9 saker att göra med din matberedare

Saker att göra med din matberedare

Vad kan du göra med din matberedare?

Så vad kan du göra med din matberedare egentligen? Vi går igenom 9 saker att göra med din matberedare. Matberedaren har blivit ett redskap som finns i flera av våra kök. Ifrån början var matberedaren en köksmaskiner som främst användes för att riva och strimla. Med tiden har denna maskin utvecklats till att klara mycket mer. Så om du har din matberedare i ett skåp, plocka fram den och testa någon av de saker du kan göra med den.

Hacka mat

Matberedaren är ett utmärkt verktyg som kan hjälpa dig att hacka stora mängder olika livsmedel.

Med hjälp av de vassa medföljande knivarna kommer du kunna hacka hårda grönsaker som morötter eller förslagsvis hacka löken. Vore det inte skönt att slippa bli tårögd när du hackar din lök? Vill du göra salsa kan du använda pulsfunktionen för att slippa att tomaterna blir till mos.

Det enda du behöver göra är att dela råvarorna i större bitar och sen låter du köksmaskinen göra resten av arbetet.

Strimla råvaror

Brukar du ibland köpa färdigstrimlade grönsaker i din lokala livsmedelsbutik? Dessa påsar kan vara väldigt dyra och kvalitén kan ibland variera. Varför inte strimla dina egna grönsaker för att spara pengar och kunna kontrollera hela processen för att få dom exakt så som du vill?

Köp istället färska råvaror och strimla dom med hjälp av din matberedare.

Att strimla grönsaker i matberedaren är inga konstigheter. Se bara till att grönsakerna är delade i tillräckligt små bitar för att passa i matningsröret. Strimla råvarorna direkt i matberedaren för att spara tid och enklare få i dig nyttiga grönsaker.

Mixa och blanda

Gillar du att baka? Matberedaren kan även till detta vara ett utmärkt verktyg att använda sig av i köket. Många matberedare kommer med en degkrok, vilket gör det enkelt att blanda ihop och skapa degar. Du slipper att bli klippig och blanda degarna för hand. Blanda mjöl och margarin genom att använda pulsfunktionen i matberedaren.

När du lyckats blanda ihop din deg kan du välja att fortsätta knåda degen för hand eller fortsätta blanda degen med lägsta hastigheten på matberedaren. Läs dock noggrant om din köksmaskin så att den klarar blanda degar.

Göra såser och dipp

Har du testat någon gång att göra egen salsa? Då vet du hur mycket tid det kan ta att skära tomat och övriga ingredienser i tillräckligt små bitar. Så varför inte använda dig av en matberedare?

Matberedaren är ett bra verktyg som kan hjälpa dig med att att hacka eller strimla flera av dina råvaror. Så oavsett vad du ska göra, kommer din matberedare alltid kunna vara ett bra alternativ för att hjälpa dig.

Genom att använda dig av din köksmaskin kan du slippa bli kladdig eller skitig om händerna. Slipp stänk och spill på diskbänken och låt din matberedare göra allt jobb.

Gör Puré

Har du barn som äter puré vid sina måltider. Varför inte testa göra egen puré?

Puré är ett enkelt och nyttigt sätt att få i sig nödvändig kost för oss. Du kanske har för mycket frukt och grönsaker kvar efter sommaren? Du kan då med hjälp av din matberedare enkelt göra en puré av dessa.

Blanda ingredienserna i matberedaren och smaksätt med olika typer av frukter och bär. Förvara purén svalt med lock för att den ska hålla längre.

Varför inte testa göra puré på äpple till ett äpplemos så att du kan äta en favorit för mig? Havregrynsgröt med äpplemos och kanel med jordnötssmör i. Smakar nästan som en äppelpaj! Ett tips ifrån oss till dig.

Skiva grönsaker och frukt

Visste du att du kan spara tid och kontrollera storleken på dina råvaror bättre om du använder dig av din matberedare?

De flesta matberedare kommer med flera olika tillbehör. En av dessa tillbehör kan vara olika varianter av skivor för att skära både frukter och grönsaker med allt ifrån 3mm tjocka upp till 10mm tjockt.

Blanda en egen deg

Att blanda en deg kan vara väldigt kul, men också väldigt jobbigt för armen efter en stund. För att slippa detta och spara tid till annat, kan du även här använda dig av din matberedare. Var dock noga med att du väljer en matberedare som har tillräckligt stor effekt för att kunna blanda degarna. För att veta mer vilka matberedare som klarar degar, läs gärna våran sammanställning; Bästa matberedaren 2023 – Ett mångsidigt verktyg i köket.

Det enda du behöver göra är att lägga alla ingredienser i din maskin och sätt den på lägsta effekt. Du sparar tid och en hel del muskelenergi.

Gör eget jordnötssmör

Jordnötter kan vara ett nyttigt mellanmål. Tyvärr så innehåller ofta jordnötssmöret stora mängder solrosolja och socker. Så testa mala jordnötterna i din egna matberedare med hjälp av honung tills du får en bra konsistens.

Ingredienser:

  • 1 påse salta jordnötter
  • 1 msk honung

Gör såhär:

Mixa jordnötterna och honung i din matberedare till en önskad konsistens.
Förvara burken mörkt och svalt med lock.

Recept är hämtat ifrån Alltomhonung.se.

Gör egen Nutella

Nutella är något som har kommit mer och mer till Sverige. Men istället för att köpa egen nutella. Varför inte testa att göra den själv?

Den nutella du köper i butik innehåller tyvärr väldigt mycket socker. Så varför inte testa att göra egen med hjälp av din matberedare?

Ingredienser:

  • 200 g hasselnötter
  • 1 dl rörsocker
  • 0,5 dl kakao
  • 2 msk neutral rapsolja
  • 0,5 tsk flingsalt

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Rosta hasselnötterna på en plåt ca 15 minuter tills de är svarta runtom.
  2. Gnid de heta nötterna i en handduk så att skalet försvinner.
  3. Mixa de heta nötterna i en matberedare till en kräm. Tillsätt kakao, socker, olja och salt.

Receptet är hämtat ifrån köket.se.

Dags att ta fram matberedaren igen

Det finns helt klart flera spännande saker du kan göra med denna fenomenala köksmaskin. Det som är listat här är endast ett fåtal saker. Så låt fantasin flöda och testa vad du kan göra med din matberedare. Visste du förresten att vid regelbunden användning av matberedaren bör du rengöra den. Läs gärna hur i vår guide; Ta hand om din matberedare.

Så plocka fram din matberedare och testa några av de saker vi beskrivit på denna sida. Skulle det vara så att du ännu inte äger en matberedare, rekommenderar vi att du läser; Bästa matberedaren 2021 – Ett mångsidigt verktyg i köket.

Lycka till!

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.