Electrolux köksassistent – Bästa budget köksassistenten?

Electrolux köksassistent – bästa budget köksassistenten? Denna köksassistent tillhör en av de billigare köksassistenterna på marknaden. Men misstar inte denna mindre billigare köksmaskin för att vara dålig. Tvärt om! I denna recension av köksassistenten går vi igenom vår upplevelse när vi bakade lussebullar med den.

Vid denna recension av Electrolux köksassistent, testas endast förmågan att baka med degkrok. Främsta orsaken för detta var för att just denna gången passade det bra att baka bullar. De andra momenten som exempelvis ballongvisp och blandaren kan komma att uppdateras senare i artikeln.

Första intryck av Electrolux köksassistent – Bästa budget köksassistenten

Köksassistenten ifrån Electrolux är en ganska behändig liten köksassistent. Med en vikt på strax under 3kg är den enkel att flytta runt och behöver därför inte stå framme på köksbänken.

Med sin svarta färg gör den precis som möbler och andra maskiner och samlar åt sig både damm och fingeravtryck. Något som kan synas på någon av bilderna i recensionen.

Electrolux köksassistent - Bästa budget köksassistenten

Köksassistentens vikbara del gör det enkelt att byta mellan medföljande bunkar och montera dit de olika medföljande verktygen.

När jag skulle montera dit stänkskyddet hade jag lite lite svårt att hitta ett smidigt sätt att få dit det. Först tänkte jag att de skulle sättas dit när armen var uppe. Sen testade jag även sätta dit de när armen var nere. Inget av alternativen kändes smidigare än det andra. Men tillslut gick det och satt stadigt fast

Skålarna till köksassistenten är stadiga och hårda och kan monteras i botten av köksassistenten väldigt enkelt.

Maskinen känns som ett första intryck stadig och rejält byggd.

Upplevelse vid användning

Maskinens skålar känns enkelt att montera i köksassistenten. I botten på maskinen finns en gängning vilket gör att skålarna hålls på plats utan att riskera att lossna.

Electrolux köksassistent - Bästa budget köksassistenten

Ovanpå köksassistenten medföljer ett klistermärke som visar vilka hastigheter de olika verktygen till köksassistenten ska användas till. För mig som inte bakat speciellt mycket i sina dagar ser jag detta som väldigt positivt och hjälpsamt.

Vredet som styr hastigheterna är enkla att justera och känns standig och bra byggd. Inte alls plastig och den är enkel att ha kontrollen över.

På motsatt sida av köksmaskinens hastighetsvred sitter haken som låter dig fälla upp själva armen på maskinen. Haspen är enkel att hitta och precis som andra delarna, rejält byggd vilket skapar en trovärdighet till att man kan dra i den utan att något ska hända. Vissa maskiner kommer ibland med mjukare material som plast, vilket gör att man kan riskera dra sönder haspen.

Även ifall haspen är bra och lätt att flytta, reagerade jag lite på att den sitter dold bakom maskinen. I mitt kök måste jag har köksassistenten stående på sidan (precis som på bilderna). Det här gjorde ändå att jag fick leta lite efter haken för att hitta den. Något som för mig drar ner köksassitenten lite i mina ögon.

Electrolux köksassistent - Bästa budget köksassistenten

Vid det första intrycket av köksassistenten nämnde jag att stänkskyddet var lite svårt att få dit. Men efter att det var monterat satt det stadigt på plats och gjorde sitt jobb.

Montera dit degkroken på köksassistenten var väldigt enkelt. Allt du behövde göra var att sätta den över haken, trycka in den lite och vrida. Då hamnade degkroken på plats och det kändes inte som att den skulle någonstans i första taget.

En sak jag reagerade på var att när maskinen var igång och man skulle fylla på med mjöl kunde stänkskyddet vara lite problematisk. Även ifall jag hade en skål med pipa och föste ner mjölet med hjälp av en sked för att fylla på i behållaren, fastnade lite av mjölet på stänkskyddet och lite hamnade utanför.

Ovanpå degkroken finns en vit platta. Jag misstänker att denna är för att hindra att degen arbetar upp för kroken och riskerar att fastna i maskinen. Under tiden jag fyllde på med mjöl under själva knådningen hamnade dock mycket mjöl ovanpå denna vita platta. Så jag fick stanna maskinen, ta bort stänkskyddet för att sedan skrapa ner mjölet. Jag testade även att hålla skeden jag använde för att mata mjölet, ovanpå den vita plattan under tiden maskinen arbetade genom hålet på stänkskyddet. Detta fungerade också väldigt bra. Men ibland kändes de som att skeden skulle följa med maskinen. Så det här var något man fick passa sig lite för.

Knåda deg med Electrolux köksassistent

Köksasstenten gör absolut sitt jobb när det kommer till att knåda degar. Mer avancerade köksassistenter som exempelvis Ankarsrum gör säkert ett bättre jobb. Men i det stora helar ser jag inte hur det skulle skilja i resultatet vid knådning av olika degar

Electrolux köksassistent - Bästa budget köksassistenten

Under tiden köksassisten arbetade i hastighet ett och två, märkte jag att det såg ut som att själva ”armen” rörde sig upp och ner. Köksmaskinen stod hela tiden stadigt på köksbänken och flyttade sig inte. Men varför armen rörde sig upp och ner har jag inget bra svar på. Maskinen såg dock inte ut att riskera ta någon skada av detta.

I en del recensioner i vår undersökning; köksassitent bäst i test, så har vissa sagt att köksassistenten var aningen högljudd. Det här var inte något jag upplevde vid användningen av den. I denna recension användes dock bara hastigheterna ett och två, av åtta stycken. Men i videon här under kan man se både hur armen rör sig upp och ner på växel två. Samt hur hög ljudvolym köksassistenten har.

Video Electrolux Köksassistent

Design

Designen av köksassistenten ifrån Electrolux känns behändig och enkel att använda. De olika delarna på köksmaskinen är rejält bygga och känns inte som att de kommer att gå sönder i det första taget.

En av de saker jag reagerade på är att haken för att vika upp armen på köksmaskinen sitter på motsatt sida av köksassistenten. Det här gör att man får i blindo försöka hitta haspen utan att se den. Ser man på andra köksassistenter som exempelvis KitchenAid är designen likadan. Så det här är inte något som är unikt för Electrolux.

Electrolux köksassistent - Bästa budget köksassistenten

I övrigt är jag nöjd med designen och ser inga direkta förbättringsåtgärder. Utseendemässigt skiljer den sig inte mot exempelvis KitchenAid som är en premiummaskin i förhållande till denna.

Prestation

Köksassistenten har presterat enligt mina förväntningar om inte bättre. Degen till bullarna blev bra och spänstiga. Den rymliga bunken gjorde det enkelt att jäsa degen.

Även ifall köksassistenten har en låg vikt så stod den stadigt på köksbänken och flyttade sig aldrig.

En av sakerna jag reagerade lite på är att armen på köksmaskinen rörde sig lite upp och ner under tiden köksmaskinen arbetade degen. Något som även kan synas i videon i denna artikeln.

Men som en första köksassistent eller någon som bara kommer användas någon gång då och då, så får denna köksmaskinen mina rekommendationer.

Electrolux köksassistent - Bästa budget köksassistenten

Medföljande tillbehör

Om du köper Electrolux köksmaskin får du följande saker med i köpet:

 • Trådvisp: Vilket låter låter dig fixa grädden till tårtan så kan du ägna dig åt annat under tiden.
 • Pulsknapp med LED-indikator: LED-indikator visa att strömmen är på och att kannan är placerad på rätt sätt.
 • 10 hastighetsinställningar: Tio hastighetsinställningar gör små justeringar lättare och ger dig full kontroll över din matberedning.
 • Förbered mat enkelt med det belysta vredet: Ett belyst vred gör det enkelt att ha kontroll i alla ljusförhållanden
 • LED lampa vilket gör det enklare för dig att se vad som finns i skålen
 • 1200 W stark motor som hjälper dig att ge ett utmärkt resultat. Mixern har ett högt vridmoment utmärkt för att blanda deg.
 • 2 stora skålar: Skålarna i rostfritt stål rymmer 4,8 liter och 2,9 liter. Utrustade med ett handtag och en smidig uppfällningsanordning som gör att du enkelt kan lyfta skålen ur maskinen.
 • Visp: Vispar lätt ihop en välsmakande maräng eller fluffig grädde.
 • Blandare: Blandaren blandar enkelt ihop ingredienserna till en len och jämn smet.

Sammanfattning

Köksassistenten ifrån Bosch är verkligen en bra köksmaskin i budgetklassen. Den hade inga problem att knåda degar även ifall det såg ut som att armen ibland skulle resa på sig.

Maskinen var rejält bygd och såg ut att fungera år efter år efter år.

Köksassistenten ifrån Electrolux är verkligen en assistent som vi rekommenderar!

Tyvärr ser köksmaskinen ut att ha utgått på marknaden. Det går dock att hitta billiga begagnade exemplar om du är intresserad av denna köksassistenten. Vill du ha en lite mer premium maskin, kan du läsa mer om andra köksassistenter i vår köksassistenter bäst i test.

Källor Electrolux Hushållsassistent

Electrolux – Assistent Köksassistent

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.

1 svar på ”Electrolux köksassistent – Bästa budget köksassistenten?”

 1. Den som jag saknar er, hur mycket mjöl Elektrolux assistenten kan ta på en gång? Klarar den av mer än 1 kg mjöl?

  Svara

Lämna en kommentar