KitchenAid eller Ankarsrum

KitchenAid eller Ankarsrum, vilken är egentligen den bästa köksassistenten och vad skiljer dessa köksmaskiner åt? Vi börjar med att kort beskriva de olika produkterna för att sedan göra en teknisk jämförelse.

KitchenAid och Ankarsrum är två av de mest välkända köksassistenter på marknaden. I denna artikel går vi igenom tekniska skillnader på köksmaskinerna. Vi tar även med kundrecensioner och personliga upplevelser av hushållsassistenterna. Detta för att hjälpa dig i ditt beslut med vilken köksassistent du ska välja.

BILD

EGENSKAPER

PRIS

köksassistent bäst i test

Köksassistent bäst i test

Ankarsrum Köksassistent

Positivt: Stark motor, Klarar stor mängd deg, Bäst för att kontrollera sin deg
Egenskaper: 1500W motor, 7 år garanti, 7 liter skål

KitchenAid Artisan 5KSM175PS köksassistent

Bra val köksassistent

KitchenAid Artisan

Positivt: Flest färger att välja, Hög kvalitet, Mest tillbehör på marknaden
Egenskaper: 300W motor, 5 år garanti, 4.8 liter skål.

Sammanfattning KitchenAid eller Ankarsrum

Prislapp

När det kommer till prislappen på Ankarsrum och KitchenAid kan det variera lite.

Priset på Ankarsrum är strax under 7000 kronor.

Att köpa en KitchenAid kostar mellan 4000 till 8000 kronor beroende på vilken storlek.

Kvalité

Bägge hushållsassistenterna håller väldigt hög kvalité. Det märks att produkterna är byggda med rejäla materiel vilket kommer göra att köksassistenterna kommer att hålla i flera år.

Så länge du tar hand om din köksmaskin och håller den ren kommer den följa med dig genom hela livet.

Upplevelse vid användning

Ankarsrum köksmaskin

Ankarsrum hushållsassistent är lite mer avancerad än andra köksassistenter på marknaden.

Prisklassen för Ankarsrum är snäppet högre än för KitchenAid.

Ankarsrum tillåter dig verkligen att helt ta kontroll över din bakning tack vare de steglösa vredet.

På nästan alla köksassistenter på marknaden så finns det bestämda hastigheter att använda. Men på Ankarsrum styrs hastigheten av ett steglöst vred. Det här gör att köksmaskinen är svårare att lära sig. Men det ger också väldigt mycket frihet och låter dig helt ta kontrollen på det du bakar.

Köksassitenten har en lägre bas än vad KitchenAid har. Vilket gör bland annat varför Ankarsrum kan ha en så stor skål för att hantera degar.

En av nackdelarna med Ankarsrum är att basen är så mycket större än de andra köksassistenterna, är att det inte är en köksmaskin du kan lämna framme köksbänken. Vilket gör att du kommer behöva lyfta den fram och tillbaka till köksbänken.

KitchenAid köksmaskin

Hushållsassistenten ifrån KitchenAid var enkel att använda.

Det var enkelt att montera dit de olika delarna på köksmaskinen och att kontrollera vredet för olika hastigheter.

Degkroken på köksassistenten hamnade långt ner i skålen vilket gjorde att degen inte fick använda hela skålen till att knåda en dag.

KitchenAid köksassistent är verkligen en premium maskin som är enkel att använda, lätt att montera och ger ett bra resultat.

Köksmaskinen var en aning baktung när man skulle flytta den fram och tillbaka. Det här var inte något större problem. Men det är något att tag i beaktning om man hade tänkt att flytta på sin köksassistent och inte ha den framme.

Utseendemässigt i köksassistenten väldigt snygg och passar framme på köksbänken.

I artikeln; KitchenAid köksassistent, går vi igenom en mer ingående undersökning och personlig upplevelse av denna hushållsassistent.

Produktinformation Ankarsrum Köksassistent

Ankarsrum-bäst-i-test-köksassistent

Till skillnad ifrån KitchenAid, har inte Ankarsrum köksmaskin flera olika varianter. De har istället valt att satsa på endast en produkt vilket kommer i 14 olika färger.

Ankarsrum är en populär köksassistent som är välkänd för sin kvalitet och användarvänlighet. Det finns många olika anledningar till varför Ankarsrum är en bra köksassistent, inklusive:

Mångsidighet: Ankarsrum är en mångsidig köksassistent som kan användas för att mixa, blanda, knåda. Det finns också många olika tillbehör som kan användas för att utöka möjligheterna, såsom en köttkvarn och pastamaskin.

Styrka: Ankarsrum är en kraftfull köksassistent med en stark motor på 1500 watt. Detta gör att den kan hantera tunga degar och andra matvaror utan att gå sönder.

Design: Ankarsrum har en stilren och modern design som passar in i de flesta kök. Den är också lätt att rengöra och har ett lågt ljudnivå.

Kvalitet: Ankarsrum är en högkvalitativ köksassistent som är tillverkad av hållbara material. Den har också en lång livslängd och kommer med en garanti på 7 år.

Allt som allt är Ankarsrum en bra köksassistent för den som vill ha en mångsidig, kraftfull och användarvänlig maskin som kan hjälpa till att förenkla matlagningen i köket.

Ankarsrum test knåda deg

I en noggrann jämförelse hos Everything Kitchens, har de sammanfattat en rad för och nackdelar vid brödbak med en Ankarsrum köksassistent.

Fördelar:

 • Den stora skålen som kommer med maskinen gör det enkelt att fylla på ingredienser utan att spilla utanför.
 • Den smarta konstruktionen med degkaveln gör att det är svårare att överknåda degen för att undvika skapa för kompakt bröd
 • Maskinen kommer med en inbyggd timer vilket gör att du enkelt kan kontrollera hur länge degen ska knådas.

Nackdelar:

 • Köksmaskinen kan vara lite svår att lära sig. Hur man ska använda de olika tillbehören på ett smart sätt, kan ta några gånger innan man helt kan hantera den. Men när du väl har lärt dig maskinen är den enkel att använda.
 • Häller du på för mycket mjöl direkt kan knådningsprocessen förlängas vilket gör att brädet kan bli tufft och svårare att knåda.
 • Hastighetskontrollen på maskinen är lite otydlig. Det finns inga hastighetsnummer vilket visar i vilken hastighet du använder den i. Istället är det ett hastighetsvred på maskinen som också gör att man kan behöva öva för att använda maskinen fullt ut.

Teknisk data Ankarsrum

Ankarsrum
Effekt1500 W
Höjd36 cm
Djup40 cm
Bredd26.8 cm
Volym7 L
Vikt8.6 kg
Kakor
Bröddeg5 kg
Granti7 år
Ca priser6499 kr
Jämförelse Ankarsrum köksassistent

Produktinformation KitchenAid Köksassistent

KitchenAid köksassistent - bra köksassistent
KitchenAid köksassistent – bra köksassistent

KitchenAid har tre olika köksassistenter på marknaden i olika prisklasser. Den främsta skillnaden mellan dessa är följande:

KitchenAid test knåda deg

I samma undersökning av Everything Kitchen på KitchenAids stora modell, har de sammanfattat för och nackdelarna enligt följande.

Fördelar:

 • Det är lättare att blanda ingredienserna då maskinen använder en mer traditionell degkrok
 • Tiden att knåda kan vara kortare än Ankarsrum
 • Hastigheterna på köksmaskinen är tydligt uppmärkta.
 • Köksassistenten är en robust välbyggd maskin som kommer hålla i flera år.
 • Vispfunktionen ska vara över förväntan

Nackdelar:

 • Degkroken sliter isär degen vid knådning, vilket enkelt kan få degen överarbetad. Det här kan leda till segare och mer kompakt bröd
 • Till maskinen finns ett skydd som gör att du enklare ska kunna hälla ner exempelvis mjöl. Den här upplevs vara lite i vägen och dum att använda. Samtidigt hjälper den till att skydda mot onödigt spill.
 • Den är mer högljudd än Ankarsrum.

Teknisk data KitchenAid

LitenMellanStor
Effekt250 W300 W500 W
Höjd35 cm> 40 cm< 40 cm
Djup31 cm37 cm37 cm
Bredd20cm24 cm29 cm
Volym3.3 L4.8 L6.9 L
Vikt6.5 kg10.5 kg13.1 kg
Kakor60108168
Bröddeg2 kg3.8 kg
Garanti5 år5 år5 år
Ca priser5499 kr5499 kr8999 kr
Jämförelse KitchenAid köksassistent

Jämförelse specifikationer

För att göra det enklare att se de övergripande skillnaderna på Ankarsrum och KitchenAid, sammanställs en tabell nedan mellan KitchenAid Mellan och Ankarsrum. Anledningen till att vi tog mellan är att de ligger närmst varandra i prisklass och då KitchenAid stor kostar flera 1000-lappar mer.

KitchenAidAnkarsrum
Effekt300 W1500 W
Höjd< 40 cm36 cm
Djup37 cm40 cm
Bredd24 cm26.8 cm
Volym4.8 L7 L
Vikt10.5 kg8.6 kg
Kakor108
Bröddeg2 kg5 kg
Garanti5 år7 år
Ca priser5499 kr6499kr
Jämförelse KitchenAid köksassistent eller Ankarsrum köksassistent

Sammanfattning Ankarsrum eller KitchenAid

Ankarsrum och KitchenAid är i viss mån konkurrerande med varandra. Bägge är två väldigt bra märken för hushållsassistenter där KitchenAid har tre olika storlekar för olika stora hushåll. Där Ankarsrum egentligen bara har en stor behållare som passar större hushåll.

Bägge köksassistenterna kommer i ett stort urval med olika färger och flera olika tillbehör.

Något som som skiljer Ankarsrum mot KitchenAid är hur de blandar degar. Ankarsrum har en smartare degblandare än vad KitchenAid har. Ankarsrum behöver inte oroa sig för att degen klättrar upp för degkroken när Ankarsrums behållare roterar runt en typ av kavel för som förlänger glutetrådarna.

Sammanfattningsvis är bägge köksmaskinerna väldigt bra och bägge kommer kunna göra de saker du vill göra med dom. Ankarsrum har lite mer inkörsport än vad KitchenAid har. Vilket också gör att Ankarsrum går att ha lite mer fri kontroll över.

Ankarsrum har även en längre motorgaranti än vad KitchenAid har.

Ankarsrum köksassistent är även vinnaren i våran undersökning i Köksassistent bäst i test.

Källor Ankarsrum eller KitchenAid:

KitchenAid – Köksmaskiner
Ankarsrum – Köksassistent
Everything Kitchens – Ankarsrum Assistant Mixer VS KitchenAid Professional 600 Stand Mixer

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.