner i behållaren för kaffebryggaren.
2. Brygg igenom ungefär hälften av vätskan, stäng av din kaffebryggare och låt blandningen värka i 10 minuter.
3. Starta kaffebryggaren och låt resten av blandningen rinna igenom
4. Häll ut blandningen i kannan och brygg 3 till 4 kannor med rent vatten för att få bort smaken av ättika som finns kvar.
5. Njut av kaffe ifrån en ren kaffebryggare.

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.