Airfryer och Hälsa

Vill du kombinera din Airfryer och Hälsa? Eller är du intresserad av att köpa en Airfryer för att du hört talas om att de är bra för hälsan?

En av de stora fördelarna med en Airfryer är att de kan använda en mindre mängd olja vid matlagning än vad du använder när du exempelvis olja friterar mat eller lagar pommes frites på en plåt i ugnen.

Men hur mycket nyttigare är det att laga mat i en varmluftfritös än vad det exempelvis är i en ugn eller med hjälp av en stekpanna? Vi kan börja med att ta reda på hur mycket kalorier det är i olja och hur mycket olja som används vid olika tillagningsprocesser.

Kalorier i olja

För att ha något att utgå ifrån väljer vi att räkna på rapsolja och olivolja. Något som finns i de flesta hushåll och som flera människor använder vid tillagning av mat.

Olja100 mlKcal 15 ml (1 mask)
Rapsolja Zeta824 kcal124 kcal
Olivolja Zeta823 kcal123 kcal

Vi kan se att olja innehåller ganska många kalorier. Här är en av fördelarna med Airfryer där många tillverkare säger att du kan laga mat i deras varmluftfritös med 1 msk olja eller ingen olja alls.

Ifrån egen erfarenhet i köket används mer än 1 msk olja vid exempelvis stekning eller tillagning i ugnen. Vi kan därför göra ett räkne exempel på hur stor skillnad det blir i kalorier om du använder 1, 2 eller 3 msk olja vid matlagning.

Relaterande artiklar

Är du intresserad av att köpa en varmluftfritös? Läs vår artikel där vi listar flera bra Airfryer.

Eftersom vi inte kan på ett enkelt sätt mäta hur mycket olja som går till spillo och blir kvar i olika behållare, tar vi inte heller höjd för hur mycket olja som inte används. Och på så sätt kalorier som vi inte äter upp.

Men för att få viss verklighetstrogen bild av att laga i ugnen, kan vi räkna bort ca 5 % av oljan då plåten alltid har kvar olja på sig efter tillagning. I alla fall efter att jag har lagat mat.

Kalorier olja varmluftfritös

Olja1 msk2 msk3 msk
Rapsolja124 kcal248 kcal372 kcal

Kalorier olja varmluftugn

Eftersom att vanligtvis används mer olja i ugnen än vad som används vid en varmluftfritös, så räknar vi därför att man använder minst 2 msk olja. Men vi räknar även bort 5 % av kalorierna då det alltid blir lite spill på oljan vid matlagning, eftersom olja sitter kvar i plåten eller samlas och blir över.

Olja2 msk 3 msk4 msk
Rapsolja235 kcal353 kcal471 kcal

Vi kan här se att mängden olja i en varmluftfritös blir betydligt mindre kalorier vid matlagning än vad de blir när du tillagar i ugnen. Det här utifrån att i ugnen används vanligtvis mer olja än du gör med en varmluftfritös.

Airfryer och Hälsa

Vi tar även höjd för att detta är mängden kalorier när du lagar vid ett tillagnings tillfälle. För att se hur hur stor skillnaden på kalorier kan vara, kan vi istället se hur många kalorier detta skulle vara om du lagar ett mål mat per dag i 7 dagar.

Vi börjar med att räkna ut att använda 1 msk olja i en varmluftfritös i 7 dagar.

Airfryer: 124 kcal * 7 dagar = 868 kcal / vecka

Om vi då jämför mängden olja genom att laga i en ugn där vi utgår att vi använder dubbelt så mycket olja så får vi siffrorna.

Varmluftugn: 235 kcal * 7 dagar = 1645 kcal / vecka

Vi kan alltså se att du får i dig nästan dubbelt så många kalorier genom att laga i ugn under 1 vecka, än att laga i en Airfryer under 1 vecka.

Sammanfattning Airfryer och Hälsa

Utifrån denna artikeln kan vi se att en Airfryer är en köksmaskin vilket kan hjälpa dig att minska kalorierna du får i dig i maten. Vi behöver dock ta hänsyn till att det finns flera faktorer för hur vi får i oss kalorier bortsett ifrån den oljan vi lagar maten med. Det är därför viktigt att förstå att det fett vi använder och den mängden vi använder, endast är en del av flera faktorer med hur vi får i oss kalorier och fett via maten. Med det sagt kan en Airfryer hjälpa dig minska intaget av kalorier. Men inte nödvändigtvis hjälpa dig i din resa, beroende på vad du vill uppnå.

Källor

Zeta – Rapsolja
Zeta – Olivolja

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.

Lämna en kommentar