Ta hand om din matberedare

Som många andra saker behöver man ibland ta hand om den utrustning man har hemma. För att göra det följer här några tips för att se efter din matberedare. Här kommer en guide kring hur du kan ta hand om din matberedare.

Ta hand om din matberedare

Skötsel och underhåll

Här följer några tips och råd för att enklare ta hand om din matberedare:

 • Innan du rengör din maskin ska du alltid se till att den är avstängd och urkopplad.
 • Undvik slipa blad som inte är gjorda av titan. Många tillverkare säger att knivarnas skärpa kommer att hålla en hel livstid. Så om det skulle vara så att knivarna har blivit slöa, kolla då efter nya ersättningsknivar istället.
 • Rengör alltid knivarna direkt efter användning. Det hjälper till att hålla de skarpa. Det enklaste sättet är att spola dom i varmt vatten. Måste du diska dom, så diska dom gärna för hand och inte i diskmaskinen. Det riskerar att göra så att knivarna blir oskarpa.
 • Om du diskar tillbehören för hand; skölj av alla delar, tillsätt lite diskmedel och sen rengör med exempelvis en disksvamp.
 • Om du har delar som tål maskindisk, skölj först av dom i vatten innan du sätter in dom i diskmaskinen. Detta sparar både på tillbehören och diskmaskinen.
 • Sänk ALDRIG ner basen av matberedaren i vatten. Torka endast av den med en fuktig trasa och eftertorka.
 • Använder du inte maskinen är det en god idé att förvara den i ett skåp.

Rengörningstips

Vill du att din nya matberedare ska hålla så länge som möjligt rekommenderar vi att du rengör din maskin regelbundet. Hur ofta och hur noga du behöver rengöra din maskin påverkas av hur ofta du använder din maskin. Vi rekommenderar att du väljer en maskin som har delar som går att köra i diskmaskinen. Detta kommer att göra att du oftare rengör din maskin.

Efter att hackat, skurit, malt och mixat ingredienser kan det kännas besvärligt att behöva rengöra de olika delarna. Det här gör också att det är en god idé att välja en matberedare som har delar som kan maskindiskas.

Här följer ett par tips för att enklare rengöra din matberedare. Du behöver:

 • Diskmedel
 • Trasa eller en svamp
 • En diskborste
 • Bakpulver

Steg för steg beskrivning

1. Börja med att plocka isär din matberedare och de löstagbara delarna. Delar som knivar, skålar och vispar kan innehålla matrester. Så ställ fram de delar som behöver diskas och lägg knivarna åt sidan till senare.

2. Börja med att diska knivarna som tillhör. Akta bara så att du inte skär dig. Genom att diska dessa så fort som möjligt så behåller du skärpan på knivarna. Torka också av knivarna direkt efter att du diskat dom, för att undvika att de lagrar fusk och riskerar att rosta.

3. Diska de andra löstagbara delarna. Alla löstagbara delar på matberedaren kan diskas med hjälp av varmt vatten och diskmedel. För att underlätta kan du även lägga dom i blöt först.

4. När det kommer till själva motorn på matberedaren. Skölj absolut inte denna i vatten. Det riskerar att förstöra motorn och din maskin kommer inte längre att starta. Torka istället av maskinen med hjälp av en fuktig disktrasa.

5. Låt tillbehören torka och torka av knivarna direkt så att de inte riskera rosta. Sätt sedan ihop matberedaren igen för enklare förvaring av alla delar.

Enkla tips:

 • Skulle det vara så att matberedaren har börjat lukta illa kan du blanda lika delar vatten med bakpulver och lägga i behållaren i 15min. Bakpulver är nämligen väldigt effektivt på att absorberar lukter. När 15min har gått, skölj noggrant ur behållaren och torka rent.
 • Minska risken för att skära dig på knivarna genom att använda en diskborste

Snabbdisk

Vill du diska din matberedare väldigt fort kan du använda samma metod som kan användas till din blender. Fyll på en del av behållaren med vatten, droppa i ett par droppar diskmedel för att sedan köra igång din köksmaskin. Centrifugen kommer då att skumma upp diskmedlet och sen rengöra insidan av matberedaren åt dig.

Det här är en smidig metod när behållaren inte är så skitig och du kan rengöra den lite snabbare.

Sammanfattning

Genom att ta hand om din matberedare och rengöra den regelbundet kommer matberedaren kunna vara en vän för livet. Så se till att diska den så fort som möjligt och var försiktig med knivarna så att du inte skär dig.

För att veta vilken matberedare som passar dig, läs gärna vår guide i; Bästa matberedaren 2023 – Ett mångsidigt verktyg i köket.

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.