Få vassare blad i din mixer

Vill du få vassare blad i din mixer? Vid regelbunden användning av din mixer kommer knivarna att bli slöare, precis som vid regelbunden användning av din kökskniv. Men istället för att köpa nya delar till din mixer, så kan du ganska enkelt vässa knivarna med hjälp av gamla äggskal.

Få vassare blad i din mixer

Äggskal är en mångsidig produkt som bland annat kan användas till att skapa egen växtnäring, men även att vässa knivbladen i din mixer. Så släng inte äggskalen i soporna eller komposten. Försök istället spara dom tills du har tillräckligt många för att använda de som knivslip.

Vad äggskal är gjorda av

Till stor del är äggskal kalciumkarbonat. Kalcium är ett av de ämnen som förbättrar hälsan för skelettet i våra kroppar. Av denna anledningen är det inte helt ovanligt att man ibland maler sönder äggskal och strö dessa över soppor och såser, för att vi ska få i oss extra kalcium i våra måltider. Men i detta fallet ska vi använda äggskalen till något annat, nämligen mixa dom till ett fint pulver. Det är på detta sättet vi ska vässa knivarna i våran köksmaskin.

mixa äggskal

För att vässa knivarna

När du använder dina ägg, försök ha så stora delar av äggskalet kvar som möjligt. Det här gör att maskinen behöver mixa lite mer och kan därför bli lite vassare. Undvik också slänga äggen, utan lägg in äggen i frysen och spara några på hög så du har lite till godo när det är dags att göra knivarna lite vassare.

Så för att mixa gör du något så enkelt som att du lägger de frysta äggskalen i mixern tillsammans med en skvätt vatten. Starta din köksmaskin och mixa till det blivit ett fint pulver eller en pasta av äggskalen. Du kan då ta upp knivarna ifrån mixern och dra lite mot din nagel. Märker du att det blir tydliga märken i nageln så är dina knivar nu vassa och som nya.

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.