Rengör din Airfryer

Rengör din Airfryer enklast genom att lägga korgen i diskmedelsblandat vatten och torka ut insidan på köksmaskinen med en mjuk svamp. Flera Airfryer på marknaden tål även köras i diskmaskinen.

Vid regelbunden användning av din Airfryer kommer du ibland att behöva rengöra den. Det har kommit flera hjälpmedel så som bakplåtspapper till köksmaskinen för att den inte ska bli lika skitig. Men efter ett tag behöver maskinen att rengöras. Därför är det viktigt att du rengör din Airfryer med jämna mellanrum.

Maskinen har två delar som kan behöva rengöras, själva maskinen och maskinens korg vilket du har maten i.

Rengör insidan på din Airfryer

När det kommer till att rengöra insidan av din Airfryer är det viktigt att inte ha den kopplad till ström och att den inte är varm. Så här beskriver Philips att man ska rengöra sin Airfryer:

Steg för stegbeskrivning hur du rengör din Airfryer

  1. Koppla loss din Airfryer. Dra ut sladden ifrån din Airfryer så den inte är strömförsörjd och se till så att köksmaskinen inte är varm.
  2. Plocka isär din Airfryer. Plocka ut korgen och pannan ifrån maskinen.
  3. Vänd din Airfryer upp och ned. För att enklare komma åt värmeelementet och torka runt det får du vända maskinen upp och ner.
  4. Torka med en mjuk svamp. Tag fram en mjuk svamp eller traska som du fuktar med varmt vatten. Börja sedan torka rent.
  5. Borsta rent med en mjuk borste. Ibland kan matrester sitta fast på insidan av maskinen. Använd då en mjuk borste för att försiktigt borsta borta matresterna. Undvik stålborste eller borste med hårda strån då de kan skada värmeelementet.
  6. Vänd tillbaka din köksmaskin. Nu när du torkat ut din köksmaskin kan du vända tillbaka den på rätt hål.
  7. Torka din Airfryer. Sätt på din Airfryer i några minuter så att den torkar. Rester som du inte lyckades torka bort kommer att fastna i din varmluftfritös.

Tips! Har du en flexibel borsta kan du enklare nå runt värmeelementet.

Rengör behållaren på din Airfryer

När det kommer till att rengöra korgen till din Airfryer finns det lite olika sätt man kan gå till väga. Flera varmluftfritöser på marknaden har behållare som klarar att köras i diskmaskin. Men om du inte har en diskmaskin finns det lite olika metoder att göra det för hand.

Relaterande artiklar

Vi går igenom allt hur en Airfryer fungerar.

Blötlägg korgen

Eftersom mat gärna skitar ner ens köksmaskin och den inte har blivit ordentligt rengjord efter regelbunden användning kan det vara enklare att få loss matrester om man först blötlägger korgen.

Rengör din Airfryer

Flera korgar är idag tillverkade i ett teflonmaterial som gör att de tål att ligga i varmt vatten tillsammans med diskmedel. När du sedan ska rengöra korgen rekommenderar vi att du använder en mjuk disksvamp. Undvik använda för hårda materiel då det kan skada beläggningen på korgen. Något du inte kommer att få tillbaka.

Använd svampen och tvåla in den med milt diskmedel för att enklare få bort resterna som kan sitta fast i korgen.

Snabbdisk

Upplever du att du inte alltid har tid att blötlägga korgen finns det ett snabbare sätt att rengöra din köksmaskin. Med det sagt är det inte rekommenderat att göra detta varje gång, då det innebär att vatten kokas i behållaren i din Airfryer.

Det här gör du enklast genom att i korgen häller du upp en mängd tvålblandat vatten och för in behållaren i din köksmaskin. Ställ sedan din Airfryer på hög temperatur och låt den köra i några minuter.

Tvålen blandad med den höga värmen kommer att fettrester och andra matrester kommer att lossna i korgen.

När programmet har gått klart tar du sedan ut behållaren, sköljer ur den och låter den torka ordentligt.

Relaterande artiklar

Allt du behöver veta om en Airfryer och dess förbrukning.

Djuprengörning av Airfryer

Använder du din Airfryer regelbundet kan det vara bra att ibland göra en djupare rengöring av din köksmaskin. Vid återkommande användning av maskinen kommer fett att byggas upp i maskinen och rester kan sitta kvar. Därför är det viktigt att du rengör din Airfryer.

Börja med att ta ut korgen ifrån din Airfryer och sänk ner den i varmt vatten blandat med ett bra diskmedel. Diskmedlet kommer att hjälpa till att lösa upp fett och matrester för att de enklare ska lossna när du diskar korgen.

Rengör din Airfryer

Använd sedan en mjuk svamp för att torka rent behållaren innan du sköljer bort alla tvålrester och låter den att torka.

Flera Airfryer modeller på marknaden tillåter dig att ta bort den delen som täcker grillen i köksmaskinen. Det här gör att du kan komma åt grillen för att försiktigt rengöra den. Efter tid kommer grillen bli skitig då det är ett område i varmluftfritösen vi inte regelbundet kommer att rengöra.

Sammanfattning rengör din Airfryer

Använder din Airfryer ofta kommer den till slut att behöva rengöras. Därför är en kombination av de regeringsmetoder vi har gått igenom väldigt bra för att hålla den i så bra skick som möjligt. Genom att rengöra den regelbundet undviker du också att matrester kan fastna vilket på sikt kan skada din varmluftfritös.

Relaterande artiklar

Airfryer har blivit en populär köksprodukt i svenska hem. Men vilken Airfryer är bra och vad utgör en bra Airfryer?

Sammanfattande tips:

  • Att använda citron eller ingefära i din Airfryer då och då kommer hjälpa till att hålla den ren samt att ta bort eventuella dofter.
  • Då många Airfryer har en insida av teflon ska du ALDRIG använda metallredskap ihop med din Airfryer. Metallredskap kan skada materialet och då sänka kvalitén på maten du lagar. Teflon är även restavfall vi gärna vill undvika ha i vår mat.
  • Följ instruktionerna som tillverkaren skickar med till din köksmaskin för att följa hur de rekommenderar att de tar hand om din Airfryer.

Källor rengör din Airfryer

Philips – Rengöra insidan/värmeelementet på min Philips Airfryer

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.

Lämna en kommentar