Köksassistent och dess tillbehör

Vad behövs till bakning?

Det du behöver vid bakning är framför allt någon form av behållare att hålla ingredienserna i. Fördelen med att använda sig av en köksassistent är att denna kommer med en bunke i någon volym.

Beroende lite på vad du tänker baka, finns det lite olika tillbehör du kan välja emellan. När jag började baka hemma hade jag ingen köksassistent. Så i stället fick jag använda mig av mina händer.

Att använda sig av händerna fungerar utmärkt. Det kräver dock lite kraft och arbete och man tenderar att ha massa deg som sitter fast på händerna efter ett tag.

En stor fördel med att använda sig av en köksassistent är att den har flera tillbehör som underlättar bakningen för dig och du behöver inte själv stå där och knåda degen.

Ett bra tillbehör till köksassistenten när det kommer till att knåda och bearbeta degar är degkroken. Ett verktyg som oftast följer med när du köper din köksassistent.

Relaterande artiklar

För att baka ett bra bröd kan det underlätta med en bra köksassistent. Vi går igenom flera populära köksmaskiner på marknaden.

Degkroken hjälper till att dra ut degen och vika den över sig själv. Det här gör att glutentrådarna drar ut sig och att degen bli mer flexibel och hanterbar. När glutentrådarna blir långa kommer också degen att gå mycket enklare att kavla ut på köksbänken. Märker du exempelvis att din deg drar ihop sig efter att du börjat kavla ut den. Beror det här troligen på att trådarna inte har bearbetats tillräckligt och blivit tillräckligt långa innan jäsningen av degen.

Vilken degkrok till bröd?

Degkroken du ska använda till bröd är den traditionella degkroken som påminner om ett ”S”.

Detta tillbehör till din köksassistent hjälper till att dra ut glutentrådarna och vika degen över sig själv. Det här gör att glutentrådarna bli långa och degen kommer att bli enklare att kavla ut och göra tunn.

Degkrok

Har du ingen köksassistent går det självklart också att knåda deg för hand. En bra metod när det kommer till att knåda en deg är att vika den över sig själv. En metod som används väldigt mycket inom pizzatillverkning.

När degen har börjat gå ihop sig och slutar att kladda börjar du att vika degen dubbelt. Vid varje viktning vänder du på degen och viker den igen. Efter ungefär 4 till 5 gånger brukar man kunna se att degen börjar bli slät på ytan och på så sätt att glutentrådarna har blivit längre.

Vad har man en flatblandare till?

En flatblandare används till att röra ihop saker. Till skillnad ifrån en ballongvisp kan en flatblandare också röra ihop saker, men tillför mindre luft i det den blandar.

En flatblandare har ibland en gummiskrapa på sidan. Det här gör att du vill röra ihop en kakdeg eller andra mer trögflytande blandningar, så kan flatblandaren hela tiden få med sig blandningen längst insidan av skålen.

Vad har man en flatblandare till?

Flatblandare kallas som den gör för att kanterna är platta. Det här gör att ingredienser faller in mot mitten av skålen och gör att blandaren kan blanda eller dra isär det som den kommer i kontakt med.

Du kan exempelvis använda din flatblandare för att strimla kött eller röra ihop en frosting till morotskaka.

I teorin kan en flatblandare också användas för att knåda degar. Men då flatblandarens främsta uppgift är att blanda och dra sönder ingredienserna. Så kommer inte flatblandaren göra ett bra jobb med att skap långa glutentrådar. Det här är något den vanliga degkroken är mycket bättre på.

Degkrok eller flatblandare?

Degkrok och flatblandare har helt olika användningsområden.

Degkrokens uppgift är att arbeta ihop en deg och skapa långa glutentrådar genom att vika degen runt sig själv. Det här gör att degen drar ut sig själv och glutentrådar kan bildas. Efter att långa glutentrådar har bildats och blandningen har gått ihop sig kan man se att degen blir spänstig och slät.

Flatblandaren används för att blanda ihop ingredienser. Du kan exempelvis använda den för att göra frosting till olika kakor, eller blanda ihop blandningar för hemmagjord granola eller kakmixar. Flatblandaren tillför mindre luft till blandningen än vad en ballongvisp gör. Det här gör att flatblandaren är ett bra verktyg när det kommer till att blanda ihop en smet.

Källor

KitchenAid – Flatblandare
Bagaren och kocken – Vilken köksassistent ska jag välja?

Photo of author

Författare: Carl Nilsson

Jag har i många år arbetat inom kök i olika konstellationer. Efter min erfarenhet vill jag hjälpa er göra bra val i köket genom att guida er till bra köp och guidar för hur du kan utnyttja köksmaskinerna. Min fritid går mycket till att maka mat i alla dess former och att baka. Förutom det blir det mycket löpning och umgås med familj och vänner.

Lämna en kommentar