Köksassistent bäst i test 2022

Köksassistent bäst i test 2022

5 Januari 2022 av Carl

Vilken är köksassistent bäst i test? Att investera i en köksmaskin som köksassistent kan spara dig trötta armar vid knådande av degar. Tänk istället att använda sig av en bra testat köksassistent som blandar allt till dig under tiden som du kan hinna göra annat. Men vilken köksmaskin är då bäst i test köksassistent?

Idag finns ett stort utbud av flera olika köksassistenter och degblandare. Vi vill hjälpa dig att via vår sammanfattning av köksassistenter bäst i test guida dig till en som kan passa dig och dina behov.

Köksmaskiner.nu har undersökt flera tester av olika matberedare och sammanställt dessa i vår artikel på köksassistent bäst i test. Längst ner på sidan kan du även hitta länkar och källor till de olika testerna.

Ankarsrum Köksassistent

Ankarsrum Köksassistent

KitchenAid Artisan 5KSM175PS köksassistent

KitchenAid Artisan 5KSM175PS

Kenwood Köksmaskin KVL4100S

Kenwood Köksmaskin KVL4100S

Electrolux Assistent EKM5540

Ankarsrum Köksassistent

Ankarsrum Köksassistent

Egenskaper

 • Varje hembagares dröm enligt Tasteofhome.com
 • 5 av 5 stjärnor hos flera konsumentköps sidor
 • Klarar 5kg deg
 • 1500W motor
 • 7 års motorgaranti

Ankarums köksassistent av det svenska företaget med samma namn är en snygg modern köksmaskin till ditt kök. Med en skål på 7 liter och en kraftig motor på hela 1500W klarar maskinen att göra degar på 5kg eller degvätska på upp till 1.5 liter.

Den innovativa degkroken på Ankarsrum gör att hela maskinen skiljer sig ifrån konkurrenter. Den är designad för att efterlikna knådning av deg för hand. När den yttre skålen roterar så rullar degkroken över degen likt hur du knådar en deg med dina händer. Något som Ankarsrum beskriver att ge mer kontroll över degen.

På maskinen går det även montera fast en degskrapa som hela tiden skrapar loss deg ifrån kanterna. Det gör att du som använder maskinen slipper pausa degen och manuellt skrapa loss det som sitter längst väggarna av den stora skålen.

Köksassistenten ifrån Ankarsrum har en snygg design och flera olika färger som exempelvis svart, grön och orange, att välja mellan. Köper du Ankarsrums köksmaskin finns det 16 olika tillbehör som går att köpa till så att du kan använda maskinen till exempelvis att mala kött.

Maskinen kan tyvärr upplevas lite svår att kontrollera då det inte finns direkta inställningar på hastigheter på den. Du får helt enkelt på träna på att använda maskinen och lära dig vilken hastighet du får i vilka lägen. Det ska dock tilläggas att många som bakar väljer denna köksassistent då den ger dom full kontroll över vad de vill göra för degar.

Till maskinen medföljer flera olika tillbehör som; degrulle, degkniv, degskrapa, degkrok och jäslock. Du kan även få till en 3.5 liters vispskål i plast, ballongvispar och smördegsvispar.

Sammanfattningsvis:
Vill du ha full kontrollera på din bakning är Ankarsrum ett bra alternativ. Via de manuella kontrollerna du styra helt vad du vill att maskinen ska göra. Många kan dock uppleva den komplicerad och svåranvänd. Maskinen tillhör en av de dyrare köksassistenterna och kan anses ibland vara lite för dyr för vad man får med den.

Köprecensioner på Ankarsrum köksassistent har övergripande 5 stjärnor av 5 möjliga på olika konsumentköps sidor. Med de främsta motivationerna av den stora skålen och starka motorn som klarar av att blanda stora mängder deg. Vi tror att du skulle bli mycket nöjd med denna test hushållsassistent om du vill ha en bra maskin som ger dig full kontroll över hela processen. Det är en absolut en maskin som skulle kunna ta hem titeln degblandare bäst i test.


KitchenAid Artisan 5KSM175PS Köksassistent

KitchenAid Artisan 5KSM175PS Köksassistent

Egenskaper

 • 300W motor
 • 4.8 plus 3 liter stor skål
 • 4.5 och högre poäng hos fler konsumentköps sidor
 • Pålitlig
 • Snygg att ha framme

KitchenAid’s … köksassistent är en robust effektiv maskin som kommer att kunna blanda och skapa det du vill. Produkten har en attraktiv design med 15 olika färger att välja mellan. Den 300W starka motorn tillsammans med den 4.8 liter stora skålen låter dig blanda allt ifrån små till stora degar.

KitchenAid är ett välkänt märke och har med denna degblandare skapat en köksmaskin som kommer att se snygg ut på din köksbänk. Vilket kanske är bra, då maskinen är relativt stor och väger hela 11kg. Så det kanske är en maskin som borde stå framme och se snygg ut, då den kan vara lite otympligt att flytta på?

Denna modellen av KitchenAids köksassistenter kommer med två skålar på 4.8 och 3 liter. Till dessa får du även en ballongvisp, en degkrok och två stycken flatblandare där den ena har en gummikant vilket hjälper dig att skrapa ner degar och annat ifrån insidan på den stora skålen. Dessutom är alla löstagbara delar till assistenten maskindisksäkra.

KitchenAid har verkligen tänkt till när de skapat denna maskinen. Med 10 olika hastigheter att välja på har varje hastighet en slowstart. Det här gör att när du ställer in en hastighet via spaken på sidan, så börjar maskinen långsamt och succesivt ökar till den önskade hastigheten. Det här gör att du minskar att saker skvätter eller hamnar utanför.

I beskrivningen på maskinen står det att den ska klara upp till två kilo degar. I en av testerna som utfördes upplevdes det att maskinen behövde kämpa lite med 1kg deg. I början blev degen klumpig och maskinen kunde skaka lite. Men efter låtit maskinen gå en stund blandade assistenten ihop smeten till en fin slät deg. Värt att tänka på är att bröddegar ofta är ganska tunga och kan vara något som alla maskiner behöver kämpa mer eller mindre med. Hade du tänkt att göra stora bröddegar ofta ska du fundera på att välja en maskin med starkare motor.

KitchenAids smarta design gör att du kan köpa till extra tillbehör som exempelvis en juicepress eller köttkvarn utan att behöva en adapter emellan. Du kan enkelt montera dessa tillbehör direkt på maskinen och börja använda direkt.

Sammanfattningsvis:
Köksassistenten ifrån KitchenAid är en bra köksmaskin som kommer att passa dig som bakar mycket och intresserar dig för bakning. Är det så att det inte är en fråga om pengar kommer denna köksassistent vara ett bra val. Kan du inte riktigt motivera pengarna för KitchenAid 5KSM175PS så kan det finnas andra köksassistenter som är ett bättre val för dig. Var dock medveten om att får du behov av större och fler skålar kommer du behöva köpa till dessa separat, vilket gör att du snabbt är uppe i samma pris som för KitchenAid 5KSM175PS.


Kenwood Köksmaskin KVL4100S

Kenwood Köksmaskin KVL4100S

Egenskaper

 • 1200W motor
 • 6.7 liter skål
 • 2 års garanti
 • Robust byggd
 • 4.4 och högre poäng hos fler konsumentköps sidor

Kenwood är kända för sina bra bygda köksmaskiner. Deras köksassistent Kenwood XL är inget undantag. Men den 1200W starka motorn och 6.7 liter stora skålen kommer du ha plats att skapa stora degar som även har utrymme att jäsa i bunken.

Kenwood köksassistent har av flera konsumenter fått väldigt höga poäng det det snittliga värden ifrån olika konsumentsidor är mellan 4.4 och 4.8 av 5 stjärnor.

Denna köksmaskin ifrån Kenwood kommer med stänkskydd till skålen, K-visp, ballongvisp och degkrok. Maskinen är tillverkad i rostfri stål vilket kommer göra sig snyggt framme på köksbänken. Likt många andra köksassistenter kan du köpa till upp till 20 olika tillbehör för att bland annat kunna skära pasta, mala kött eller press juice.

Sammanfattningsvis:
Kenwoods köksassistent XL tillhör en av de billigare maskinerna. Den stora bunken och den starka motorn på 1200W gör att du kommer att kunna blanda stora mängder deg och efteråt ha plats för den att jäsa direkt i skålen. Denna köksmaskin är absolut värdig att slåss för platsen av köksassistent bäst i test.


Electrolux Assistent EKM5540

Egenskaper

 • 1200W motor
 • 4.8 och 2.9 liter skålar
 • Låter mycket
 • 3.9 och högre poäng hos fler konsumentköps sidor

Electrolux EKM5540 är den billigaste köksmaskinen vi går igenom i vår undersökning av bästa köksassistenten. Maskinen upplevs aningen högljudd av flera som använt den (80dB) och att den kämpar lite med större bröddegar. Köksassistenten har inte enligt konsumenter haft några som helst problem med att vispa eller blandare enklare degar som scones. Tvärt om, här upplevs det att maskinen presenterar bra och man har inget direkt att klaga på.

Maskinen kommer med en 1200W stark motor och två skålar på 4.8 och 2.9 liter skålar. Tillsammans med skålarna får du en visp, degkrok, en blandspatel med silikonkant och ett stänkskydd. På maskinen finns en inbyggd LED-lampa vilket gör det enklare för dig att se innehållet i skålen.

Flera konsumenter har upplevt att maskinen låter väldigt mycket och någon enstaka har påpekat att det ser ut som att degkroken hoppar vid tyngre degar. Detta är inget som de kan konstatera har påverkat maskinen i längden.


Hur valde vi ut köksassistenterna?

Köksassistenten kan vara ett användbart verktyg i köket som främst används för att blanda degar till exempelvis bröd. Flera köksassistenter har även separata delar som ballongvisp och degkrok. Det varierar även mycket mellan storleken på skålarna till maskinerna samt hur stark motor de har.

Till vår sammanställning av köksassistent bäst i test valde vi ut maskinerna ifrån vilka som är de mest populära på prisjakt. Vi samlade sen information ifrån flera olika konsumentsidor och testsidor för att ge så värdefull information om produkten som möjligt. Dessa produkter presenteras sedan på denna sidan med den information som kan vara avgörande vid val av en ny köksassistent för dig.

Vad ska man tänka på vid köp av köksassistent?

Att köpa nya köksmaskiner till köket kan vara svårt. Det flera olika köksassistenter att välja på. Det varierar mellan styrka på motorn hur stora skålarna är till assistenten. Kanske har du blivit rekommenderad av en bekant eller kollega om vilken köksassistent de använder. Vi har samlat bra saker att överväga när du köper din nya köksassistent. Sen är det såklart upp till dig och vilka behov du har, men vi har samlat det du behöver veta för att hitta bästa köksassistenten.

När man ska välja en ny köksmaskin är det lätt att attraheras av hur stark motor (motorns Watt) den har. Detta är inte nödvändigtvis ett bevis på hur bra kvalitén på assistenten är. Genom att ha testat flera olika maskiner har man sett att de inte finns något sammanhang mellan hur stark motorn är och hur kraften i maskinen. En motor som är på 500W kan klara ibland klara större degar än en motor på 1500W och vise versa.

Det är också värt att tänka på hur bullrig maskinen är. Ljudnivån på maskinen har nödvändigtvis inte någon koppling till hur stark motorn är. Det är dock väldigt stor skillnad i ljudnivåer mellan flera av maskinerna. Det finns exempel på köksassistenter har samma kraft på motorn som industriella maskiner men hör till marknadens tystaste.

Extra utrustning

När det kommer till att köpa en ny köksassistent kan det finnas stor skillnad på hur mycket extrautrustning som följer med, samt vad som finns att köpa till. Har du intresse av att använda extrautrustningen som exempelvis köttkvarn eller pastamaskin så ska du kolla på någon av de assistenter som det går att köpa till extrautrustning till. Har du och andra sidan inget behov av den extra funktionalitet som går att köpa till, kan du istället fokusera på en enklare maskin som inte har denna möjligheten.

Vikt på maskinen

Vikten på din köksassistent är en viktig egenskap. Ska du arbeta med knådning eller större degar kan vikten på maskinen göra att den står stadigare på köksbänken. Vikten kan också göra så att maskinen vibrerar mindre under tiden den arbetar. Har du inte ytan att ha maskinen framme utan du behöver ställa undan den mellan användning kan det istället vara en bra idé att välja en lättare köksmaskin.


Vad kostar en köksassistent?

Att köpa en köksassistent kan vara ett ganska dyrt inköp till ditt hem eller att ge bort. De bästa assistenterna för privat bruk han kosta mellan 6000 till 10 000 kronor. En ganska stor mängd pengar för många, för en köksmaskin som tar upp mycket plats i ditt kök. Det finns även en hel den köksassistenter som som kostar ifrån allt mellan 2000 till 6000 kronor, vilket hamnar innanför en mer överkomlig summa för många konsumenter.

Så när du ska köpa en köksassistent, fundera på vad ditt behov är i köket, hur mycket du kommer baka. Kommer du ofta göra tunga bröddegar eller kommer du främst att använda den för att vispa och blanda olika ingredienser?

Kommer du att göra mycket bröddeg med din köksmaskin rekommenderar vi att du kollar på någon av de lite dyrare och bättre modellerna vi går igenom i våran undersökning köksassistent bäst i test. Dessa har erkänts av flera konsumenter att klara alla de utmaningar de utsätter den för.

Vill du främst använda den för att blanda degar och skapa lite tunnare enklare degar, kan du istället kolla på någon av de lite billigare assistenterna. Dessa har visserligen nackdelar som att de låter mer än exempelvis Ankarrums och KitchenAid. Men de har inga problem för enklare arbetsuppgifter i köket.


FAQ Köksassistent – Vanliga frågor om köksassistenten

Källor

Ankarsrum köksassistent

bagarenochkocken.se – Ankarsrum Assistent Original Black AKM 6230 B
elgiganten.se – Ankarsrum Pure köksmaskin AKM6230PO 
techgearlab.com – Ankarsrum Original Review
tasteofhome.com – Ankarsrum Mixer Review: This Splurge-Worthy Mixer Is Every Baker’s Dream

Kitchenaid 5KSM175PS köksassistent

expertreviews.co.uk – KitchenAid Artisan 5KSM175PS
trustedreviews.com – KitchenAid Artisan 4.8L
bagarenochkocken.se – KitchenAid Artisan
cervera.se – KitchenAid Artisan Köksmaskin

Kenwood Köksmaskin KVL4100S

bagarenochkocken.se – Kenwood köksassistent
netonnet.se – Kenwood köksmaskin
elon.se – Köksmaskin Kenwood
kenwoodworld.com – Kenwood Chef XL KVL4100S

Electrolux Assistent EKM5540

electrolux.se – EKM5540 Assistent Köksassistent
bagarenochkocken.se – Electrolux Köksmaskin
elgiganten.se – Electrolux Assistent köksmaskin KM5540
netonnet.se – Electrolux EKM5570