Köksassistent eller Matberedare?

Köksassistent eller matberedare? Köksassistenter och köksattiraljen matberedare har en del egenskaper som är lika. Bägge två är exempelvis väldigt bra på att blanda och röra ihop olika ingredienser och vispa exempelvis grädde. Det finns även flera matberedare som klarar att blanda tyngre degar som bröd. Samtidigt som matberedarens främsta uppgift är att blanda och mixa tyngre ingredienser med varandra. Men du köpa köksassistent istället för en matberedare?

Vad är en köksassistent?

Köksassistent eller Matberedare?

En köksassistent är en köksmaskin som hjälper dig att bland annat knåda degar. Köksassistenter är är väldigt bra på att blanda och röra ihop ingredienser om du exempelvis vill baka bröd, göra degar eller gillar att baka. En stor fördel med köksassistenter är storleken på bunkar, vilket gör att du kan blanda stora mängder deg i behållaren. Samtidigt som du kan jäsa degarna i bunken så fort du blandat den.

Köksassistenter är generellt sätt ganska stora och kan ta stor plats på din köksbänk. De kan också väga en hel del, vilket gör att de kan vara jobbiga att flytta fram och tillbaka. Så köper du en köksassistent kan det vara enklare att lämna den framme på köksbänken hela tiden.

Vad är en matberedare?

Köksassistent eller Matberedare?

Matberedaren är en väldigt mångsidig maskin i köket som kan göra allt ifrån riva, blanda, hacka och strimla det du lägger i den. Så istället för att hacka löken själv eller blanda en pajdeg, kan matberedaren hjälpa dig med detta.

Flera av de dyrare matberedarna har även så starka motorer att de klarar att blanda enklare bröddegar. Det här är en av de stora fördelarna med just matberedaren, hur mångsidig den är. Matberedaren kan komma med flera olika verktyg, som oftast får plats i maskinen själv. Vilket gör det enklare att flytta den fram och tillbaka ifrån köksskåpen. Alla utbytbara delar är såklart också en av nackdelarna med den. Du behöver ha plats i dina skåp och lådor för de olika delarna.

Vad är skillnaden mellan matberedare och köksassistent?

Skillnaden mellan matberedare och köksassistent är vilka användningsområden de har i köket. En matberedares uppgift är att skiva, riva eller strimla ingredienser. En köksassistents uppgift är framförallt att blanda och knåda olika typer av degar.

Matberedarens cylinderform på behållaren gör att den är lämplig för att ha roterande knivblad eller skärplattor. Ovanifrån kan du fylla på behållaren med de ingredienser du vill och de monterade tillbehören kan sedan nu riva, strimla eller mixa det du vill.

En köksassistent har ofta en stor behållare med någon form av krok eller visp vilket låter dig slå in luft i exempelvis grädde. Degkroken roterar runt en deg för att vika den över sig själva och bilda långa glutentrådar. Det här gör att köksassistenten är mer lämplig för att blanda än vad en matberedare är.

Köksassistenten och matberedaren har alltså lite olika funktioner i köket. Det finns dock flera mer avancerade matberedare som ger dig möjligheten att knåda degar.

Relaterande artikel

Idag finns det flera matberedare på marknaden vilket ger dig möjligheten att baka med hjälp av din matberedare.

Kan jag köpa köksassistent istället för matberedare?

Ja och nej! Det är två helt olika köksapparater med olika uppgifter. De mer avancerade matberedarna klarar att blanda enklare degar. Samtidigt som köksassistentens primära uppgift är att bland annat blanda olika typer av degar. Samtidigt som den kan vispa och blanda en rad andra ingredienser.

Idag går det även att köpa till olika extraverktyg till köksassistenter för att förvandla den till en köttkvarn eller pastamaskin. Något som en matberedare inte riktigt klarar på samma sätt. Matberedarens främsta uppgift är att riva, strimla, hacka och blanda enklare ingredienser.

Så har du ett intresse av att baka rekommenderar vi att du kollar på en köksassistent i vår sammanställning av Köksassistent bäst i test. Har du istället ett större intresse för matlagning och sällan blandar degar, rekommenderar vi att du istället läser vår sammanställning av Matberedare bäst i test.

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.