Allt om Airfryer

Allt om airfryer: Airfryer är en köksapparat som används för att tillaga mat genom att cirkulera varm luft runt maten. Det ger en krispig yta på maten utan att behöva använda mycket fett, vilket gör det till ett populärt alternativ till traditionell fritering. Airfryer finns i olika storlekar och modeller, och många har också olika program och funktioner för att tillaga olika sorter av mat. Användning av airfryer kan vara en hälsosammare metod för att tillaga mat eftersom det innebär att man använder mindre fett. Airfryer är lätt att använda och kan vara ett bra val för den som vill undvika att använda mycket fett när man tillagar mat.

En airfryer är i teorin en varmluftsugn i ett mindre format vilket också använder en mindre mängd ström. Och vem vill inte spara på strömmen i dessa tider?

Allt om Airfryer

Denna kompakta varmluftsugn tillåter även dig att laga mat snabbare än en traditionell varmluftugn. Exempelvis kan du laga en helstekt kyckling i köksmaskinen på 30 till 40 minuter. Det här i jämförelse med en traditionell ugn där det tar 60 till 80 minuter.

Airfyer säljs in som en köksmaskin vilket låter dig laga maten nyttigare än att laga exempelvis friterad pommes frites. Samtidigt som vissa konsumenter säger att om det är djupt friterad pommes man tycker är de bästa, kommer inte en airfryer kunna göra lika bra pommes frites som en fritös.

Energiförbrukning airfryer

För att se om en airfryer är billigare att laga mat i än vad en traditionell varmluftsugn är, så kan vi jämföra en airfryer mot en varmluftsugn.

Vi valde att använda oss av två olika populära airfryer på marknaden. Produkterna är valda utifrån köprekomendationer ifrån konsumenter och recensioner om Airfryer bäst i test. Så ska du använda en Airfryer eller eller ugn när du lagar mat?

Vi valde ut populära ugnar ifrån tre stycken stora konsumentbutiker. De ugnar som valdes ut är alltså en bråkdel av de som finns på marknaden, men blir ett stickprov utifrån tre kända tillverkare och i olika prisklasser där samtliga är i energiklass A+.

ProductEnergiförbrukning
Ugn Simens0,81 kWh
Ugn Smeg3,0 kWh
Ugn Miele1,1 kWh
Philips Premium XXL2,2 kWh
Cosori CP1581,7 kWh

Så enligt statistiken så är inte en varmluftfritös nödvändigtvis mer energisnål än vad en traditionell är.

Ett av de stora argumenten för en varmluftfritös är att de mer eller mindre halverar tillagningstiden för mat i förhållande till en ugn.

Så om vi räknar på att en airfryer endast behöver halva tiden för laga mat i förhållande till ugnen blir information:

ProductEnergiförbrukning 60minEnergiförbrukning 30min
Ugn Simens0,81 kWh 
Ugn Smeg3 kWh 
Ugn Miele1,1 kWh 
Philips Premium XXL2,2 kWh1,1 kWh
Cosori CP1581,7 kWh0,85 kWh

Vad vi ser är att en varmluftfritös inte nödvändigtvis drar mindre än en ugn. Det kommer absolut finnas de airfryer som drar mer än en ugn gör och vice versa.

Tänk på att jämförelsen undersöker endast energiförbrukning på produkterna. Det vill säga att de tar ingen hänsyn till mängden mat som ska lagas och hur länge de ska lagas.

Är airfryer nyttigare?

Enligt EON behöver du inte använda någon olja i huvudtaget när du använder din airfryer. Det är dock inte en dum idé att använda en liten mängd olja för att höja smaken på det du friterar. Testa dig fram med den olja du gillar bäst.

Så i praktiken är det nyttigare att laga din mat med hjälp av denna portabla varmluftsugn. Det främsta argumentet är att du kan laga en stor mängd mat som exempelvis med pommes frites med endast en matsked olja.

Jämför du en airfryer med en traditionell fritös så kommer en airfryer vara väldigt mycket nyttigare. I vanliga fritöser så mer eller mindre kokar maten i varm olja. Olja har bland annat väldigt hög mängd kilokalorier (kcal) i sig. Kan vi istället använda en varmluftfritös med minimal mängd olja kan vi spara in massor av kcal i vår mat.

Är det godare med airfryer?

I flera konsument recensioner tycker många att airfryer gör godare mat än vad ugnlagad mat gör. Det här är även något som artikeln ifrån varmluftfritösen instämmer med. De beskriver att pommes frites blir frasiga på utsidan med mjuka och varma på insidan så att de smälter i munnen.

Samtidigt går det även att hitta flera konsumenter vilka tycker att det är svårslaget att göra maten godare än vad den är när den är friterad.

Så det stora argumentet här är att det är helt individuellt och ett av de stora fördelarna med en varmluftfritös är att du använder mycket mindre olja än vid en traditionell fritös.

Hur fungerar en airfryer?

En airfryer eller varmluftfritös eller vad du väljer att kalla den, fungerar likt en traditionell varmluftugn. Maten placeras i en behållare vilket skapar ett mellanrum både ovanför och under din mat. Köksmaskinen kan sedan cirkulera varm luft kring maten i hög hastighet.

Tack vare att utrymmet är mycket mindre än i en ugn kan lyften cirkulera snabbare och mycket mer intensivt. Det här gör att i en airfryer kan maten tillagas mycket snabbare och då skapa en krispig yta med en fluffig insida.

Det har även blivit populärt att använda sin airfryer för att baka. En av anledningarna till detta är att precis som med maten, blir luften mer inkapslande kring det du bakar eftersom hålrummet runt är mycket mindre än vad en ugn har. Samtidigt som det i de större varmluftfritöserna finns gott om plats för att baka eller laga större mängder mat.

Relaterande artiklar

Vill du veta mer om hur en Airfryer fungerar kan du läsa mer om det i vår mer djupgående artikel; hur en Airfryer fungerar.

Vilken Airfryer ska man välja?

Att köpa en airfryer skulle kunna vara ett av dina bästa beslut du gjort senaste tiden. Men ska du köpa en airfryer bör du ha i åtanke på saker som hur många personer som finns i hushållet och hur mycket utrymme du har i ditt kök.

Bor du en eller två personer i ett hushåll kan det räcka med att du väljer en köksmaskin som rymmer 3 liter. Bor du istället i ett större hushåll kan du istället välja en lite större airfryer som rymmer 5 liter. Det här kommer göra att du har en lagom volym för kunna laga mat till rätt mängd människor i hushållet.

Relaterande artiklar

Airfryer har blivit en populär köksprodukt i svenska hem. Men vilken Airfryer är bra och vad utgör en bra Airfryer?

Andra faktorer som påverkar är bland annat inbyggda funktioner som finns i maskinen. Flera varmluftfritöser har färdiga program för om du exempelvis vill laga fisk, kyckling eller pommes. Andra maskiner har istället manuella inställningar som du istället får slå upp i en receptbok.

Listan kan göras väldigt lång med faktorer på vad du ska hålla utkik efter när du ska köpa denna köksmaskin. Men sammanfattningsvis är storleken på maskinen en av de största faktorer att tänka på vid köp av en airfryer.

Källor – Allt om airfryer

Philips – Vad är skillnaden mellan en Airfryer och en varmluftsugn?
M3 – Vi testar heta hälsotrenden: 8 airfryers för friterad mat utan olja
EON – Vanliga frågor om varmluftsfritöser och airfryers
Varmluftsfritös – Varmluftsfritering: Ett nyttigare sätt att fritera och laga mat

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.

Lämna en kommentar