Köksassistent bäst i test – Hitta bästa köksassistenten

Vill du fylla din bostad med doften av nybakat bröd eller nygräddade bullar? Genom att köpa och använda en köksassistent kan du varje helg ha nybakat bröd direkt på morgonen. Att köpa en köksassistent kan kännas som en dyr kostnad. Samtidigt är det en köksmaskin som kommer att följa med dig genom hela livet. Fler köksassistenter har även flera tillbehör vilket gör att du kan köra om din köksmaskin till en köttkvarn, mixer och pasta maskin.

I vårt sammanställda test, köksassistent bäst i test 2023, sammanställer vi det du behöver veta innan du köper din köksassistent. Vi har gått igenom olika köksmaskiner test, listar recensioner på köksassistenter och utifrån detta utsett bästa köksassistenten.

Vi har valt ut ett urval av köksmaskiner vilket vi anser är vinnare i vårt test; köksassistent bäst i test 2023.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

BILD

EGENSKAPER

PRIS

köksassistent bäst i test

Köksassistent bäst i test

Ankarsrum Köksassistent

Positivt: Stark motor, Klarar stor mängd deg, Bäst för att kontrollera sin deg
Egenskaper: 1500W motor, 7 år garanti, 7 liter skål

KitchenAid Artisan 5KSM175PS köksassistent

Bra val köksassistent

KitchenAid Artisan

Positivt: Flest färger att välja, Hög kvalitet, Mest tillbehör på marknaden
Egenskaper: 300W motor, 5 år garanti, 4.8 liter skål.

bra val köksassistent

Bästa VALET köksassistent

Kenwood Köksmaskin KVL4100S

Positivt: Bra prisklass, flera nöjda kunder
Egenskaper: 1200W motor, 10 år motorgaranti, 6.7 liter skål

Bästa budget köksassistent

Bästa budget köksassistent

Bosch MUM5

Positivt: Billigast av köksassistenterna, enkel att använda, liten köksassistent
Egenskaper: 1200W motor, 4.8 liter skål

Topplista bästa köksassistenten 2023

I vår sammanställning, köksassistent bäst i test 2023, har vi gått igenom olika matberedare och utsett bästa köksassistenten. Genom egna erfarenheter av köksassistenter, produktrecensioner och tester har vi ställt de olika köksmaskinerna mot varandra över kvalité, pris och funktioner. På så sätt har vi kunnat utse en den köksassistent vi rekommenderar.

I vårt test av köksassistenter har vi även skrivit om vad du bör tänka på när du köper din nya köksassistent, vad skiljer de billigare mot dyrare köksassistenterna och vilka olika tillbehör det finns till köksassistenter.

Att använda en köksmaskin har som primär funktion att blanda och knåda degar. Vill du istället ha en köksmaskin som hjälper till att riva, skära och strimla ingredienser rekommenderar vi en matberedare. Vi har skrivit en omfattande artikel om bästa matberedaren i testet; matberedare bäst i test 2023.

1. Ankarsrum köksmaskin

Bäst i test köksassistent 2023

köksassistent bäst i test

Egenskaper

 • Varje hembagares dröm enligt Tasteofhome.com
 • 5 av 5 stjärnor hos flera konsumentköps sidor
 • Klarar 5kg deg
 • 1500W motor
 • 7 års motorgaranti

Ankarums köksassistent av det svenska företaget med samma namn är en snygg modern köksmaskin till ditt kök. Med en skål på 7 liter och en kraftig motor på hela 1500W klarar maskinen att göra degar på 5kg eller degvätska på upp till 1.5 liter.

Den innovativa degkroken på Ankarsrum gör att hela maskinen skiljer sig ifrån konkurrenter. Den är designad för att efterlikna knådning av deg för hand. När den yttre skålen roterar så rullar degkroken över degen likt hur du knådar en deg med dina händer. Något som Ankarsrum beskriver att ge mer kontroll över degen.

På maskinen går det även montera fast en degskrapa som hela tiden skrapar loss deg ifrån kanterna. Det gör att du som använder maskinen slipper pausa degen och manuellt skrapa loss det som sitter längst väggarna av den stora skålen.

Köksassistenten ifrån Ankarsrum har en snygg design och flera olika färger som exempelvis svart, grön och orange, att välja mellan. Köper du Ankarsrums köksmaskin finns det 16 olika tillbehör som går att köpa till så att du kan använda maskinen till exempelvis att mala kött.

Maskinen kan tyvärr upplevas lite svår att kontrollera då det inte finns direkta inställningar på hastigheter på den. Du får helt enkelt på träna på att använda maskinen och lära dig vilken hastighet du får i vilka lägen. Det ska dock tilläggas att många som bakar väljer denna köksassistent då den ger dom full kontroll över vad de vill göra för degar.

Till maskinen medföljer flera olika tillbehör som; degrulle, degkniv, degskrapa, degkrok och jäslock. Du kan även få till en 3.5 liters vispskål i plast, ballongvispar och smördegsvispar.

Sammanfattningsvis:
Vill du ha full kontrollera på din bakning är Ankarsrum ett bra alternativ. Via de manuella kontrollerna du styra helt vad du vill att maskinen ska göra. Många kan dock uppleva den komplicerad och svåranvänd. Maskinen tillhör en av de dyrare köksassistenterna och kan anses ibland vara lite för dyr för vad man får med den.

Köprecensioner på Ankarsrum köksassistent har övergripande 5 stjärnor av 5 möjliga på olika konsumentköps sidor. Med de främsta motivationerna av den stora skålen och starka motorn som klarar av att blanda stora mängder deg. Vi tror att du skulle bli mycket nöjd med denna test hushållsassistent om du vill ha en bra maskin som ger dig full kontroll över hela processen. Det är en absolut en maskin som skulle kunna ta hem titeln degblandare bäst i test.

Teknisk data

Vikt13 kg
Bredd46 cm
Djup32,7 cm
Höjd44 cm
Garanti7 år
Motor1500 Watt
HastigheterSteglös manuellt
Kapacitet5 kg deg
ÖvrigtÖverbelastningsskydd

2. KitchenAid Artisan Köksassistent

Bra val köksassistent

KitchenAid Artisan 5KSM175PS Köksassistent

Egenskaper

 • 300W motor
 • 4.8 plus 3 liter stor skål
 • 4.5 och högre poäng hos fler konsumentköps sidor
 • Pålitlig
 • Snygg att ha framme

KitchenAid’s Artisan köksassistent är en robust effektiv maskin som kommer att kunna blanda och skapa det du vill. Produkten har en attraktiv design med 15 olika färger att välja mellan. Den 300W starka motorn tillsammans med den 4.8 liter stora skålen låter dig blanda allt ifrån små till stora degar.

KitchenAid är ett välkänt märke och har med denna degblandare skapat en köksmaskin som kommer att se snygg ut på din köksbänk. Vilket kanske är bra, då maskinen är relativt stor och väger hela 11kg. Så det kanske är en maskin som borde stå framme och se snygg ut, då den kan vara lite otympligt att flytta på?

Denna modellen av KitchenAids hushållsassistent kommer med två skålar på 4.8 och 3 liter. Till dessa får du även en ballongvisp, en degkrok och två stycken flatblandare där den ena har en gummikant vilket hjälper dig att skrapa ner degar och annat ifrån insidan på den stora skålen. Dessutom är alla löstagbara delar till assistenten maskindisksäkra.

KitchenAid har verkligen tänkt till när de skapat denna maskinen. Med 10 olika hastigheter att välja på har varje hastighet en slowstart. Det här gör att när du ställer in en hastighet via spaken på sidan, så börjar maskinen långsamt och succesivt ökar till den önskade hastigheten. Det här gör att du minskar att saker skvätter eller hamnar utanför.

I beskrivningen på maskinen står det att den ska klara upp till två kilo degar. I en av testerna som utfördes upplevdes det att maskinen behövde kämpa lite med 1kg deg. I början blev degen klumpig och maskinen kunde skaka lite. Men efter låtit maskinen gå en stund blandade assistenten ihop smeten till en fin slät deg. Värt att tänka på är att bröddegar ofta är ganska tunga och kan vara något som alla maskiner behöver kämpa mer eller mindre med. Hade du tänkt att göra stora bröddegar ofta ska du fundera på att välja en maskin med starkare motor.

KitchenAids smarta design gör att du kan köpa till extra tillbehör som exempelvis en juicepress eller köttkvarn utan att behöva en adapter emellan. Du kan enkelt montera dessa tillbehör direkt på maskinen och börja använda direkt.

Är du nyfiken på KitchenAid kan du även läsa mer om vår recension av den lilla modellen av KitchenAid köksassistent i artikeln; KitchenAid köksassistent – Bästa köksassistenten?

Sammanfattningsvis:
Köksassistenten ifrån KitchenAid är en bra köksmaskin som kommer att passa dig som bakar mycket och intresserar dig för bakning. Är det så att det inte är en fråga om pengar kommer denna köksassistent vara ett bra val. Kan du inte riktigt motivera pengarna för KitchenAid 5KSM175PS så kan det finnas andra köksassistenter som är ett bättre val för dig. Var dock medveten om att får du behov av större och fler skålar kommer du behöva köpa till dessa separat, vilket gör att du snabbt är uppe i samma pris som för KitchenAid 5KSM175PS.

Teknisk data

Vikt11 kg
Bredd24 cm
Djup37 cm
Höjd44 cm
Garanti5 år
Motor325 Watt
Kapacitet2 kg deg
ÖvrigtFinns flertal extra tillbehör

3. Kenwood Chef XL Köksmaskin

Bästa valet köksassistent

Bästa valet köksassistent
Kenwood Köksmaskin KVL4100S

Egenskaper

 • 1200W motor
 • 6.7 liter skål
 • 2 års garanti
 • Robust byggd
 • 4.4 och högre poäng hos fler konsumentköps sidor

Kenwood är kända för sina bra bygda köksmaskiner. Deras köksassistent Kenwood XL är inget undantag. Men den 1200W starka motorn och 6.7 liter stora skålen kommer du ha plats att skapa stora degar som även har utrymme att jäsa i bunken.

Kenwood köksassistent har av flera konsumenter fått väldigt höga poäng det det snittliga värden ifrån olika konsumentsidor är mellan 4.4 och 4.8 av 5 stjärnor.

Denna köksmaskin ifrån Kenwood kommer med stänkskydd till skålen, K-visp, ballongvisp och degkrok. Maskinen är tillverkad i rostfri stål vilket kommer göra sig snyggt framme på köksbänken. Likt många andra köksassistenter kan du köpa till upp till 20 olika tillbehör för att bland annat kunna skära pasta, mala kött eller press juice.

Sammanfattningsvis:
Kenwoods köksassistent XL tillhör en av de billigare maskinerna. Den stora bunken och den starka motorn på 1200W gör att du kommer att kunna blanda stora mängder deg och efteråt ha plats för den att jäsa direkt i skålen. Denna köksmaskin är absolut värdig att slåss för platsen av köksassistent bäst i test.

Teknisk data

Vikt8 kg
Bredd38.5 cm
Djup28 cm
Höjd34.5 cm
Garanti5 år
Motor1200 Watt
HastighetJusterbar
Skålstorlek6.7 liter
ÖvrigtPulsfunktion

4. Bosch MUM5 Köksassistent

Bästa budget köksassistent

Bästa budget köksassistent

Egenskaper

 • 5 av 5 stjänor hos BBC Good Food
 • 5 av 5 stjänor hos Cervera
 • 1000W motor
 • 3.9 liter skålar

Bosch köksassistent är en väldigt mångsidig köksmaskin. Förutom att vara en hushållsassistent med en stark motor kommer den även med tillbehör som matberedare och blender.

Medföljande tillbehör på köksassistenten är ballongvisp, degkrok och omrörare. Köper du köksassistenten med matberedaren och blender som tillbehör får du även tre skärskivor som låter dig riva och skära ingredienser ner i köksassistentens skål.

Den inbyggda vågen som kommer med hushållsassistenten är väldigt uppskattad hos flera konsumenter då den låter dig väga allt direkt i skålen.

Jag har nog aldrig sett en snyggare och smidigare köksmaskin. Detta är garanterat en maskin som inte kommer bli gömd i något skåp. Det första jag föll pladask för var den inbyggda digitala våg och timern.

Kund på Prisjakt

Bosch degblandare kommer också med en inbyggd timer vilket låter dig hålla koll på hur länge köksmaskinen har kört.

Kombinationen av att köksmaskinen är en blender, köksassistent och matberedare mottags väldigt positivt av flera konsumenter.

Maskinen är enkel att hålla ren och använda sig av. Den starka motorn kommer låta dig att blanda allt ifrån bröd till att göra smoothies.

En av nackdelarna med denna modellen av Bosch MUM5 är att skålen är aningen liten för en stor familj. Är ni två eller max 3 personer i hushållet kommer köksassistenten absolut att räcka. Är ni fler rekommenderar vi att ni väljer en köksassistent med större skål.

Våran erfarenhet av köksassistenten är att den är lite plastig på vissa ställen som exempel monteringen för blendern. Den tar en liten stund att förstå hur allt ska sitta. Och man behöver hålla koll på vilka delar som ska sitta var.

Samtidigt är köksassistenten liten, slimmad och enkel att hålla ren. Du får tre maskiner i ett!

Till Bosch MUM5 köksassistent går det även att köpa till en juicepress, köttkvarn och pastkvarn.

Teknisk data

Vikt6,3 kg
Bredd28,0 cm
Djup27,1 cm
Höjd28,2 cm
Motor1000 Watt
Hastighet7 stycken
Skålstorlek3.9 liter
ÖvrigtGummifötter

Övrigt


Hur valde vi ut köksassistenterna?

Köksassistenten kan vara ett användbart verktyg i köket som främst används för att blanda degar till exempelvis bröd. Flera köksassistenter har även separata delar som ballongvisp och degkrok. Det varierar även mycket mellan storleken på skålarna till maskinerna samt hur stark motor de har.

Till vår sammanställning av hushållsassistent test valde vi ut maskinerna ifrån vilka som är de mest populära på prisjakt. Vi samlade sen information ifrån flera olika konsumentsidor och testsidor för att ge så värdefull information om produkten som möjligt. Dessa produkter presenteras sedan på denna sidan med den information som kan vara avgörande vid val av en ny köksassistent för dig.

Vad är skillnaden på en bakmaskin och en köksmaskin?

En bakmaskin är en elektrisk maskin som används för att blanda och knåda degar för bröd och andra bakverk. Bakmaskiner har vanligtvis en kapacitet på upp till 2 kilo deg och har ofta en timerfunktion som gör att du kan ställa in maskinen att baka brödet automatiskt när du inte är hemma. Bakmaskiner har också olika program för olika sorters bröd och andra bakverk, såsom surdegsbröd, glutenfritt bröd och baguetter.

En köksmaskin är en elektrisk maskin som används för att göra olika sorters matlagning enklare. Köksmaskiner har vanligtvis en högre kapacitet än bakmaskiner och kan användas för att mixa, blanda, knåda, vispa, krossa och tina mat. Köksmaskiner har ofta olika tillbehör, såsom en köttkvarn, en potatispress och en blender, som kan användas för att utöka möjligheterna.

Det finns en del overlapning mellan bakmaskiner och köksmaskiner, och vissa köksmaskiner har också en bakfunktion. Men i allmänhet är bakmaskiner mer specifikt anpassade för att blanda och knåda degar medan köksmaskiner har en bredare mångsidighet och kan användas för många olika typer av matlagning.

Köksassistent eller bakmaskin

En bakmaskin är en elektrisk maskin som används för att blanda och knåda degar för bröd och andra bakverk.

Bakmaskiner har vanligtvis en kapacitet på upp till 2 kilo deg och har ofta en timerfunktion som gör att du kan ställa in maskinen att baka brödet automatiskt när du inte är hemma.

Bakmaskiner har också olika program för olika sorters bröd och andra bakverk, såsom surdegsbröd, glutenfritt bröd och baguetter.

Det finns en del overlapning mellan bakmaskiner och köksassistenter, och vissa köksassistenter har också en bakfunktion. Men i allmänhet är bakmaskiner mer specifikt anpassade för att blanda och knåda degar medan köksassistenter har en bredare mångsidighet och kan användas för många olika typer av matlagning. Köksassistenter är också vanligtvis större och har en högre kapacitet än bakmaskiner.

köksmaskiner kan även ibland missuppfattas att vara köksassistenter. Men det finns vissa skillnader på vad en köksmaskin och en köksassistent är.

En köksassistent är en elektrisk maskin som används för att göra olika sorters matlagning enklare. köksassistent har vanligtvis en högre kapacitet än bakmaskiner och kan användas för att mixa, blanda, knåda, och vispa mat. köttassistenter har ofta olika tillbehör, såsom en köttkvarn och en blender, som kan användas för att utöka möjligheterna.

Men i allmänhet är bakmaskiner mer specifikt anpassade för att blanda och knåda degar medan köksmaskiner har en bredare mångsidighet och kan användas för många olika typer av matlagning.

Köpguide köksassistent

Att köpa nya köksmaskiner till köket kan vara svårt. Det flera olika köksassistenter att välja på. Det varierar mellan styrka på motorn hur stora skålarna är till assistenten. Kanske har du blivit rekommenderad av en bekant eller kollega om vilken köksassistent de använder. Vi har samlat bra saker att överväga när du köper din nya köksassistent. Sen är det såklart upp till dig och vilka behov du har, men vi har samlat det du behöver veta för att hitta bästa köksassistenten.

När man ska välja en ny köksmaskin är det lätt att attraheras av hur stark motor (motorns Watt) den har. Detta är inte nödvändigtvis ett bevis på hur bra kvalitén på assistenten är. Genom att ha testat flera olika maskiner har man sett att de inte finns något sammanhang mellan hur stark motorn är och hur kraften i maskinen. En motor som är på 500W kan klara ibland klara större degar än en motor på 1500W och vise versa.

Det är också värt att tänka på hur bullrig maskinen är. Ljudnivån på maskinen har nödvändigtvis inte någon koppling till hur stark motorn är. Det är dock väldigt stor skillnad i ljudnivåer mellan flera av maskinerna. Det finns exempel på köksassistenter har samma kraft på motorn som industriella maskiner men hör till marknadens tystaste.

Här kan du också lära mer om vad du kan tänka val av köksassistent.

Extra utrustning till köksassistent

När det kommer till att köpa en ny köksassistent kan det finnas stor skillnad på hur mycket extrautrustning som följer med, samt vad som finns att köpa till. Har du intresse av att använda extrautrustningen som exempelvis köttkvarn eller pastamaskin så ska du kolla på någon av de assistenter som det går att köpa till extrautrustning till. Har du och andra sidan inget behov av den extra funktionalitet som går att köpa till, kan du istället fokusera på en enklare maskin som inte har denna möjligheten.

Vikt på köksmaskin

Vikten på din köksassistent är en viktig egenskap. Ska du arbeta med knådning eller större degar kan vikten på maskinen göra att den står stadigare på köksbänken. Vikten kan också göra så att maskinen vibrerar mindre under tiden den arbetar. Har du inte ytan att ha maskinen framme utan du behöver ställa undan den mellan användning kan det istället vara en bra idé att välja en lättare köksmaskin.

Hur stor köksassistent behöver man?

Storleken på köksassistenten kan vara en viktig aspekt att tänka på. Hur många är ni i hushållet? Hur mycket utrymme har ni i köket och hur ofta har ni tänkt att använda köksassistenten?

Flera köksassistenter tar ganska stort plats på köksbänken och det kan därför vara viktigt att det finns plats att ha den framme. Det här är också i relation till hur ofta du tänkt att använda den. Kommer du använda den regelbundet kan det fungera att ha den framme vid köksbänken hela tiden. Hade du och andra sidan tänkt att ha den mer vid behov, kan du behöva ställa undan den. Den kan då vara en fördel att välja en av de mindre köksmaskinerna då de ibland kan vara ganska otympliga. Det är ganska stor skillnad på vikt och storlek på exempelvis Ankarsrum och Electrolux köksassistent.

Eftersom KitchenAid eller Ankarsrum är bland de mest populära hushållsassistenter har vi även skrivit en artikel om dom. Vi går igenom de övergripande skillnader som finns på assistenterna och hur du som konsument kan tänka.

Vilken köksassistent är rätt för dig?

Tillbehör: Köksassistenter som KitchenAid och Ankarsrum har idag en mängd olika tillbehör som du kan köpa till. Det här låter dig göra din köksmaskin till ett mer mångsidigt köksverktyg.

Billigare och enklare köksmaskiner har främst de primära egenskaperna som att knåda deg och vispa. Mer påkostade maskinerna som KitchenAid och Ankarsrum låter dig köpa till extra tillbehör så som köttkvarn, pastamaskin och mycket mer.

Så även här kan du behöva fundera över vad du vill göra med din köksassistent. Vill du endast göra degar kan en av de billigare köksmaskinerna vara ett alternativ. Har du dock tänkt att använda maskinen till mer saker som mala kött och göra pasta, kan någon av de påkostade maskinerna Ankarsrum och KitchenAid vara något för dig.

Behållare: eller bunken till köksmaskinen. Behållaren till köksassistenten har en nära koppling till vilken storlek du vill ha till din köksmaskin. Är ni flera i hushållet och tänkt baka större degar behövs en köksassistent med större bunke eller behållare. Samtidigt som om ni är ett fåtal kan du välja en köksassistent med lite mindre bunke.

Garanti kan vara något som är väldigt viktigt att hålla koll på. Olika köksassistenter kommer med olika garanti och på olika längd. Vissa köksassistenter kommer med garanti på maskinen medan andra även kommer med garanti på tillbehören.

Garanti behöver inte nödvändigtvis vara det viktigaste på köksassistenten, men det är viktigt att det finns med.

Tillbehör köksassistent

Flatblandare: låter dig blanda olika ingredienser i din köksassistent?

Ballongvisp: kan användas för att tex vispa grädde eller maräng.

Degkrok: används främst till att knåda olika typer av degar i köksassistenten.

Pastavals: är det tillbehör till din köksmaskin som låter dig kavla ut pastadegar. Detta tillbehör finns i olika former som tillåter dig att platta ut lasagneplattor, Fettuccine m.m.

Köttkvarn: som namnet säger, är detta ett tillbehör som monteras på din köksassistent och låter dig använda köksassitenten som en maskin till att mala kött. Så varför inte mala din egna perfekta färs till hamburgaren?

Glassmaskin: finns även som tillbehör till kökassistenterna. Varför inte använda detta tillbehör till att låta köksmaskinen blanda glass till hela familjen?

Grönsaksskärare: är ett tillbehör som kommer med lite olika skärskivor. Det här gör att köksmaskinen kan riva och skära olika grönsaker på flera olika sätt. Allt ifrån fint riven motor till långa strimlor av gurka till din sallad.

Citruspress: tillåter dig att använda köksmaskinen som en juicepress och varför inte göra nypressad apelsinjuice på morgonen?


Varför ska du ha en köksassistent

En köksassistent är en användbar köksmaskin i hushållet för att hjälpa till att knåda och bearbeta stora mängder deg vid exempelvis bakning. Ska du göra mindre degar går det oftast bra att göra dessa för hand. Men ska du i stället baka till ett stort hushåll eller knåda en segarbetad bröd deg, kommer en hushållsassistent vara väldigt behjälpligt.

Köksassistenter har även en rad olika tillbehör som även låter dig snabbare vispa grädde eller maräng. Eller varför inte montera på en köttkvarn för att mala ditt eget kött till den där perfekta hemmagjorda hamburgaren.

Genom att använda kraften ifrån motorn som finns i flera hushållsassistenter slipper du själv står och bearbeta degen. I stället kan du tillfälligt gå ifrån och göra något annat. Varför inte tag en kopp kaffe under tiden?

Tyvärr kan köksassistenter ibland vara väldigt påkostade. Men trivs du i köket och gärna spenderar tid där, så kan det vara en investering som absolut kan vara värt det.

Vad kan man göra med en hushållsassistent?

En hushållsassistents främsta uppgift är att blanda och knåda degar. Det är en av anledningarna till att skålen och själva köksmaskinen har den utformningen den har.

Genom verktyg som degkrok, visp och en skålformad behållare kan degar och vätskor tryckas emot kanterna och falla ner mot mitten igen. Det här gör att köksmaskinen kan blanda och knåda degar. Samtidigt som den kan tillföra luft när man exempelvis vispar grädde.

Så en köksassistent är en väldigt bra köksmaskin vilket låter dig blanda olika ingredienser med varandra.

Idag finns det även en rad andra tillbehör till köksassistenter vilket låter dig att göra allt ifrån att mala kött, kavla pastadegar, pressa juice och flera andra saker.

Varför är köksmaskiner dyra

På marknaden finns det köksassistenter i alla dess prisklasser och kvalitet. Vid en snabb sökning kan du hitta att det finns flera köksassistenter för under 1000 kronor. Tyvärr så tenderar dessa ha en rad nackdelar.

Den största anledningen till att de bättre köksassistenter på marknaden idag kostar lite mer är framför allt att de har en väldigt stark motor och att de ibland väger lite mer.

Vikten på din köksmaskin gör att den kommer att stå stadiga på köksbänken under tiden maskinen knådar och bearbetar degar. En stark motor på en köksmaskin som inte väger så mycket, kan göra så att maskinen börjar vandra över köksbänken.

Dyrare maskiner med en starkare motor gör ett bättre jobb med att knåda lite tyngre degar som bröddegar. Det är också mindre risk att motorn skadas eller bränns vid bearbetning under en längre tid.

Tillverkare av köksassistenter så som KitchenAid och Ankarsrum har idag även flera extratillbehör som du kan köpa till. Något som gör att du kan använda din hushållsassistent till fler saker än blanda deg. Det här är också en av anledningarna till att de lite bättre maskinerna är lite mer påkostade.

Vad kostar en köksassistent?

Att köpa en köksassistent kan vara ett ganska dyrt inköp till ditt hem eller att ge bort. De bästa assistenterna för privat bruk han kosta mellan 6000 till 10 000 kronor. En ganska stor mängd pengar för många, för en köksmaskin som tar upp mycket plats i ditt kök. Det finns även en hel den köksassistenter som som kostar ifrån allt mellan 2000 till 6000 kronor, vilket hamnar innanför en mer överkomlig summa för många konsumenter.

Så när du ska köpa en köksassistent, fundera på vad ditt behov är i köket, hur mycket du kommer baka. Kommer du ofta göra tunga bröddegar eller kommer du främst att använda den för att vispa och blanda olika ingredienser?

Kommer du att göra mycket bröddeg med din köksmaskin rekommenderar vi att du kollar på någon av de lite dyrare och bättre modellerna vi går igenom i våran undersökning köksassistent bäst i test. Dessa har erkänts av flera konsumenter att klara alla de utmaningar de utsätter den för.

Vill du främst använda den för att blanda degar och skapa lite tunnare enklare degar, kan du istället kolla på någon av de lite billigare assistenterna. Dessa har visserligen nackdelar som att de låter mer än exempelvis Ankarrums och KitchenAid. Men de har inga problem för enklare arbetsuppgifter i köket.


Vad är skillnaden på Major och Chef köksassistent?

I ditt letande efter en ny köksassistent har du säkert trillat över benämningen ”Major” och ”Chef”. Major är de köksmaskiner som har större skålar och används främst hemma hos de som bakar stora mängder eller de som har mindre professionella kök.

På den här sidan har vi endast fokuserat på maskiner av bemärkelsen Chef, vilket passar bättre hemma i det vardagliga bruket.

Hur många watt ska en köksassistent ha?

Enkelt förklarat så är antal Watt det som berättar om hur stark motorn är på din assistent. Styrkan på motorn kan ha en direkt inverkan på hur enkelt den kan blanda degar eller exempelvis vispa olika ingredienser. Flera köksassistenter har höga siffror på över 1000 Watt. Men detta behöver inte alltid betyda att de gör ett bättre jobb med degar. En av de bästa köksassistenterna i denna sammanfattningen har endast en motor på 300W.

En starkare motor kommer vara bättre på att blanda trögare degar som exempelvis bröddegar. Men om du väljer en köksassistent ifrån ett pålitligt vältestat märke kommer köksassistenten kunna göra jobbet du ger den.

Vad gör jag om köksmaskinen plötsligt stannar?

Om din maskin helt plötsligt stannar kan det såklart på olika saker. En av dessa saker kan vara att strömmen av någon anledning plötsligt bryts. Då bör du vrida av hastigheten till din köksassistent, låta den vila ett tag och sedan testa starta den på låg hastighet igen. Förhoppningsvis ska då maskinen kunna starta igen omedelbart.

FAQ Köksassistent – Vanliga frågor om köksassistenten

Vilken köksassistent ska jag välja?

Det beror helt på vad du tänkt att göra med den. Kommer du att blanda mycket degar och baka mycket, rekommenderar vi en lite bättre köksassistent som är välbeprövad och har hög kundnöjdhet. Har du endast tänkt att göra enklare saker och enstaka bulldeg, kan du istället välja en av de lite enklare och billigare modellerna.

Spelar Watt roll på en köksassistent?

Ja, det gör den. Antal Watt på din assistent kan direkt liknas vid hur stark motor maskinen har. En tumregel är att ju starkare motor den har, ju bättre är den på hantera tyngre degar som exempelvis bröddegar. Såklart finns undantag till regeln om man kollar på maskinen ifrån KitchenAid. Den har låg antal Watt, men kan ändå hantera tyngre degar utan problem.

Vilken är den bästa köksassistenten?

Den bästa köksassistenten är enligt oss Ankarsrum.

Det är en köksassistent med stark motor, står skål och är bland de bästa maskinerna på att knåda degar. Ankarsrum har också möjlighet att monteras med flera tillbehör som exempelvis en köttkvarn. Köksassistenten kan vara lite svår att lära sig till att börja med. Men i samtliga kundrecensioner finns det inga andra nackdelar med den.

Vilken köksmaskin är bäst för mig?

Det beror helt på vad du har tänkt att använda den till. Kommer du att baka mycket rekommenderar vi att du kollar mer på Ankarsrum eller KitchenAid som är de bästa assistenterna på denna sidan. Är du inte villigt att lägga riktigt så mycket pengar på en maskin kan KenWood vara ett alternativ för dig. Denna maskin klarar inte riktigt allt så bra som Ankarsrum gör, men kostar ungefär hälften så mycket. Vilket gör att om du inte tänkt baka regelbundet kan detta vara ett bättre alternativ.

KitchenAid eller Ankarsrum köksassistent?

Bägge köksmaskinerna är kanonbra köksassistenter till ditt hem. I vår artikel; KitchenAid eller Ankarsrum, går vi igenom mer ingående på vilka skillnader det är på de två.

Ska jag köpa köksassistent eller matberedare?

De två köksmaskinerna har två helt olika funktioner i ditt kök. Den endas primära uppgift är att riva och strimla när den andras är att blanda och knåda. I vår artikel; Köksassistent eller Matberedare, beskriver vi mer ingående vad skillnaderna är.

Tidigare recenserade bästa matberedaren

Electrolux Köksassistent

Bästa budget köksassistent

Egenskaper

 • 1200W motor
 • 4.8 och 2.9 liter skålar
 • Låter mycket
 • 3.9 och högre poäng hos fler konsumentköps sidor

Electrolux EKM5540 är den billigaste köksmaskinen vi går igenom i vår undersökning av bästa köksassistenten. Maskinen upplevs aningen högljudd av flera som använt den (80dB) och att den kämpar lite med större bröddegar. Köksassistenten har inte enligt konsumenter haft några som helst problem med att vispa eller blandare enklare degar som scones. Tvärt om, här upplevs det att maskinen presenterar bra och man har inget direkt att klaga på.

Maskinen kommer med en 1200W stark motor och två skålar på 4.8 och 2.9 liter skålar. Tillsammans med skålarna får du en visp, degkrok, en blandspatel med silikonkant och ett stänkskydd. På maskinen finns en inbyggd LED-lampa vilket gör det enklare för dig att se innehållet i skålen.

Flera konsumenter har upplevt att maskinen låter väldigt mycket och någon enstaka har påpekat att det ser ut som att degkroken hoppar vid tyngre degar. Detta är inget som de kan konstatera har påverkat maskinen i längden.

Vi har även gjort en recension av Electrolux köksassistent där vi lyfter både de negativa och positiva sakerna av hushållsassistenten.

Teknisk data

Vikt9 kg
Bredd38.5 cm
Djup28 cm
Höjd34.5 cm
Motor1000 Watt
Hastighet10 stycken
Skålstorlek4.8 & 2.9 liter
ÖvrigtPulsfunktion

Källor till köksmaskin bäst i test

Ankarsrum köksassistent

bagarenochkocken.se – Ankarsrum Assistent Original Black AKM 6230 B
elgiganten.se – Ankarsrum Pure köksmaskin AKM6230PO 
techgearlab.com – Ankarsrum Original Review
tasteofhome.com – Ankarsrum Mixer Review: This Splurge-Worthy Mixer Is Every Baker’s Dream

Kitchenaid 5KSM175PS köksassistent

expertreviews.co.uk – KitchenAid Artisan 5KSM175PS
trustedreviews.com – KitchenAid Artisan 4.8L
bagarenochkocken.se – KitchenAid Artisan
cervera.se – KitchenAid Artisan Köksmaskin

Kenwood Köksmaskin KVL4100S

bagarenochkocken.se – Kenwood köksassistent
netonnet.se – Kenwood köksmaskin
elon.se – Köksmaskin Kenwood
kenwoodworld.com – Kenwood Chef XL KVL4100S

Bosch köksassistent MUM5

bosch-home.se – Köksmaskin med våg MUM5
Prisjakt.se – Bosch MUM5 omdömen
BBCGoodFood.com – Bosch CreationLine kitchen machine review
Cervera.se – Bosch Köksmaskin 1000W

Electrolux Assistent EKM5540

electrolux.se – EKM5540 Assistent Köksassistent
bagarenochkocken.se – Electrolux Köksmaskin
elgiganten.se – Electrolux Assistent köksmaskin KM5540
netonnet.se – Electrolux EKM5570

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.