Hur en Airfryer fungerar

Vet du hur en Airfryer fungerar? En Airfryer eller även kallat varmluftfritös är en liten energisnål fritös som använder minimal mängd olja och kan på många sätt ersätta din traditionella ugn.

En airfryer låter varm luft cirkulera i hög hastighet på en väldigt liten yta. Det här gör att luften kan värmas upp snabbare än i en ugn, och även på så sätt tillaga maten snabbare.

Vad är en Airfryer?

En Airfryer är i grunden en nedskalad variant av en traditionell varmluftugn.

Likaväl som att tillaga exempelvis pommes frites i din stora luft genom varmluft, kan du i stället tillaga den i din airfryer. De flesta airfryer drar lite mindre energi än en ugn, samtidigt som att den koncentrade ytan gör att den kan tillaga maten snabbare.

Hur en Airfryer fungerar

Tack varje den mindre ytan kan du även tillaga din mat med en mycket mindre mängd olja än vad du hade behövt om du i stället friterar din olja.

Att fritera maten hemma kräver att du värmer upp varm olja till en önskvärd temperatur. Att värma upp olja i sitt kök kan varje riskfyllt då spilla olja på sig själv kan ge allvarliga skador. Olja kan även enkelt ta eld, och riskera gå upp i fläkten. Därför bör du aldrig ha i gång fläkten samtidigt som du friterar mat under den.

En airfryer är alltså på många sätt ett mer energisnålt och riskmedvetet val att laga mat på än vad en ugn eller fritös är

Så fungerar en varmluftugn

En varmluftugn är ingen egen typ av ugn, utan är en ugn med en extra funktion i.

I en ugn finns värmeslingor som gör att det kan komma både värme ovanifrån och underifrån. Det här är bara värme som strålar och värmer upp det som finns i ugnen.

I en varmluftugn så värms luften upp och cirkulerar den med hjälp av en fläkt. Det här får värmen att snabbare värma upp ugnen och värma maten snabbare. Vilket också gör att en varmluftugn oftast inte behöver ha samma temperatur som över och undervärme på ugnen har.

På samma sätt fungerar varmluften i en airfryer där luften värms upp med hjälp av en fläkt och cirkulerar den varma luften runt maten i behållaren.

Hur en Airfryer fungerar

En Airfryer fungerar på många sätt likt en vanlig ugn med varmluftfunktion. En fläkt leder varm luft att cirkulera runt ingredienserna för att sedan tillaga din mat. Den stora skillnaden på en ugn och en Airfryer eller varmluftfritös är att i en Airfryer är området mycket mindre och luften mer koncentrerad. Det här gör att luften värms upp snabbare och kan på så sätt tillaga maten snabbare.

När det kommer till varmluftfritöser finns det primärt två typer av teknologier som används, Rapid Air teknik och ActiFry teknik.

Relaterande artiklar

Airfryer har blivit en populär köksprodukt i svenska hem. Men vilken Airfryer är bra och vad utgör en bra Airfryer?

Airfryer Rapid Air teknologi

Rapid Air teknology är en lösning för tillagning i airfryer som Philips har tagit patent på.

Tekniken fungerar så att maskinen har ett element som värms upp och tillför värme ovanifrån maten. Det här gör också att maten kan få en fin yta och på så sätt bevara saftigheten och smakerna i maten.

I behållaren till maten finns det mellanrum längst sidorna. En fläkt i airfryern blåser ut varm luft längst utsidan av behållaren. I botten under maten finns då hål där den varma luften kan blåsa upp underifrån maten och upp emot elementen som lagar maten ovanifrån.

Philips har utvecklat denna teknik för att efterlikna en oljefritös så likt som möjligt. En traditionell fritös kan via sin heta olja värma upp mat mycket snabbare per dm3. Därför behöver Philips varmluftfritöser hitta ett effektivt sätt att värma upp luften och koncentrera den så effektivt att maten kan tillagas snabbt och effektivt.

Så Rapid Air teknologin är en lösning Philips har tagit fram som både laga mat ifrån värmande element ovanifrån och koncentrerar varmt luft att cirkulera maten underifrån och får då maten tillagad snabbare, effektivare och energisnålare.

Tack varje denna teknik har Philips varmluftfritöser blivit några av de mest populära på marknaden.

Airfryer ActiFry teknologi

T-Fal tog 2007 patent på ActiFry tekniken som idag även används i flera av OBH Nordicas airfyers.

ActiFry tekniken har en lösning som påminner om Rapid Air teknologin. Den stora skillnaden är att i ActiFry lösningen placeras maten på en hållare som cirkulerar den runt i maskinen. Samtidigt som behållaren snurrar tillhör en fläkt varm luft runt maten. Maten är på så sätt i rörelse samtidigt som den varma luften kan tillaga maten. Se video här nedanför, för en tydligare förklaring.

Vilken som är bäst är tyvärr inte en enkel fråga att svara på. Utan man får testa sig fram för att hitta den som uppfyller de behovet man själv har. Men med det sagt har ActiFry en roterande behållare vilket kan vara hindrande för en viss typ av mat. Till skillnad ifrån Rapid Air där maten ligger stil och luften kan cirkluera runt den.

Vad kan man göra med en Airfryer?

Airfryer låter dig laga mat på ett mer energisnålt sätt och ett mer kalorivänligt sätt. När du exempelvis väljer att djupfritera din mat med olja tillhör du en hel del fett till maten. I en Airfryer tillförs en väldigt liten mängd av olja till maten och det blir då mer kalorisnålt än vad djupfriterad mat.

Airfryer har blivit en väldigt populär maskin i flera svensk hem vilket låter dig tillaga pommes, kött, fisk, fågel och till och med baka med den.

Relaterande artiklar

Airfryer har blivit en populär köksmaskin i många svenska hem. Här går vi igenom att du behöver veta om din airfryer och dess förbrukning.

Tack varje sin koncentrerade storlek och höga effekt kan den snabbt värma upp luften i behållaren och cirkulera den för att snabbare laga maten än vad en ugn klarar av.

Nästa gång du ska laga matlådor kan du spara tid och onödig disk genom att exempelvis grilla kycklingen i din airfryer samtidigt som riset tillagas på spisen. Inga stekpannor som behöver diskas och inget stekfett som skitar ner köket. I stället lagas maten i en sluten behållare som får din mat saftig och god.

Så en airfryer är en köksmaskin som låter dig både laga mat och baka i en allt i en maskin. Samtidigt som du minskar din energianvändning och kan spara in på kalorierna i maten.

Vad kan man laga i en Airfryer?

En airfryer tillåter dig tillaga det mesta du kan tänka dig i köket som kan eller ska tillagas. Här kommer bara några av de många exempel som finns:

  • Hemmagjord pommes frites
  • Scones
  • Bacon
  • Hemmagjorda chips
  • Kyckling
  • Kött
  • Bröd

Tips när du använder Airfryer

Eftersom Airfryern cirkulerar varm luft kring maten, är det bra att det finns lite mellanrum mellan den maten du värmer. Det här underlättar för att den varma luften ska kunna nå överallt runt omkring ytan på det du tillagar.

Källor Airfryer:

Eon – Varför ska man använda varmluftsugn?
apds.nl – WHAT IS RAPID AIR TECHNOLOGY?
OBH Nordica – ActiFry

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.

Lämna en kommentar