Blender – Hur du väljer rätt Blender

Köksmaskinen Blender, även kallat mixer, är en produkt du hittar i många hem. Den kan användas allt ifrån mixa och blanda smoothies, mixa en sås, göra glass och mycket mer. Blender är även en väldigt använd produkt i flera restauranger när de ska skapa och bygga ihop såser.

Ordet blender kommer ursprungligen ifrån engelskan med är i svensk folkmun översatt till ordet mixer. Så när många använder ordet mixer menar de blender. Och vi säger även att vi mixar ingredienser snarare än att vi ”blendar” dom. Så kort och gott är mixer och blender samma sak.

Köpguide Blender

Vad skiljer matberedare mot en blender?

En blender och matberdare kan verka ha många gemensamma egenskaper. En av de mest tydliga egenskaperna som skiljer är att mixern generellt sätt är mycket högre och har en cylinderformad behållare vilket kommer med maskinen. Matberedaren kommer främst med en lägre cylinderformad behållare och har därför inte heller lika bra egenskaper för att hantera vätskor.

En annan primär skillnad är vad de är byggda för. Matberedarens främsta uppgift är att hacka, riva och blanda ingredienser. Exempelvis kan du använda matberedaren för att strimla lök eller andra hårda grönsaker. Den går också utmärkt att använda för att exempelvis riva ost till önskade storlekar.

Blenderns primära uppgift är framför allt att mixa ingredienserna till en önskad konsistens. Därför används primärt blendern till saker som innefattar vätskor så som smoothies och såser. Blendern kan få dessa blandningar till lena blandningar utan några klumpar. Något som matberedaren kan, men inte alls lika bra som en mixer.

Varför du borde köpa en blender

En blender är en väldigt smidig produkt för att göra enkla och snabba smoothies. Jag själv använde en blender varje morgon där jag gjorde en smootie på fil med bär och med ägg i. Detta tog endast ca 30 sekunder att både lägga ner ingredienserna och att blanda allt med varandra. Så gillar du snabba enkla frukostar eller mellanmål i form av exempelvis en smoothie, är absolut blender något för dig. Även om du gillar att testa nya saker i köket och skapa nya kombinationer av såser, så hade jag funderat på att införskaffa en blender.

Rengöra din blender

Att rengöra sin blender är väldigt enkelt. Idag kommer blendern oftast med en behållare i glas och ett lock i hårdplast eller gummi. Dessa brukar generellt vara maskindisksäkra, vilket är ett sätt att rengöra sin mixer. Ett annat sätt som jag själv använt mycket är att när du mixat och hällt upp allt, så fyller du upp behållaren med lite vatten och droppar i två till tre droppar diskmedel och sätter på maskinen igen. Detta kommer att hjälpa till att rengöra din blender snabbt och enkelt.

Vad är skillnaden på blender och mixer?

Ordet blender och mixer betyder egentligen samma sak.

Blender härstammar ifrån engelskan samtidigt som mixer kommer ifrån svenskan.

I folkmun används främst ordet blender, men det betyder slutledningsvis samma sak.

Välj rätt Watt på din blender

Kortfattat är motorns watt samma sak som hur stark motorn på din blender är.

Motorns styrka kommer att ha en direkt påverkan på hur effektiv köksmaskinen är på att mixa och blanda ingredienser i behållaren.

Det är svårt att avgöra hur stark och effektiv en motor är utan att testa blendern själv. Därför sammanställer vi flera blender till dig i vår artikel; blender bäst i test. Där motorns effekt är en av flera egenskaper på köksmaskinen.

Storlek på blender

Beroende på hur stort kök du har eller om du har överhängande luckor, kan storleken på en blender vara en faktor som är avgörande när du ska köpa en ny.

Några av de starkare blender på marknaden har lite högre och större bas. Något som även gör att behållaren ovanpå hamnar högre upp. Risken är att blendern då inte får plats under dina köksskåp eller svår att förvara i lådor.

Det finns även en liten koppling mellan motorns styrka och hur stor din blender är. Generellt så har en blender med större motor en större ”kropp”. Något som också gör att den kommer ta mer plats i ditt hem.

Pris på Blender

Det finns flera olika egenskaper och faktorer på en blender som påverkar priset. Några av dom är exempelvis:

  • Kapaciteten
  • Motorns styrka
  • Materiel som blendern är tillverkad i

En bra blender kan är något som kan följa med dig livet ut. Så snåla inte med köp av din nya blender om du ser att du kommer att använda den regelbundet.

Automatiska program på Blender

Om du använder blendern ofta kan du välja en blender med flera automatiska program för att göra smoothie, soppa, milkshake, sås och glass. Programmen gör det snabbare och enklare att tillaga det du önskar. Det finns även blenders med rengöringsprogram.

Använd Blender i vakum

Om du gillar att göra stora satser med smoothie, soppa eller sås och spara lite till ett senare tillfälle, kan en vakuumblender vara vad du behöver. Den här blendern blandar ingredienserna i vakuum, vilket betyder att ingen luft tillförs under processen. Resultatet blir att maten håller mycket längre utan att bli missfärgad eller förlora smak och näringsämnen.

Vilken Blender är bäst i test?

Att välja vilken blender som är bäst kan vara väldigt individuellt.

Välj en blender som passar till det du vill göra med din blender. Gärna en du ser att du kan plocka fram regelbundet.

I artikeln; Blender bäst i test går vi igenom flera av de mest populära mixer på marknaden utifrån kunders upplevelse av dom.

Mixern rankas utifrån olika recensioner på köksmaskinen samt om de har extra egenskaper att tillgå.

Några av de mest populära blender på marknaden är:

  • Magimix
  • Bosch
  • KitchenAid

De olika blender i artikeln uppdateras varje år. Samtidigt som de mer populära blender på marknaden är återkommande varje år i vår undersökning av blender bäst i test.

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.