Köpguide matberedare

Kul att du är intresserad av att vår köpguide matberedare. I denna guide kommer vi beskriva mer ingående på vad du bör tänka på när du köper din nya matberedare. Är du på jakt efter din nya matberedare, kan du läsa mer om vilken som är våra favoriter i matberedare bäst i test.

Vad är en matberedare?

Matberedaren kan ibland misstags för en mixer. En av dessa anledningar kan vara att flera matberedare kommer med liknande funktioner som en blender har. Men det finns en en hel del stora skillnader på om. Matberedarens primära uppgift är att strimla eller riva ingredienser. Den gör detta med hjälp av de roterande knivbladen som sitter i botten på behållaren eller det cirkulära rivjärnet som också finns som tillbehör till köksapparaten.

Matberedaren är en elektronisk maskin som har olika cylinderformade behållare monterade ovanpå maskinen. I botten på behållaren monteras knivar som cirkulerar längst med cylinders sidor och skär eller strimlar sönder de ingredienser som finns i cylindern. Så tycker du exempelvis att det är jobbigt eller svårt att hacka lök, kan en matberedare vara ett bra hjälpmedel för dig, då den kan hacka löken till små bitar väldigt enkelt.

Ta även del av en av våra andra artiklar; 9 saker att göra med din matberedare. Här lyfter vi saker som du kan göra med din matberedare vilket förhoppningsvis får dig att vilja använda din ännu mer.

köpguide matberedare

Vad kan en matberedare hjälpa dig med?

Som nämnt är matberedaren ett bra verktyg för att underlätta i köket med bland annat hacka och strimla saker. Det är även ett väldigt bra verktyg när det kommer till att skiva exempelvis frukt och grönsaker så att du slipper ta upp kniven ifrån kökslådan. Matberedaren är även ett populärt verktyg när det kommer till att göra degar eller att strimla och blanda ihop saker till en dipp eller sås.

Många maskiner kommer även med flera olika tillbehör av olika storlekar. Exempelvis kan en matberedare ha ett rivjärn i botten, en kniv för att strimla saker eller en skärskivaliknande en osthyvel för att skära och skiva olika grönsaker. Det här gör att matberedaren är ett populärt och väldigt mångsidigt verktyg att ha i köket och som kan hjälpa dig på många fronter.

Visste du exempelvis att du kan knåda deg med din matberedare?

Varför ska du köpa matberedare?

När köksberedaren skapades var dess främst uppgift att skiva, riva, hacka och mala. På senare tid har sedan denna matberedare utvecklats för att klara fler saker. Idag kan t.ex. denna köksmaskin även göra saker som en köksassistent kan. Det vill säga att den kan baka degar, vispa och göra såser. Är du på jakt efter en maskin som ska kunna blanda degar, rekommenderar vi att du kollar upp så maskinen klarar av detta. Köper du en matberedare vars motor inte är tillräckligt stark, kan det bli problematiskt att blanda degar. Vilket kan riskera skada motorn.

Att köpa en matberedare, även kallat food processor, kan vara en otrolig hjälp i köket. Från att först vara utvecklade till att mala och riva. Till att idag kunna mala kryddor, pressa juice och blanda deg. Många matberedare har idag flera olika tillbehör vilket gör att maskinen kan vara ett vardagligt verktyg för dig i köket. Läs gärna vår undersökning av bästa matberedaren 2021 för att hjälpa dig hitta en maskin som passar dina behov.

Vad ska du tänka på när du köper en matberedare?

  • Kommer du hantera stora mängder när du skalar, hackar och blandar deg? I så fall bör du fundera på hur stor skål matberedaren har och hur många skålar som följer med. Matberedarna i vår undersökning kommer med olika antal skålar i olika storlekar.
  • Kommer du blanda mycket deg eller hårda grönsaker? Kollar gärna på hur stark motorn är. Att blanda en deg med en för svag motor riskera skada den. Så tänker du använda den för bakning, rekommenderar vi att du kollar på en matberedare med lite starkare motor.
  • Många matberedare kommer med flera tillbehör. Fundera på vad du vill göra med din matberedare och se sen vilka tillbehör som följer med matberedaren.
  • Går det att diska delarna i diskmaskin? Flera av tillbehören som följer med matberedaren är rostfria. Vilket gör att de går att köra i diskmaskinen. Läs gärna mer om de olika matberedarna för att se vilka tillbehör som går att diska i maskin.

Hur stark motor ska jag ha till min matberedare?

Matberedarens styrka på motorn visas med hur många Watt den har. Ju högre Watt-tal, ju starkare är motorn. Så planerar du att göra flera tunga uppgifter med maskinen, behöver du välja en kraftigare motor. Så läs på om matberedaren och hur stark motorn är för att klara klara av de tunga uppgifterna.

Att välja en kraftfull maskin är en bra idé, men motorns styrka behöver inte vara någon större prioritet när du väljer matberedare. Att ha en matberedare med en effekt på 1100W är såklart en bra idé. Men har inte modellen några extra finesser som exempelvis pulsfunktion, kommer inte den starka motorn komma till mer nytta än att den är starkare och bättre på skiva och riva ner hårda grönsaker med mera.

Fundera därför på vad du vill kunna göra med din matberedare. Välj gärna en som har en stark motor, men basera inte hela valet endast på hur många watt den är.

Vad är skillnaden på kraft och hastighet?

Det varierar mellan matberedarna när det kommer till hur kraftfulla de är, hur många hastigheter eller om det finns en pulsfunktion. Pulsfunktionen på maskinen gör att det kommer in mer luft, vilket gör att det tillkommer mer kraft.

Tyvärr låter matberedare väldigt mycket. Är det viktigt för dig att de är tysta rekommenderar vi att du läser på noggrant om maskinen och på förpackningen. En idé är också att kika på hur hög effekt den har. Ju högre effekt, ju starkare motor och ju mer klarar den av. Vilket kan innebära att maskinen låter mer.

De flesta maskiner du kan köpa har två olika hastigheter och en pulsfunktion. Det finns även de matberedare som över 12 olika steg. Rekommenderat är att när du strimlar maten ska du ha högre hastighet. Och när du exempelvis blandar degar är det rekommenderat att använda lägre hastighet. Så har du tänkt att använda maskinen mycket till bakning, så bör du kolla på en maskin som kommer med flera hastigheter.

Vilken storlek ska man välja på matberedaren?

Beroende på hur många ni är i hushållet kommer storleken att spela roll. Det kan vara frustrerande att inte kunna laga tillräckligt med mat i enlighet till storleken på ens hushåll. Samtidigt tar större maskiner mer plats i köket. Planerar du på att laga flera stora mängder mat eller planerar du att baka, så bör du satsa på en av de större modellerna. Tänker du att du ska göra mindre uppgifter som att hacka eller göra en smoothie kan du istället fundera på att välja en av de mindre. Några av de lite bättre maskinerna kommer med flera skålar i olika storlekar. Vilket gör att att de större matberedarna kan vara väldigt allsidiga och göra flera olika moment i köket.  

Vad kostar en bra matberedare?

Matberedare kommer i flera prisklasser. Du kan få tag på en bra matberedare för 800 kronor, vilket skulle klara det mesta. Går du upp lite i pris får du generellt sätt mer kvalité och lite mer design på maskinen. Dyrare maskiner kommer också ofta med fler tillbehör och starkare motor. Så en bra matberedare som klarar det mesta i hemmet behöver inte kosta så mycket. Sätter du dock höga krav på dina produkter och vill ha mer mångsidighet, behöver du gå upp i prisklass.

Vilken matberedare är bäst för dig?

Det finns en hel del olika matberedare på marknaden. Detta gör att det kan vara svårt att välja i det stora urvalet. Läser du om matberedarna på den här sidan så kommer flera av maskinerna med olika tillbehör. De kommer med allt ifrån knivar och skivor till extra skålar eller juice press. Har du ett intresse för bakning eller tänkt använda matberedaren till många olika saker, kan det vara en idé att lägga till lite och köpa en av de lite mer exklusiva maskinerna. Har du bara tänkt att använda den för att skicka och hacka grönsaker, kan du fundera på någon av de lite billigare maskinerna.

Källor köpguide matberedare

Bagaren och kocken – MATBEREDARE TEST: HITTA DEN BÄSTA MATBEREDAREN

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.