Allt om Matberedare

Allt om matberedare som du behöver veta är att det är ett mångsidigt verktyg i ditt kök. Det som får matberedaren att sticka ut är hur mångsidig den är. Maskinen är framtagen för att vara en hjälpreda som underlättar arbetet i köket. De kan göra allt ifrån att hacka, skiva, riva och mycket mer. Hur skönt vore det inte att slippa rinnande ögon när du hackar lök? Det här gör dock att det finns en stor mängd olika matberedare att välja mellan.

Visste du till exempel att matberedaren är ett utmärkt verktyg för att göra pajdeg? I goda recept med matberedaren kan du läsa hur du gör en pajdeg med din matberedare ihop med flera andra saker.

Hur fungerar en matberedare?

En matberedare skiljer sig väldigt mycket ifrån andra populära köksmaskiner så som köksassistenter och blender.

Köksassistentens primära uppgift är att blanda och knåda degar. Samtidigt som blenders uppgift är primärt att via de roterande knivarna i botten låga gravitationen få ingredienserna att sjunka ner för att skäras sönder. Blender används även primärt för vätskebaserade kombinationer så som sopport, smoothies och drinkar.

Allt om Matberedare

En matberedare kan ha egenskaperna att både användas för att knåda deg samt att göra smoothies. De gör inte ett lika bra jobb som en köksassistent eller en blender. Men den klarar det.

En blenders primära uppgift är att användas för att strimla och skiva hårda ingredienser så som morötter, ost eller nötter. Som synes på bilden här under är en matberedares behållare cylinderformad med en roterande skiva högt upp i behållaren.

Relaterande artiklar

Beroende på vad du vill köra med din matberedare måste du välja en som passar dina ändamål. I vår guide för bästa matberedaren hjälper vid dig hitta en som passar dig.

Tack vare att den roterande skivan som sitter högt upp i matberedaren kan ingredienser glida igenom denna skiva som har en vass kniv liknande en osthyvel, för att skära exempelvis en morot eller potatis i tunna skivor. Potatisen kan sedan ta plats i behållaren under denna roterande skivan.

En matberedare kommer även med flera andra tillbehör som kan hjälpa dig med att skiva, skära, strimla och mixa ingredienser. Så vill du slippa att hacka lök för hand, kan du använda en matberedare för att snabbt strimla löken till finhackade bitar.

Misstag med matberedare

Matberedaren är ett mångsidigt verktyg som kan hjälpa till med det mesta i köket. Men även ifall denna maskin klarar de flesta utmaningar du ger den, finns det saker du bör tänka på innan du börjar använda dig av din matberedare.

Köra is: Det kan vara så att din matberedare klarar att mixa is. Men läs på om just din maskin innan du kör is i den.

För mycket vätska i: En matberedare är lika kraftfull om inte mer kraftfull än vad en mixer är. Så när du kör maskinen så kan vätska gå upp högt på kanterna ovanför ”max” –linjen. Se till att hålla vätska nedanför denna linje för att inte riskera att det läcker ut.

För stora eller för hårda grönsaker: Även ifall matberedaren är en kraftfull maskin i sig är det inte en dum idé att dela grönsakerna i mindre bitar först. Genom att göra detta sparar du både på skärpan i kniven och på motorn.

Använder varma matvaror: Att använda varma produkter i matberedaren kan skada den.
Glömmer bort pulsknappen: Pulsknappens uppgift är att få maten röra sig i pulserande mönster. Detta får matberedaren att göra en jämna bearbetning av innehållet.

Säkerhetsfunktioner

Idag har mer eller mindre alla matberedare en inbyggd säkerhetsfunktion som gör att maskinen stannar när locket inte är på. Detta hjälper så klart att undvika spill och att det skvätter i köket. Men är det så att dina barn ibland använder matberedaren eller nyfikna små händer är framme, är det ingen fara. Så länge locket är av kan inte maskinen starta och det går inte komma åt de roterande skivorna.

Matberedarens tillbehör

Matberedarens S-skiva

S-skivan är ofta de vanliga standardtillbehöret som kommer till alla matberedare. Kniven är i form av ett ”S” och monteras i botten på matberdaren. Den används främst för att strimla och skära sönder det som finns i behållaren. Exempelvis kan du använda denna för att hacka och ha sönder lök.

Matberedarens Pommes frites-skiva

Som det låter, är detta en skiva som kan användas för att skära ner exempelvis potatis till strimlor i form av pommes frittes. Det här är inte ett tillbehör som kommer till alla matberdare. Så det är inte säkert att alla matberedare du väljer att kolla på har en som tillbehör.

Matberedarens Julienne-skiva

Julienne är en metod som är vanligt att man använder sig av i kök. Det innebär att man skär ingredienser i långa tunna strimlor. Tänk pommes frittes fast mycket mindre. Det här görs genom att det sitter tunna väldigt vassa ”tänder” på en skiva i matberedaren.

Matberedarens degskiva

Har många likheter med den traditionella S-skivan eller kniven. Det som skiljer är att den är tillverkad i ett mjukare materiel för att kunna dra ut gluten trådar i din deg, snarare än att skära sönder dom. Degskivan är även aningen mindre än S-skivan.

Matberedarens äggvisp

Även här är namnet på tillbehöret ganska avslöjande. Äggvispen är ett tillbehör som används till hård vispning. Den monteras i botten av matberedaren och tillför luft i vätska som ägg och grädde för att den ska bli fluffig.

Matberedarens snittskiva

Är en skiva som monteras högt upp i matberdaren. Skivan har en öppning som kan liknas vid den skärande delen på en osthyvel. Det kan även förekomma att snittskivans kniv är justerbar vilket tillåter dig bestämma hur tjockt du vill skära dina tillbehör. Snittskivan kan ersätta den mandolin du har i dina kökslådor. Samt att det är mindre risk att skära sig i matberedarens snittskiva än det är på din mandolin.

Matberedarens puré-kniv

Är en kniv eller skiva som tillåter dig ha sönder råvaror så att det blir vätska. Det här gör att du kan använda detta tillbehör på matberedaren för att göra exempelvis en pure eller smoothie. Med det sagt kommer flera matberedare med tillbehör som exempelvis en blender vilket kan monteras på toppen av din matberedare. Vi rekommenderar att du använder blender hållaren snarare än puré-kniven för att få ett bättre resultat.

Enkla saker att göra med din matberedare

1. Soppor och såser

En matberedare eller blender är bra köksmaskiner om du vill göra soppor eller såser. Testa rosta grönsaker i ugnen som exempelvis tomater ihop med andra du tycker är goda.

Lägg sedan dina ingredienser i din köksmaskin och blanda ihop allt till en slät sås eller soppa och njut sedan av maten du har lagat.

2. Dippsåser och salsa

Dippsåser eller salsa kan du göra på liknande sätt som du gör en soppa med hjälp av matberedaren. Mixa ihop ingredienser som fetaost ihop med morot, olja och fetaost för att få ihop en dippsås som du kan använda ihop till grillat.

3. Pastadegar

Många använder sin matberedare för att göra pajdeg. Men det går även väldigt bra att göra pastadegar i din köksmaskin.

Genom att följa instruktionerna för hemlagad pasta kan du enkelt få ihop en deg som du kan använda till att göra hemmlagad pasta.

4. Färs

Wallenbergare är en maträtt som många tycker om. Men istället för att slippa göra den för hand, varför inte använda din matberedare till det?

Wallenbergare är en biff som som grunden är grädde, färs, ägg och kryddor. Dessa mixas sedan tillsammans och vänds sedan i ströbröd för att kunna bli den maträtt många tycker om.

I detta receptet ifrån Arla går de igenom hur du kan göra egna hemma med hjälp av din matberedare

5. Jordnötssmör med din matberedare

Är du en person som tycker om jordnötssmör, eller likt mig, använder jordnötssmör i din havregrynsgröt? Istället för att köpa jordnötssmör som innehåller en mängd socker, så kan du istället göra din egna.

I detta recept förklarar de hur du med hjälp av rostade jordnötter, olja och salt gör egen jordnötssmör, helt fri ifrån socker.

6. Riva ost med din matberedare

När jag var liten rev alltid min mamma kanterna på osten till riven ost som förvarades i frysen. Denna osten användes sedan till exempelvis paj eller tacos.

Att riva din ost med med de skalkar som finns kvar är både ekonomiskt och hållbart. Så använd din matberedare för att riva ner skalkarna på din ost för att kunna använda den till tex ostsåser eller tacos.

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.

Lämna en kommentar