Har du en matberedare hemma som bara står? Eller vet du inte vad du kan göra med den? Matberedaren är en användbar köksmaskin som kan hjälpa till att laga ett flertal maträtter. Så varför inte ta fram din matberedare och testar någon av dessa 4 goda recept.
Äger du ingen matberedare idag och vet inte vilken du ska köpa. Vi har skrivit ett flertal artiklar så som matberedare bäst i test och köpguide matberedare.

Recept med matberedare
1. Hummus med matberedaren
Hummus är en enkel röra som har sitt ursprung ifrån det arabiska köket. En riktig hummus består till grunden av kikärtor, chilifrukt, spiskummin och tahini. Men var inte rädd för experimentera för att hitta smaker som du gillar.
Ingredienser
- 1 vitlöksklyfta
- 1 burk kikärtor (400g)
- 1/2 chilifrukt
- 1/2 tsk spiskummin
- 1 msk pressad citronjuice
- 3 msk olivolja
- 1 msk tahini
- Salt och peppar

Gör såhär
- Skala och hacka vitlöksklyftan fint.
- Häll av och skölj igenom kikärtorna för att låta dom rinna av.
- Lägg vitlöken, kikärtor, chilifrukt, spiskummin, din pressade citron, olivolja och tahini i matberedaren
- Mixa allt till en jämn smek. Smaka av med salt och peppar. Förvara den i kylen fram till servering.
2. Pajdeg med matberedaren
Paj är något som är populärt i våra svenska hushåll. Att göra en pajdeg kanske känns omständigt. Men låt oss visa hur du kan göra en pajdeg enkelt med hjälp av din matberedare.
Ingredienser
- 3 dl vetmjöl
- 125 gram smör
- 2 – 3 msk kallt vatten

Gör såhär
- Sätt ihop matberedaren och montera en kniv i botten
- Skär smöret i bitar
- Lägg i mjölet ihop med de andra ingredienserna i matberedarens behållare
- Kör maskinen i ca 30 till 40 sekunder så allt smör är inarbetat. OBS! Kör inte för länge, då kan degen bli seg.
3. Falafel med matberedaren
Falafel, maträtten som är till grunden baserad på kikärtor. Vanligtvis friteras falafel, men det går även utmärkt att steka om man inte har möjlighet att fritera hemma.
Ingredienser
- 500 g kikärtor, blötlagda
- 3 gula lökar
- 2 vitlökar, hela
- 1 knippe färsk koriander
- 1 knippe persilja
- 1 salladslök
- 4 msk malen spiskummin
- 1 msk torkad koriander
- 2 chilifrukter
- 1 msk salt
- 1 tsk bikarbonat
- 2 l olja, till fritering

Gör såhär
- Blötlägg kikärtor över natten eller köp redan färdiga. Vi rekommenderar dock att du köper torkade som du får blötlägga
- Skala och hacka lök och vitlök. Dela chilin i bitar. Mixa till en slät massa i en matberedare tillsammans med hackad persilja och koriander.
- Häll i dina kikärtor som fått runna av, i matberedaren ihop med lite vatten. Här önskar vi ingen slät massa, utan vill att den ska bli lite grynig.
- Tillsätt din lökblandning och dina torkade kryddor och bikarbonat. Bikarbonatet kommer hjälpa falafeln att bli fluffig vid fritering.
- OM du vill fritera din falafel värmer du då upp olja i en kastrull till 185 grader. Tänk på att inte ha köksfläkten igång och ett lock redo om det skulle bli så att oljan tar eld. Vill du inte fritera din falafel kan du börja färma upp en stekpanna med mycket olja i och steka den istället.
- Lägg falafeln i den varma olja försiktigt så den inte går sönder eller att du bränner dig. Du vet att falafeln är klar när den är gyllenbrun.
4. Rödkålssallad
5. Bonusrecept: Bananpannkakor med hasselnötskräm
Källor recept matberedare
Ica.se – Hummus
Ica.se – Bananpannkakor med hasselnötskräm
Tasteline – Pajdeg